USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку пропонують знизити податкову ставку на житло

19 Лютого 2015 18:12
Луцькі депутати пропонують внести зміни до рішення міської ради про встановлення податкової ставки на нерухоме житлове майно.

Нагадаємо, міська рада під час сесії прийняла рішення про те, скільки платитимуть лучани за житлову нерухомість. Так, депутати встановили площу, яка не оподатковується в розмірі 70 метрів квадратних для квартир і 140 метрів квадратних для будинків. А ставку депутати встановили максимальною: 2%.

Однак на наступну сесію пропонують знизити відсоткову ставку до 0,5%. Власне, такий проект рішення під час засідання комісії з питань торгівлі і підприємництва озвучив депутат міської ради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук.
Проаналізувавши аналогічні рішення інших міських рад, він зазначив, що у Луцьку – одна з найвищих ставок на житло. Львів, Рівне, Кіровоград, Ужгород встановили ставки від 0,5 до 1%. Лише Вінниця і Житомир встановили максимальні ставки.

Ігор Поліщук зауважив, що до членів групи «Новий Луцьк» після прийняття згаданого рішення, почали надходити питання від виборців, чому в Луцьку така висока ставка. Власне, податок на нерухомість був прийнятий як податок на розкіш. Однак чимало лучан, які платитимуть цей податок, не назвеш багачами.

До прикладу, 4-кімнатні квартири видавалися багатодітним сім’ям. Або ж власники-пенсіонери платитимуть податок за ветхі будинки.

«Назріває соціальний вибух. Я вважаю, що в такій важкій соціально-економічній ситуації неможливо встановити такі ставки.

Це не є інструментом децентралізації, податок не є ні бюджетоутворюючим, ні бюджетонаповнюючим. Власне, передбачається, що міський бюджет отримає від цього податку, при найоптимістичніших підрахунках, близько 200 тисяч. Якби центральна влада могла б встановити податкову ставку для квартир, площею, більшою 100 метрів квадратних і будинків 250 «квадратів» в розмірі, приблизно в сумі 10%, - це було б податком на розкіш. А нинішній податок - це кістка, яку нам кинули: «Ось вам децентралізація», - зауважив Ігор Поліщук.

Власне, на його думку, в ідеалі цей податок мав би нараховуватися не від кількості метрів квадратних, а як за кордоном – від оціночної вартості. Адже це буде несправедливо, коли власник квартири в центрі Києва платитиме такий же податок, як і власник квартири на Вишкові в Луцьку.

«Треба подумати про тих, хто взяв нерухомість в кредит, про багатодітних сімей, про пенсіонерів, чиї будинки є ветхими, але мають велику площу», - зауважив він.

Відтак, депутатам пропонується встановити податкову ставку за житло в розмірі 0,5% при збереженні прийнятої пільгової площі.

Члени комісії погодилися, що податок на житло має бути градаційним і залежати від оціночної вартості, а не від квадратури.

Ігор Поліщук зауважив: в майбутньому депутати напрацюють звернення до президента, кабміну, Верховної Ради України, де попросять змінити цей податок, щоб він направду міг стати податком на розкіш. Те ж саме стосується й податку на транспорт.

Адже поки що цей податок людей лише «накручує», зважаючи на анонсований ріст комунальних послуг, ріст цін на пальне і продукти харчування, ріст курсу валют. Щоправда, депутат Роман Романюк, який представляє політичну силу, підконтрольну президентові, зауважив, що невдоволення населення – нормальна річ під час реформ: «Без цього ніяк. Реформи так і робляться».

Власне, під час прийняття цього рішення під час комісії, він утримався від голосування.

Та комісія прийняла рішення рекомендувати сесії підтримати проект трьома голосами «за».

Депутат міськради Ігор Поліщук висловив сподівання, що колеги під час сесії підтримають проект рішення, який запропонувала депутатська група «Новий Луцьк».

«Якщо депутатам вистачить політичної волі, якщо захочуть знизити градус напруженості в суспільстві та уникнути соціального вибуху - його підтримають. Адже цей податок не є бюджетоутворюючим, бо сума надходжень в порівнянні з загальним бюджетом або з бюджетом розвитку просто смішна», - зауважив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Арсен Показати IP 19 Лютого 2015 18:36
Це правильно! Нормальна ініціатива. Популістським і ідіотським податкам - бан. Невже сім'я, що живе у будинку на 90 квадратів - розкошує?
Анонім Показати IP 19 Лютого 2015 18:38
Хоч в когось є розум.
дідо Показати IP 19 Лютого 2015 18:44
податок повинні платити всі власники, у залежності від вартості нерухомості. не можеш платити- продавай та переїздай у дешевше житло.
лучанин до дідо Показати IP 20 Лютого 2015 09:12
ти Дідо кончений кацап видно. Якщо ми були молодими і купили коператив 3-4 кімнатний,бо мали за що купити.Прикинь чесно заробили простим робочим на заводі,бо мав 700 рукблів зарплату.А зараз, коли моєму будинку 40 років я за нього буду платити податок за що? Я за нього не можу заплатити комунальні. Або будинок і сараї в селі з 33 року, остались у спадок від батьків, і я за нього і за сараї також,бо порахували все ,повинен платити податок-це абсурд.
Анонім Показати IP 19 Лютого 2015 19:12
У Рівному податок 0,5% (квартири 70, будинки - 150 кв.м.), у Чернівцях - 1% ( квартири 120, будинки - 250, кв.м.), у Тернополі - 1% (70 і 120 відповідно), у Полтаві - 1% ( 90 і 200), Черкаси - 1% (120 і 250 ), у Львові - 0,5% для квартир (80 кв.м.) та 1% для будинків (160 кв.м.), Хмельницькому - 1% (120 і 250). Навіть у Києві - 1%, площа без змін. А у нас усі багаті, тому по-повній програмі. Це що, хтось хоче вислужитись чи грошей не вистачає ?
дідо Показати IP 19 Лютого 2015 19:34
ніщєброди не можуть бути власниками нерухомості.
Colonel Показати IP 19 Лютого 2015 21:12
"що невдоволення населення – нормальна річ під час реформ: «Без цього ніяк. Реформи так і робляться». - так для кого ті реформи, як не для покращення життя населення? Облудних лозунгів ми за часів совка наслухались. Ви з маслом потерпіть, зате потім Америку перегонимо Сверблячка обкласти податками все і вся, розпродати за безцінь залишки державної чи комунальної власності з 1917 року охоплює наших владців і тих , хто в темі і в долі, кожен раз, коли вони переконуються у власній неспроможності налагодити елементарний економічний процес
Анонім Показати IP 19 Лютого 2015 21:20
Мені подобається фраза- невдоволення населення нормальна річ під час реформ- виходячи з цієї логіки, яник і кучма були також великими реформаторами, ну звичайно, судячи з рівня невдоволення ним ще далеко до теперішніх великих реформаторів - сєні і пороха. Докеруються,відчуваю, панове-олігрхи, підкручуючи гайки, так народ може заскучати не тільки за яником, а й побачити своє спасіння з рабства у путіна
розум до Анонім Показати IP 19 Лютого 2015 23:16
Мудро сказано, а до того йде.
Андрій Показати IP 20 Лютого 2015 10:06
хха.... так тут почнуться нюанси з оцінюванням..... )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus