USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українців лякають подорожчанням бензину

20 Серпня 2013 13:56
Українців лякають подорожчанням бензину вже з вересня Так, ціни на нафтопродукти з вересня можуть підвищитися на 20-30 копійок за літр через переорієнтацію ринку на нові джерела поставок, вважає експерт.

Ціни на бензин в Україні у вересні-жовтні 2013 року можуть підвищитися на 20-30 копійок за літр через істотне зниження обсягів поставок палива внаслідок позапланової зупинки на початку серпня найбільшого постачальника нафтопродуктів — Мозирського нафтопереробного заводу (Білорусь).

Про це йдеться в повідомленні консалтингової групи "А-95", інформує УНІАН.
Згідно з повідомленням, у серпні дефіцит поставок становитиме близько 100 тисяч тонн, або 25% від очікуваного рівня споживання автомобільних бензинів.
У вересні Мозирський НПЗ закриється на плановий двомісячний ремонт і дефіцит збережеться. За інформацією «А-95», за підсумками першого півріччя 2013 року близько 35% всіх нафтопродуктів, які ввозяться до України, припадало на Мозирський НПЗ.
На думку експертів, переорієнтація на альтернативні джерела поставок, які мають більшу собівартістю за рахунок вищих логістичних витрат, може призвести до коригування оптових цін, а згодом і роздрібних на 20-30 копійок за літр.

«Ситуація дуже напружена, якщо врахувати, що в червні і липні ринок також працював з дефіцитом 50 і 60 тисяч тонн відповідно», – цитує прес-служба директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна.

Зі слів експерта, для забезпечення споживання активно використовувалися раніше накопичені запаси, які з урахуванням «форс-мажорного» зниження поставок у серпні серйозно вичерпані. «У зв'язку з проблемами закупівель у Білорусі ринок буде змушений переорієнтовуватися на інші напрями. Зокрема очікується збільшення на 30-40 тисяч тонн поставок бензину з Литви і Польщі (з НПЗ концерну «Орлен»), на 40-50 тисяч тонн – через Феодосійську нафтобазу (ВЕТЭК, «ЛУКОЙЛ», WOG, «Галнафтогаз»), на 10-20 тисяч тонн – через інші порти і сухопутні кордони (Угорщина, Туркменістан, країни Середземномор'я)», - йдеться в повідомленні.

Також у компанії не виключають, що в другій половині вересня на ринок нафтопродуктів почне надходити паливо з Одеського НПЗ в обсязі близько 35 тисяч тонн на місяць.

Аналітики «Консалтингової групи А-95» наголошують, що ресурсний дискомфорт очікується тільки щодо моторних бензинів, тоді як ситуація з дизельним паливом поки що не викликає побоювань.

Як йшлося раніше, продаж населенню бензинів через мережу автозаправних станцій в Україні в липні 2013 року збільшився на 6,8% - до 303,9 тисячі тонн порівняно з 284,5 тисячі тонн у червні цьогоріч. Продаж дизельного палива населенню через мережу АЗС у липні поточного року збільшився порівняно з червнем до 188,3 тисячі тонн з 166 тисяч.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus