USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Ціна довідки у нарколога для винуватця ДТП

8 Серпня 2013 13:14
В Україні нетверезі учасники аварій відмовляються проходити тест на алкоголь, а потім домовляються з лікарями про підміну аналізів, інформують «Вести».
Різке протверезіння винуватців аварій стурбувало правоохоронців. Так, все частіше спостерігаються випадки, коли водій на момент ДТП був п'яний, а потім з'являються документи, які підтверджують, що чоловік був тверезий, як скельце.
Після експертизи у нарколога, винуватець ДТП раптом непитущий
Яскравим прикладом стала ДТП зі співробітниками СБУ на «Інфініті» у Києві. Згідно з експертизою, він був «кришталево» тверезий, а от свідки говорять протилежне. Крім того, відомо, що перед аварією чоловік розважався в клубі.
Ще один такий випадок стався з водієм на БМВ, який у столичному Гідропарку врізався в автівку даішників. Міліціонери кажуть, що у хлопця заплітався язик, однак той відмовився від експертизи, а на ранок виявилося, що чоловік і зовсім непитущий.
Чи можна взяти водія «за шкірку» згідно з новим КПК
Даішники впевнені, що такі довідки купують. А зі слів правозахисників, ціни за документ стартують від 300 доларів. «Водій після ДТП, згідно з новим Кримінальним процесуальним кодексом, може відмовитися від проходження тесту. Тільки суд зможе його змусити, а на це потрібен час. Вночі суди не працюють, а міліція має право затримати його лише на три години. Відмова зробити огляд може розглядатися як обтяжуюча обставина. Але ж може і не розглядатися. Міліція може взяти водія і за шкірку, але юридично підкований водій одразу ж поскаржиться в прокуратуру», - повідомив правозахисник Ярослав Дунаєв.
А ось його колега Едуард Багіров запевняє, що найчастіше водії діють інакше. «Якщо водій-винуватець отримав травми чи імітує це, його везуть в лікарню, де і беруть аналізи. Там вже технічно нескладно підмінити їх і зробити потрібний висновок. Хабарі - від 300 доларів. Медики монополізували «послугу» і підтримують один одного», - зазначив правозахисник.
Ціна підробленої довідки залежить від «порядності» лікарів
Лікарі-наркологи не заперечують випадки підкупу колег, але запевняють, що проби ретельно контролюються. «Я понад 30 років у цій сфері, але випадків підтасовок не пам'ятаю. Збір, перевезення та зберігання аналізів контролюються лабораторією. Але все залежить від порядності лікарів», - повідомив головний нарколог Київщини Геннадій Зільберблат.
Тим часом правозахисник Ярослав Дунаєв рекомендує постраждалим від п'яного водія українцям на місці аварії, в першу чергу, фіксувати, що саме винуватець був за кермом. «Зніміть на мобільний, реєстратор, хто виходить з-за керма. Доказ непрямий, але краще, ніж нічого. Проконтролюйте, щоб ДАІ намалювала схему ДТП. Якщо місце людне, буквально за руку ловіть свідків і записуйте їхні телефони. Наполягайте, щоб на наркологічний контроль взяли і вас. В той же день надішліть інформацію в ЗМІ, соцмережі. Чим більше розголосу, тим дорожче винуватцю обійдеться вирішення питання», - підсумував правозахисник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus