USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Європейський суд зобов’язав Україну сплатити рекордну суму

26 Липня 2013 12:08
27 мільйонів євро компенсації збитку, завданого через упереджені рішення національних судів, Україну зобов’язав сплатити Європейський суд із прав людини у Страсбурзі, інформує Еxpres.ua.

У повідомленні йдеться, що це рекордна сума. Вона втричі перевищує річний бюджет виплати усіх компенсацій, які присуджуються Євросудом.

Зокрема, напередодні Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення у справі Агрокомплексу проти України. Нагадаємо, що в 1991-1993 роках компанія поставила 350 тисяч тонн нафти на Лисичанський нафтопереробний завод для переробки, але отримала тільки невелику частину готової продукції. У той період 67% акцій заводу контролювала держава.

Раніше, у 1998 році Вищий арбітражний суд визнав за НПЗ борг у 216 мільйонів гривень з розрахунку вартості недоотриманої продукції, але в 2001 році декілька рішень судів за позовами НПЗ зменшили борг до 91 мільйона гривень.

Цікаво, що в 2011 році Страсбург вже визнав, що Агрокомплекс зіткнувся з грубим порушенням принципу верховенства права і з втручанням тодішнього президента Леоніда Кучми у винесення судового рішення. «Уесь процес був відверто несправедливим - зафіксували факти, що шокують неприкритою відсутністю поваги до судової влади з боку перших осіб держави», - заявляла раніше в інтерв’ю виданню суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська.

Варто наголосити, що тоді Страсбург не визначив суму збитку, давши сторонам шанс досягти мирової угоди, але цього не сталося. Проте 25 липня цього року ЄСПЛ поставив крапку в 20-річній тяганині. За рішенням суду Україна повинна відшкодувати Агрокомплексу 27 мільйонів євро збитку і 30 тисяч євро судових витрат.
Видання пише, що таке рішення - безпрецедентне для Києва і одне з рекордних для Страсбурга. Найбільша компенсація в історії ЄСПЛ становила 30 мільйонів євро і була виплачена Грецією на користь двох нафтопереробних заводів.

Експерти зазначають, що Україна вже зіткнулася з нестачею коштів для виплат за позовами до ЄСПЛ, а після рішення у справі Агрокомплексу проблема ймовірно буде набагато серйознішою. У держбюджеті на 2013 рік передбачено лише 8 мільйонів євро на виплату за всіма позовами, що програла Україна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Адвокат Показати IP 26 Липня 2013 14:00
Шановні "Волинські новини", хто Вам пише коментарі ? Найміть собі нормального юриста. Ви пишете про те, що у 1998 році Вищий адміністративний суд визнав за НПЗ борг .... Хочу довести до Вашого відома, що у 1998 році не існувало Вищого адміністративного суду, скоріше за все, це був Вищий арбітражний суд України. І ще - суддя від України - не Ганна Юдковська, а Ганна Юдківська

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus