USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 9.95

В Україні можуть заборонити рекламу ліків

13 Листопада 2009 10:46
Автори ініціативи пояснюють, що під впливом реклами споживачі займаються самолікуванням, завдаючи здоров’ю непоправної шкоди, – інформують «Волинські новини».
В Україні може бути введено повну заборону реклами лікарських препаратів. У Кабміні, який подав відповідний законопроект у Верховну раду, пояснюють, що реклама навіть безрецептурних препаратів є загрозою для здоров\'я людей, якщо вони приймаються без консультацій з лікарем. Проте медики з цією думкою не згодні. А фармацевти вказують, що подібна заборона в європейських країнах не застосовується, – пише ТСН.
Вперше про необхідність посилити регулювання реклами лікарських засобів прем\'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила минулої суботи в Ужгороді. «Реклама ліків на телебаченні неприпустима – люди дивляться і купують, самі не знаючи що. Я думаю, у світі знайдеться не багато країн, де дозволена пряма реклама лікарських препаратів», – заявила вона.
А 12 листопада у Верховній раді був зареєстрований урядовий проект закону про заборону реклами лікарських засобів. Документом пропонується змінити статтю 8 закону «Про рекламу», вказавши, що «в рекламі забороняється поширювати інформацію про лікарські препарати». Автори ініціативи пояснюють, що зараз під впливом реклами споживачі купують ліки без консультації з лікарем щодо «індивідуальних фізіологічних особливостей і протипоказань для організму людини».
Зараз вже діють обмеження реклами ліків – зокрема, рекламувати можна лише безрецептурні препарати. «Реклама сильнодіючих препаратів, для прийому яких необхідна консультація з лікарем, і так заборонена. А забороняти рекламу безрецептурних засобів немає необхідності – вітаміни або препарати, що містять парацетамол, можна рекламувати», – вважає академік Академії медичних наук України, голова комісії з біобезпеки при Раді національної безпеки і оборони Сергій Комісаренко.
Реклама безрецептурних препаратів у країнах Європи не заборонена, наголошує директор «Ratiopharm-Україна» Віталій Кірик. Втім, навіть у разі заборони реклами виробники знайдуть спосіб просувати свою продукцію. «Крім реклами у відкритих ЗМІ, ми можемо активніше інформувати лікарів про наші препарати. Але перш ніж ринок знайде нові способи просування продукту, мине час», – зазначив Кірик.
Проте якщо фармацевти зможуть пристосуватися до нових правил, то для рекламної індустрії це може бути відчутним ударом. За підрахунками експертів, частка категорії лікарських препаратів у загальних куплених на ТБ рейтингах досягає 10,4%.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Vetal Показати IP 13 Листопада 2009 11:00
І правильно, а то зпочатком епідемії цієї реклами так багато стало.
Українець Показати IP 13 Листопада 2009 11:21
В Швеції наприклад в аптеці без рецепту можна купити тільки йод,бінт і лєйкопластир ну може ще вітамінки.Все інше тільки по рецепту.
Дмитро Тимощук Показати IP 13 Листопада 2009 11:32
а чому кабмін отямився тільки тепер? а раніше цього не можна було зробити - реклама безрецептурних препаратів
Roma Показати IP 13 Листопада 2009 12:35
Давно пора було так зробити плюс реклама алкоголю і тютюнових виробів.
вого КРОК Показати IP 13 Листопада 2009 12:54
+100!!Підтримую однозначно!!!
Юка Показати IP 13 Листопада 2009 14:30
Давно час! бо ті рекламні ліки хіба здорового на хворого перетворити можуть і ефект, окрім негативного впливу на психіку, нульовий :(
Таня Показати IP 13 Листопада 2009 18:58
Цілком підтримую, однак 100% ефекту від цього чекати не слід. Все залежить від самих людей і аптекарів (останні тепер в нас за сумісництвом лікарі. І діагнох посталять і ліки порадять і розкажуть як приймати). Тільки от за наслідки відповідальності ніхто не несе.
гость Показати IP 14 Листопада 2009 13:03
да пусть запретят всю рекламу, особенно так называемую "политическую" Тошнит уже от"честных" и "працьовытых"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus