USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У НБУ пояснили, як формується курс валют

8 Жовтня 2019 07:20
Національний банк встановлює офіційний курс гривні до долара на підставі курсу, який склався протягом дня на міжбанку.

Про це заявив керівник проектів і програм департаменту відкритих ринків НБУ Емал Бахтарі в інтерв’ю, передає Кореспондент.

Він нагадав, що Україна у 2015 році фактично перейшла на плаваючий валютний курс.

«Це означає, що НБУ, регулятор, не намагається фіксувати і не втручається з метою поставити якийсь тренд зміни курсу. З 2015 року Україна перейшла на режим, коли ринок формує курс», – сказав він.

За словами Бахтарі, роль НБУ полягає в тому, щоб не допустити надмірних і занадто різких коливань, оскільки це провокує паніку.

На думку Бахтарі, повідомлення про те, що «НБУ встановив курс» або ж «знецінив гривню» вводять в оману. «Коректно було б говорити: «розрахував», тому що фактично так і відбувається», – додав він.

За його словами, на міжбанку протягом дня з 9:00 до 17:00 відбуваються угоди, інформація про які надходить у НБУ, після чого центробанк, за спеціальною формулою, розраховує середньозважений рівень. НБУ повідомляє «довідковий курс» на 12:00 і офіційний курс на наступний день (о 16:00).

Представник НБУ назвав цей курс «заміром температури», який робиться для того, щоб країна розуміла, «який середній курс сформувався».

Бахтарі також нагадав два фактори, які впливають на курс гривні, – вкладення нерезидентів у державні папери і ситуація з експортом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus