USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українці беруть кредити більше за європейців

24 Червня 2011 17:37
Україна є лідером серед країн Європи за рівнем закредитованості в сфері споживчих позик.

Співвідношення обсягу виданих споживчих кредитів до ВВП України становить 33%. Про це заявив директор «ЕОС України» Олексій Тесленко, посилаючись на результати дослідження, проведеного холдингом EOS Group, - пише Дело.

«Поряд з Польщею (22,5%), Іспанією (21%), Ірландією (16,1%) і Грецією (15%), Україна демонструє найвище співвідношення споживчих кредитів до ВВП. Лідерство країни в цьому рейтингу показує, що українці живуть не за коштами і в більшості своїй розраховують тільки на майбутні доходи », - зазначає він.

Цей показник, за словами Тесленко, має стати сигналом, що підштовхує Національний банк і Міністерство економіки України до прийняття превентивних заходів з обмеження кредитування населення.

«Досвід 2008 року показує, що відсутність контролю над споживчим кредитуванням і ризиками, які банки беруть на себе внаслідок жорсткої конкуренції, несе негативні наслідки для економіки країни», - підкреслив він.

За словами Тесленка, першість у рейтингу по співвідношенню споживчих кредитів до ВВП, тримають країни, які відчувають труднощі з поверненням простроченої заборгованості від споживачів.

«Українці повинні навчитися розраховувати свої фінансові ресурси і розглядати можливість повернення заборгованості по кредиту у довгостроковій перспективі. Від цього виграють і самі споживачі, і держава », - зазначив експерт.

Як повідомлялося раніше, за перший квартал 2011 року банки видали населенню 18,9 млрд. грн. нових кредитів. Причому з кожним місяцем обсяг кредитування істотно збільшувався.

Так, якщо в січні банки надали населенню 4,8 млрд. грн. кредитів, то в лютому цей показник виріс на 12,5% (до 5,4 млрд. грн.), а в березні - ще на 61% (до попереднього місяця), до 8,7 млрд. грн., свідчать дані НБУ .
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus