USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку найдорожчі пташенята - гусині та качки-мулатки

30 Квітня 2011 16:35
Пташиний базар у Луцьку - закавулок на Центральному ринку під стінами Луцького замку - розпочав сезон: сюди їдуть тисячі волинян, аби закупити нові виводки домашньої птиці.

Про це пише Волинь-нова.
Дехто не один рік купує тут курчат та каченят. Пухнасті чи вже оперені пташенята заповнюють писком усе навколо. Курчат, каченят та гусят можна вибрати на будь-який смак.

"З перших днів годувати краще комбікормом, а з третього дня вводити в раціон травичку. Посікти її дрібно і додати варене яйце, - пояснює як годувати каченят Оксана Шевчук, яка вже кілька років продає пташенят. - Бройлерів також можна годувати комбікормом. Якщо пташеня здорове, то практично жодних ліків не даємо, бо у комбікормі є вітаміни, мікроелементи та антибіотики. Для бройлерів бажане цілодобове освітлення - ми використовуємо інфрачервоні лампи. Тоді пташка їсть цілу ніч, коли захоче, а відтак швидше росте".

Поруч у двох коробках розташовані більші та менші каченята. Їм підсвітка не обов'язкова, каже Оксана. І одразу пояснює різницю між двома породами качок. Чері-велі - звичні на вигляд.

А от так звана мулатка - це напівкачка-напівгуска. Ця птиця звикла пастися так само, як і гуси. Тому і м'ясо її за смаковими якостями нагадує швидше пісну гусятину, аніж жирну качатину. Але мороки із ними менше, ніж з гусьми, переконує продавець.

Гуси ж ціняться найдорожче: за триденне гусеня просять як за тритижневу качку. Все тому, що відсоток вилуплених пташенят у гусей найменший із домашньої птиці. У деяких порід він становить 50 відсотків. Покупцям пропонують вибирати з-поміж горьківських, кубанських та італійських білих гусей.

Поруч пані Марія продає вже чималих курчат угорських м'ясо-яєчних порід тетра (червоної масті) та мастер (сірої масті).

"Це чудові невибагливі кури, пристосовані для розведення саме у підсобному господарстві, - каже вона. - Півень виростає розміром із бройлера. Але якщо з останнього бульйону не звариш, бо буде білий, то з цих угорських буде саме те. Обидві породи добре несуться, але мастер має властивість швидко жиріти, якщо курей добре годувати. Головне, щоб ходили пастися, щоб їм була воля і обов'язково земля".

Продавець пропонує вибрати самих курочок чи півників. А на моє запитання щодо цього пояснює, що навесні попит на курочок та півників однаковий. Мовляв, дачники спеціально купують півників для відгодівлі, коли переселяються мешкати на дачу. А от восени більший попит на курочок.

Годувати курчат пані Марія рекомендує сумішшю із меленої пшениці та кукурудзи в співвідношенні 1:2. У кукурудзі більше білка, тож курчата швидше ростуть. Якщо ж є соя, то ще краще, бо там білка найбільше.

Довідково:

ЦІНИ НА ПТАШЕНЯТ НА ЦЕНТРАЛЬНОМУ РИНКУ
Курчата, 2-3 дні, - 5 гривень
Бройлери, 2-3 дні, - 7 гривень
Бройлери, 2,5 тижня, - 12 гривень
Качки, 2 тижні, - 15 гривень
Курчата порід тетра, мастер, 5 тижнів, - 19 гривень
Гуси, 3 дні, - 25 гривень
Качки-мулатки, 3,5 тижня, - 27 гривень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus