USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українські банки продають мічені долари, якими не можна розплатитися

9 Вересня 2013 10:29
В Україні деякі банки продають населенню мічені і зношені долари, якими потім не можна розплатитися, пише «Сегодня».

«Ми з колегою купували в Конотопі б/в автомобіль. Зняли в банку 5 тисяч американських доларів. Продавець попросив, щоб при ньому в банку перевірили гроші на справжність, - повідомив сумчанин Володимир Кєц. - Ми, упевнені в доларах, заплатили 50 грн за перевірку, але який був шок, коли касир заявила і показала, що 10 купюр, тобто тисяча доларів - мічені. При просвічуванні на них було видно слово «Хабар».

Продавець авто підняв шум: мовляв, ми його хочемо кинути, - ми стали йому пояснювати, що самі постраждалі. Коли приїхали у відділення банку, де брали ці гроші, нам без проблем їх обміняли на інші. Машину ми купили, але шок пережили величезний».

«А я в банку зняв з валютного рахунку 18 тисяч доларів купюрами по 100 доларів і поїхав з ними на Чернігівщину, - розповів киянин Ігор. - Так вийшло, що в кишені були лише 11 гривень, тому частину доларів планував обміняти на гривні, щоб повернутися додому. Коли ж на зайшов у відділення банку, то їхній касир, перевіривши гроші, заявила, що на 3 купюрах, тобто на 300 доларах навколо портрета Франкліна якісь мітки. Питаю: «Гроші фальшиві?». Вона мені відповідає: «Справжні, але з якимись позначками, наш банк такі не приймає».

Я пішов в інше відділення, потім ще у два. У всіх міняти гроші відмовилися. Я зателефонував у колл-центр банку, влаштував скандал, що через них у мене зривається важлива покупка, а в кишені лише 11 гривень, на які треба доїхати до столиці. Після чого мені сказали, що чекають з чеком в будь-який для мене зручний час у тому відділенні, де я знімав гроші. Все-таки діставшись до столиці, я прийшов у відділення, і мені дали інші $ 300».

Юрист Олексій Святогор повідомив, що знає ще про мінімум три подібні випадки, які нещодавно відбулися, а ось банкіри заявляють, що клієнти можуть спокійно подавати до суду.

Водночас, в міліції припускають, що мічені купюри потрапили в банк через хабарників: «Гроші, очевидно, належали хабарнику, він утік від міліції, через своїх знайомих у банку легалізував їх, обмінявши на звичайні».

«До речі, у тих, хто бере хабарі (зі стажем) є «свої» касири, куди вони за заниженою вартістю збувають мічені купюри», - додав Святогор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus