USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Чи буде війна? Знає один Путін. Готуватись і не нервувати». Ігор Палиця пояснив, чому неможливо захопити Україну

18 Лютого 2022 12:58
Мінські угоди були цинічною зрадою державних інтересів, а Дебальцеве та Іловайськ – спецоперація проти України. Саме завдяки цим кривавим подіям вдалося вийти на формат Мінських угод і «здати» Донбас та Луганськ.

У цьому переконаний народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця. Думками з цього приводу політик поділився 17 лютого в ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1».
МІНСЬКІ УГОДИ – ПАСТКА

«Мінські угоди – це зрада України. І це аксіома. Це аксіома ще й тому, що вони існують донині, – заявив народний депутат. – Україна у 2014 році не використала можливість Будапештського меморандуму, свідомо чи несвідомо. І я вважаю, що це теж була зрада».

«Чому випустили Гіркіна зі Слов’янська? І пішла дестабілізація в Донецьку. Чому створили Іловайський котел? Щоб мати причину підписати перші Мінські угоди, коли вже на початку серпня українське керівництво знало, що російські війська на території України. І саме через це була розформована 51-ша бригада, щоб не було навіть згадки про те, що вони давали офіційні повідомлення, що Росія вже була в Новоазовську і Широкиному. Після цього розформували цю бригаду, створили конфлікт і пішли на підписання Мінських угод, навіть не намагаючись використати будапештську платформу», – нагадав Ігор Палиця події першого року війни.

«Потім другі Мінські угоди, Дебальцеве – теж створене, я думаю, неграмотними військовими рішеннями. Дебальцівський котел, де ми віддали надважливий залізничний вузол, який тоді був потрібен, щоб закріпитися в «ДНР/ЛНР». Їх підписали, щоб врятувати наших хлопців, яких використовували, як м’ясо», – додав він.

Нині ж перед Україною гостро постало питання, як бути далі з мінським форматом.

«Як з цього виходити? Угоди ж підписані. Це важке рішення для держави, – зауважує Ігор Палиця. – І про що розмовляють лідери країн з Президентом, ми не знаємо, це закрита інформація. Але те, як діє Президент, мені сьогодні подобається: він чинить проукраїнськи».

ПЕРСПЕКТИВИ ВІЙНИ

У час, коли шляхом гібридної війни українців лякають повномасштабним вторгненням, надважливо зберігати спокій, наголошує Ігор Палиця.

«Чи буде війна? Знає один Путін. Але ми маємо до цього готуватися, – наголошує політик. – Не треба переживати, не треба нервувати. Нам треба бути готовими до захисту держави, хай хто нам загрожує: чи терористи, чи військова агресія іншої країни. Ми маємо робити все, щоб наша держава була сильною. Чи боятися нам? Ні, не боятися».

Читати ще: «Не думаю, що у Росії буде якась причина нападати на Україну», – Ігор Палиця

Більше того, Ігор Палиця переконаний, що нині вкрай важливо знешкодити усіх зрадників України, надто в стінах парламенту. Принагідно лідер партії «ЗА Майбутнє» звернувся до нардепа від ОПЗЖ Нестора Шуфрича, щоб той зробив висновки стосовно своїх проросійських колег, зокрема – одіозного однопартійця Іллі Киви, який нині перебуває в Іспанії й озвучує проросійські заяви.

«Чому, коли в парламенті голосується звернення до ООН, до світових лідерів, коли у російській Держдумі голосувалося звернення до Путіна про визнання незалежності «ДНР/ЛНР», ваша «проукраїнська» партія не голосує за це звернення?» – дорікнув Палиця Шуфричу.

Читати ще: Родина Шуфрича визнала окупований Крим російським, оформивши там майно за законами РФ, – ЗМІ

«А по-друге, таких, як Кива, у 37-му році, на щастя, цього зараз немає, розстріляли б за те, що він говорить під час такої військової напруженості. Коли він повернеться в країну, я вважаю, що його мають затримати відразу – за державну зраду. І серед вашої фракції справді є такі люди, які не люблять Україну», – зауважив Ігор Палиця.

Проте Нестор Шуфрич під час ефіру зробив дивну заяву, мовляв, Ілля Кива – один з героїв Дебальцевого, бо нібито «виводив на собі поранених і мертвих товаришів».

Реагуючи на ці слова, Ігор Палиця заявив: «У мене по Киві нема питань. Йому або до лікаря, або в тюрму».

Читати ще: Частина українців проголосувала за «п’яту колону» у Верховній Раді, – Ігор Палиця

СПОКІЙ НА ВОЛИНІ І ДОСВІД ОДЕСИ

Ігор Палиця також відзначив, що нині він не бачить очевидних передумов для повномасштабного вторгнення.

«Переконаний, що в сучасному світі має бути привід для того, щоб почати якусь повномасштабну військову операцію. Мають бути або внутрішні причини, або щось на кордоні, якісь заколоти», – зауважив нардеп.

Читати ще: Агресія Росії: сценарії повномасштабного вторгнення, наслідки, готовність України

«Я не переживаю стосовно Волині. Там 100% населення проукраїнське, воно любить Україну. І не дай Бог, щоб треба було брати зброю в руки, але всі будуть готові, – певен народний депутат від Луцька. – Але ми не бачимо зі сторони Білорусі щодо України якихось загрозливих речей, які можуть сьогодні напружувати чи лякати. Ми спілкуємося з представниками влади, правоохоронних органів».

Принагідно Ігор Палиця провів паралель із напруженою ситуацією в Одесі у 2014 році, коли він обіймав посаду голови Одеської ОДА й відповідав за спокій і безпеку в регіоні.

«Так от, Одеса у 2014 році була повністю незахищена. Не було війська, тому що все військо тоді забрали. Залишилися тільки моряки, які вийшли з Криму. І то, вони ще не були розвернуті достатньо в бойовому порядку. Було близько тисячі моїх друзів, які тоді перебували в Одесі й були озброєні. І все, більше нічого не було», – пригадав ексгубернатор Одещини.

«І 23 серпня 2014 року на День прапора в Одесі ми закупили близько 5 тисяч українських прапорів. Розставили на перехрестях людей, які безкоштовно роздавали символіку. І 70% людей боялися брати в руки український прапор. Одеса тоді не розуміла, що відбувається в Києві. Одеса тоді не розуміла несправедливості: а чому корупція, чому не дають розвиватися бізнесу, що буде з Україною? Сьогодні це вже Україна 100%. Сьогодні якщо там є якась фронта, то вона мінімальна. І сьогодні захопити Одесу неможливо, – наголосив Ігор Палиця. – Так, військами можна що завгодно: бомбові, ракетні удари. Але є люди. Що робити з людьми, які сьогодні живуть в Одесі? Так само і у всій Україні. Сьогодні захопити Україну неможливо. Знищити? Я думаю, теж неможливо. Я сподіваюсь на це. Але для чого Росії нищити Україну? Вони можуть тиснути на нас, заганяти, вимагати від нас чогось, застосовувати психологічні атаки».

Водночас Ігор Палиця акцентував, що ми не знаємо і десятої частини того, що сьогодні насправді відбувається. Але, на його думку, українці не мають володіти усією тією інформацією, яка є у Президента й секретаря РНБО.

«Якби ми знали більше, точно спати не змогли б, – зауважив він. – Але боятися нічого не треба».

ПІДТРИМКА СВІТУ

На глибоке переконання Ігоря Палиці, парадигму розвитку нашої держави треба неодмінно змінювати. Нині принципово важливо мати потужну армію і сильну економіку. Це першочергові державні інтереси, про які мають дбати усі, від кого це залежить.

«Чи потрібно нам у НАТО? Так, потрібно. Чи це вихід для того, щоб бути сильними? Так, вихід. Але чекати, поки нас візьмуть в НАТО, і нічого не робити зі своєю країною – це неправильно. Нам треба розвивати свою армію. І на щастя, сьогодні армія розвивається. Пішла зброя: летальна, не летальна. І ніхто не має права забороняти нам володіти зброєю. Ми збираємося захищати свою країну, а не нападати. Не візьмуть нас у НАТО – нічого страшного, ми будемо сильною країною із сильною армією».

У цьому контексті Ігор Палиця звернувся до Генерального прокурора Ірини Венедіктової, яка була гостею телешоу.

«Коли країна емоційно у воєнному стані й в очікуванні, що на нас нападуть, українці мають любити свою країну. Вони мають розуміти, що йдуть захищати ту країну, яка готова захищати їх, – наголосив парламентар. – Тому прокурорам по областях треба говорити не тільки про те, як фіксувати якісь військові злочини, а й про те, як побороти корупцію, зокрема побутову, поміж дрібних правоохоронців, щоб не приходили до фермерів, бізнесменів, аграріїв і не вимагали з них гроші 20-річної давнини. Нам треба ухвалювати у Верховній Раді закони, які полегшують розвиток бізнесу. Тому що в економічно сильній державі, де кожен українець знає, що він захищений, люди будуть готові йти і боронити свою землю і, якщо треба, помирати за свою державу».

«Тому НАТО – це добре, Євросоюз – теж. Але нас там ніхто не чекає. Нам сказали: ми в НАТО вас не візьмемо. В Євросоюз, поки у вас конфлікт, напевно, теж не візьмемо. Тільки самі себе ми можемо полюбити, тільки самі себе ми можемо захистити. І тільки самі зможемо зробити для України добре», – додав політик.

Заразом Ігор Палиця зауважив, що нині ми маємо бути вдячні усім партнерам у світі, які надають Україні допомогу, хоча й прогнозують можливий напад Росії.

Читати ще: У США зробили нову заяву про терміни російського вторгнення в Україну

«Хтось скаже, що з їхнього боку це нагнітання. Але я переконаний, що вони володіють даними, у них є розвідка, яка працює на найвищому рівні. І те, про що вони говорять, може статися. Щодо того, коли, то, може, це вони говорять превентивно, а може, це планувалося статися. Але точно вони нам не шкодять і точно це наші друзі. І ми маємо поважати їхню дружбу. Єдине, що мене знітило, – що вони захотіли переїхати у Львів. Бажано, щоби вони залишились в Києві. Тому що правильно сказав Президент Зеленський: у нас немає Західної України, в нас єдина Україна. І немає такого місця в Україні, де може бути добре у той час, коли в іншій частині України щось палає».

Ігор Палиця не приховує, що його відверта позиція може комусь не подобатися. Однак державні інтереси у час війни – передусім, тому нині треба робити все, аби уникнути воєнної агресії.

«Якщо нас не беруть в НАТО і ми розуміємо, що нас не беруть і в найближчі 10 років, але дають якийсь рівень гарантій, що під час цих десяти років чи у подальшому, поки нічого не зміниться, нам гарантують нашу безпеку, безумовно, ми маємо думати про те, щоб війни не було. Тому що війна – це найгірший сценарій. Треба робити все для того, щоб війни не було».

«Якщо відмова від НАТО – це вихід… Чи має право Президент або міністр закордонних справ ухвалювати таке рішення? Не має права. Це треба виносити насамперед публічно в парламент, створювати там майданчик для обговорення. І якщо буде така потреба – виносити на всеукраїнський референдум. Ми не маємо права вирішувати за народ. А сьогоднішній рейтинг свідчить, що 62% українців хочуть бути в НАТО, і цей відсоток зростає», – стверджує політик.

Читати ще: «Ми їх перевиховаємо». Ігор Палиця заявив, що Україна мусить повернути Донбас

«Я категорично проти відпускати Донецьк і Луганськ. Але й мовчати не вийде. Весь світ сказав, що нам треба вибрати шлях розвитку: або за мінським сценарієм, або відмовляєтеся. Або в НАТО, або війна. Ми самі відкрито маємо сказати. Якщо цей закон треба в парламенті голосувати, то давайте говорити про це, думати, як вигідно для України», – продовжує нардеп.

«Мовчали ми вісім років. За вісім років Україна багатшою не стала. І як суб’єкт у світовому просторі сильнішою Україна не стала, тому що у нас триває війна. Є важка ситуація, і увесь український народ, парламент мають брати участь у залагодженні цієї ситуації», – резюмував парламентар.

І попри те, що сам Ігор Палиця відкрито називає Мінські угоди хибним шляхом, нині, наголошує він, слід ухвалювати хоч і важкі, але виважені рішення суто в інтересах України.

«Якщо це Мінські угоди, і Президент ухвалить таке рішення, значить, маємо рухатися так. Але ми маємо вирішувати, в якому форматі їх можемо прийняти. Можливо, вдасться, – підсумовує Ігор Палиця. – Зрозуміло одне: легко нам не буде, ці рішення будуть важкі».

Ірина КАЧАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
К.лучанин Показати IP 18 Лютого 2022 13:42
А чому так втікають з України напередодні фейкових повідомлень із США? - Палиця не хоче сказати? Хто за фейки поніс відповідальність перед Україною із так званих партнерів, чому влада Зе.. про це мовчить? Україна понесла міліардні $ збитки! Комусь вигідно зробити Україну ще більш злиденною. В нас немає держави! Є лише територія і населення. Влада Зе... не вміє і нехоче довірливо розмовляти із громадянами(зауважу- не з електоратом , як вони всіх обзивають!) України. Поки влада не перестане брехати та красти - толку не буде. Ця влада піде, вона не має майбутнього. Це всім очевидно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus