USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Український Схід без грошей може радикалізуватись

18 Травня 2014 17:45
Забезпечення державних виплат у Донецькій і Луганській областях стає дедалі складнішим. Пограбування банків стало буденним явищем. Але експерти попереджають: виплати зупиняти не можна, - повідомляє Deutsche Welle.

ЯК ПЛАТИТИ ЦИМ ЛЮДЯМ ПЕНСІЇ?

Банківська система на Сході України на межі паралічу. Озброєні терористи грабують банкомати, нападають на інкасаторські машини, захоплюють приміщення банків. У східних регіонах зафіксовано вже 20 нападів на відділення банків, пошкоджено або зруйновано більше 100 банкоматів, банки отримали збитків більш ніж на 13 мільйонів гривень, заявив під час своєї доповіді у Верховній Раді перший заступник голови НБУ Володимир Кротюк. "Такі дії загрожують життю і здоров'ю працівників банків, вкладників і можуть призвести до зупинки виплат пенсій і зарплат в східних регіонах", - вважає Кротюк.

ЗМІ ВПЛИВАЮТЬ НА НАСТРОЇ НА СХОДІ

Директор Інституту публічної політики Максим Борода переконаний, що подібні акції озброєні сепаратисти провокують навмисне, аби посилити проросійські настрої жителів Сходу України, хоча грабуючи банки, вчиняють звичайний розбій для власного збагачення. "Це створює атмосферу неспокою – мовляв, українська влада слабка, нічого не контролює, а російська навпаки сильна. Все це грає на руку силам, які стоять за сепаратистами", - сказав Борода Deutsche Welle.

Передусім реакція людей на сході щодо неможливості отримати пенсії, доплати та зарплати буде обумовлена тим, які телеканали дивляться люди, припускає директор Фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна. "У регіонах, де показують лише російські канали зупинка соцвиплат звичайно спровокує нову хвилю невдоволення. Там де показують українське телебачення настрої будуть іншими", - каже експерт. Натомість, на думку Бекешкіної, уряд має зробити все можливе, аби банківська система в Луганській та Донецькій області працювала. Для цього експерт радить представникам Кабміну розглянути можливість централізованої видачі готівки людям в державному банку "Ощадбанк", який слід взяти під посилену військову охорону.

Відділення Приватбанку на Донеччині не працюють через напади

ВІДСУТНІСТЬ ГРОШЕЙ "ПРОСВІТЛИТЬ"

У Луганську чи Донецьку люди переймаються, чи зможуть отримати гроші від держави. Адже через ескалацію конфлікту в регіоні, прибутки місцевих підприємців значно скоротилися і вони почали звільняти працівників, тож зараз люди сподіваються тільки на соцвиплати, розповів Deutsche Welle голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко. Луганчанин сподівається, що це "просвітлить" жителів сходу, що варто більш активно дистанціюватися від сепаратистів. "На сході багато хто хоче жити в Україні, але для цього нічого не робити, а просто чекати, що буде далі. Відсутність соцвиплат підштовхне до розуміння, що підтримка самопроголошених лідерів нічого хорошого не дає. Треба активний супротив сепаратистам", - вважає Щербаченко.

Водночас він визнає, що інформаційний вплив України у східних областях слабкий і людям там "продовжуватимуть задурювати голову через російські ЗМІ, що гроші український уряд спеціально не виплачує", - каже представник Східноукраїнського центру громадських ініціатив. На думку Щербаченка, український уряд має посилити в східних регіонах військову та інформаційну присутність, оскільки викривлена інформація про соцвиплати може ще більше розколоти "східняків" та радикалізувати їх.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Оля Показати IP 18 Травня 2014 17:47
РЕЗУЛЬТАТИ СТАНОМ НА НЕДІЛЮ 18-го ПО ПЕТИЦІЇ "Визнання Росії спонсором тероризму": маємо трохи менше 76 тисяч підписів. ВІДСТАЄМО ВІД ГРАФІКА, ТОМУ ДУЖЕ БАЖАНО: 1. До кінця дня (18 травня) набрати 4 тисячі підписів (щоб було 80 тисяч); 2. За наступні 3 дні набрати по 6 тисяч підписів, так що б в запасі був хоча б 1 день (до 23 травня). ДЛЯ ЦОГО НЕОБХІДНО: - поширити у вигляді коментарів інструкцію про підписання петицій на основних сайтах всіх обласних центрів; - поширити електронними листами згадану інструкцію знайомим, партіотичним та проукраїнським організаціям (фірмам); - поширити у вигляді коментарів прохання на англійській мові про підписання петицій на сайтах інших держав (Польща, Прибалтика, Канада, США і т.д.); - терміново для своїх родичів та близьких створити акаунти на сайті https://petitions.whitehouse.gov і допомогти їм в підписанні даних петицій; Прохання, поширити це звернення та інструкцію на інші сайти.
Оля Показати IP 18 Травня 2014 17:48
ТЕРМІНОВО! Подписываем петицию о признании России спонсором терроризма! Переходите на страницу петиции https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM нажимаете внизу синюю кнопку CREATE AN ACCOUNT заполняете форму E-mail address * First Name * (имя) Last Name * (фамилия) Challenge Question * (тут надо ввести ответ на вопрос, который написан над полем, переводите через google translate если не знаете английский) далее нажимаете внизу синюю кнопку CREATE AN ACCOUNT ждете письмо на почту переходите по ссылке из письма (... to confirm this is a working email address: ...) попадаете на страницу петиции нажимаете зеленую кнопку SIGN THIS PETITION Подключаем всех друзей и знакомых! Репостим по всем сайтам! или Шаги такие. клікнуть тут (или скопировать в поиск) https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM 1) Відкрити акаунт (клікнуть create account) 2) вписаnи свій і-мейл, (e-mail address), потім своє ім*я (fist name), потім своє прізвище (last name), потім свій індекс (zip code) 3) відповісти на просте питання англійською (Challenge Question) 4) потім зайти на свою і-мейл скриньку, там буде повідомлення від whitehouse для підтвердження реєстрації. У повідомленні перший лінк клікнути. Вийдеш на сторінку із петицією, потім клікни SIGN. петиція 1 https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM петиція 2 https://petitions.whitehouse.gov/petition/weapon-ukraine-protect-against-russian-aggression/QjSRkPHF петиція 3 https://petitions.whitehouse.gov/petition/demand-russia-de-occupy-territories-moldova-republic-georgia-and-ukraine/Shb8HNfL петиція 4 https://petitions.whitehouse.gov/petition/add-akhmetov-and-efremov-sanctions-list/xYxZDQgH
Оля інша до Оля Показати IP 18 Травня 2014 19:34
Панянко заспокойтесь і думайте про Україну-яка петиція???Глузд вас напевно вже покинув.
Цікавий до Оля Показати IP 18 Травня 2014 21:53
Ти не часом Оля Фаст, раз така розумна? Пишеш цось аглійське, російське, якесь "клікнути", хоч скажи, клікати требаголосно чи тихо? Нам, українцям, би хоч лопату і копати від звідси і до обіду. а те написане то китайська грамота.
Титушко до Оля Показати IP 18 Травня 2014 22:59
С больной на здоровую голову.
UA Показати IP 18 Травня 2014 19:31
Пора й заходу показати що тут не лише кучмомазі терпиловці водяться
Поха Показати IP 19 Травня 2014 08:45
Покажіть мені будь-ласка хоча б одне відео де в Донецьку грабують банки?Кого з журналістів не прошу шось нічого не бачу.Лише з переляку видаляють мої прохання.Може годі вже брехати?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus