USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Україна готується сказати Газпрому «Прощавай, друже»

16 Вересня 2013 14:00
Україна зробила крок до повної енергетичної незалежності від Росії. На цьому тижні українська компанія «Надра Юзівська» та голландська компанія Royal Dutch Shell підписали операційну угоду, яка фактично дозволяє почати видобуток сланцевого газу на Юзівському родовищі. Про йдеться в сюжеті телеканалу «Україна».

Документ підписаний 12 вересня представниками обох компаній в присутності прем'єр-міністра Миколи Азарова та одного з директорів компанії Shell Ендрю Брауна у Нідерландах, йдеться у сюжеті.
Преса назвала цей документ «декларацією енергетичної незалежності України».

Як повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, від 12 вересня фактично і юридично починається робота Shell в Україні: «Це безпосередньо та угода, яка дає в повному обсязі дозвіл на безпосереднє вкладення інвестицій для роботи на Юзівській площі», - цитує міністра «Тиждень.ua».
Ставицький зазначив, що після підписання операційної угоди планується провести тендери щодо геодезичних і сейсмічних робіт. «Це перший етап, який відбудеться вже в цьому році», - сказав він.

Також міністр енергетики повідомив, що для проведення розвідувальних робіт Shell планує виділити понад 500 мільйонів доларів, а загальні інвестиції в промислову розвідку і будівництво комунікацій на Юзівській площі компанія оцінює в 10 мільярдів доларів. Очікується, що на першому етапі для розвідки пробурять 15 свердловин.

Міністр зазначив, що в межах Юзівської площі видобуватиметься як традиційний природний газ, так і сланцевий, і газ із щільних піщаників.
Довідка. 24 січня у Давосі а участю президента Віктора Януковича підписали угоду між компанією Shell і «Надра Юзівська» про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській ділянці в Харківській і Донецькій областях.

Shell заявляла, що видобуток нетрадиційного газу на території Харківської та Донецької областей не спричинить забруднення ґрунтових вод.

Згодом віце-президент компанії Shell в Україні Грехем Тайлі заявив, що видобуток газу не розпочнеться доти, доки не будуть проведені екологічні дослідження.
Ресурси Юзівської площі, що в Харківській та Донецькій областях, попередньо оцінюються в 4,054 трильйонів кубометрів газу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus