USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Волинські селяни відмовилися здавати молоко

6 Березня 2014 17:30
Мешканці села Четвертня Маневицького району оголосили триденний страйк молокозаводам через низькі ціни.

Закупівельні ціни на молоко — одвічна тема для сільських розмов. Адже на Волині, утримують чимало корів, які часто-густо є справжніми годувальницями. Роботи в селі катма, тож люди можуть сподіватися тільки на власні руки. Молоко ж - чи не найліквідніший сільський товар. За нього завжди можна мати живі гроші. Одноосібники неодноразово нарікали на низькі ціни за свою продукцію. Саме це і стало головною причиною невдоволення четвертнянських селян, інформує «Волинь-нова».

Сільський голова Степанія Підвальна каже, що кілька років поспіль Четвертнянська сільська рада утримує першість в області за кількістю зданого молока.

«Минулого року здали 1,1 мільйона літрів молока. Люди забезпечують самі себе молоком і заробляють копійку. Селяни утримують 594 корови. Цього року вже ідентифікували майже 80 телят. Зараз низькі закупівельні ціни на молоко і на м’ясо. Аби провести весняно-польові роботи, треба затратити більше, ніж торік. Дизпальне, добрива, засоби захисту рослин - усе дорожчає, чогось тільки молоко дешевшає. За грудень переробники платили по 3 гривень за літр, за січень - вже по 2,5 гривень за літр. А скільки буде за лютий, ми не знаємо. Здаємо наосліп. На зборах одноголосно вирішили страйкувати і таким чином нагадати переробникам, що саме завдяки одноосібникам вони отримують надприбутки. Тож повинні рахуватися з нами. Ми не виливатимемо молока, як про це говорять. Переженемо на сепаратор, і буде масло і сир, а сироватка - свиням. Є люди настільки економні, що молоко здають, а борщ собі забілюють майонезом. Корів вони тримають для заробітку», - розповідає вона.

Щоправда, не всі четвертнянці одностайні у намірі вибити більшу ціну, є й штрейкбрехери. На лавках, де традиційно виставляють бідони чи відра з молоком, — порожньо. Цього дня заготівельники таки зберуть менший «врожай». Проте де-не-де є повні відерця.

Галина та Анатолій Хоміни не мають роботи, тож на обійсті тримають чотирьох корів. Щодня здають по 20-25 літрів молока, за місяць - 750 літрів.

«Сьогодні молока не здаю, нехай буде страйк. І сестра моя це підтримує. Хай би дали більшу ціну, тоді й дотації та доїльні апарати не потрібні. Бо ж біля корів нелегко працювати», - каже господиня.

Заготівельники Юлія Довган та Сергій Мельник, підводою везуть бідони з молоком. На те, щоб об’їхати усі обійстя, щодня витрачають по три години. Кажуть, що вони як заготівельники не страйкують. Проте нині зібрали значно менше продукції, ніж зазвичай. Навіть бідонів на підводу замість чотирнадцяти взяли тільки вісім. Та й ті були неповні.

Хоча не всі четвертнянці приєдналися до страйку, зате спрацював заклик до інших одноосібників з інших сіл. І їхню акцію підтримали в Лишнівці та частково в Годомичах і Боровичах Маневицького району.

«Сьогодні у нас не проводять заготівлю молока. Звісно, у нашому селі його збирають значно менше - лише 200 літрів щодня. Люди невдоволені закупівельною ціною. Тим більше, є багато претензій щодо порушень документообігу. Наприклад, усі гроші виплачують без відомостей. Підозрюють, що таким чином переробники відмивають кошти», - розповіла телефоном голова Лишнівської сільської ради Тетяна Ковердюк.

Варто відзначити, що Четвертня здає найбільше молока на Волині. Заготовляють його чотири заводи. Тож конкуренція ніби є. Проте усі переробники завжди ведуть злагоджену цінову політику. Коли в селі ще діяв молочний кооператив «Благовіст», то це сприяло конкуренції. Кооператив, який продавав молоко в обласному центрі, платив селянам більше, а за ним підтягувалися й переробники. Проте нині «Благовіст» згорнув діяльність.

«Я не заготовляю молока, — каже Олександр Махновець, — Вважаю, що ціна на молоко повинна бути вищою. Тепер за півторалітрову пляшку молока не купиш навіть таку ж пляшку солодкої води. Як таке може бути? В той же час промислові товари дорожчають. Нещодавно домовився купити картоплесаджалку за 4300 гривень. Але вже наступного дня продавець повідомив, що продав її за 5 тисяч гривень і дешевше не буде. У нас низька свідомість людей. Багато хто не розуміє, чого можна добитися страйком. Якби виступили всі гуртом, то може чогось би й добилися».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 6 Березня 2014 17:48
шановні селяни ви ще навіть і незнаєте що так розрекламована вам асоціація взагалі заборонить продаж молока від одноосібників...... тому СЛАВА УКРАЇНІ!
титушко до Анонім Показати IP 7 Березня 2014 00:16
так то ж 01.01.2015 а сейчас можно PR
Селянин Показати IP 6 Березня 2014 18:08
О і тут Єремеєв причетний!!!!!!!!!!!!Продалися за 200 грн. на виборах!!!вот і маєте!!!!!!!!!смішно з вас!!!
НЕЛУЧАНИН Показати IP 6 Березня 2014 19:14
в польщі закупівельна ціна - 4грн.50 коп., але якість молока набагато краща. крім того, витрати поляків на утримання худоби набагато більші, тому що ручне доїння заборонене, молоко зберігається в охолодженому вигляді, худоба перевіряється ветеринарами, корми збалансовані , якість їх також перевіряється. МЕНШЕ 20 КОРІВ УТРИМУВАТИ НЕРЕНТАБЕЛЬНО
TheРоман до НЕЛУЧАНИН Показати IP 6 Березня 2014 20:35
Поляки вміють господарювати, нам є чого в них повчитись.
комплекс до TheРоман Показати IP 7 Березня 2014 03:10
неповновартости
Житель Любешова Показати IP 6 Березня 2014 20:32
Працівники "Континіума" говорять, що Єремєєву немає чим платити за молоко, тому що він вже банкротує. Навіть своїм робочим урізав зарплати. І його обіцянки перед виборами замінити віккна на пластикові у всіх школах виборчого округу, ФАПАх, дитячих садочках - то вже треба забути про ці обіцянки. Отож, вибрали - насолоджуємось... до наступних виборів, які будуть вже цієї осені.
Жителю Любешова до Житель Любешова Показати IP 6 Березня 2014 22:39
Респект! Коли Юльку на ТСК верховної Зради не хотіли випускати на лікування за кордон, то наш нардеп щодня радісні блоги писав в "Українській правді". А коли три місяці стояв Майдан, коли розстрілювали Героїв Небесної Сотні і навіть коли зараз втрачаємо Крим - як в рот води набрав, хоч би словом свою позицію висловив. Українець?
tit до Житель Любешова Показати IP 7 Березня 2014 00:20
все правильно 3 года надо отбить бабки на выборы а тут такой облом
селянин 2 Показати IP 6 Березня 2014 21:51
єднайтеся щоб змінити повністю все--податки-систему влади... а тоді і молочні ріки потечуть....
юрій Показати IP 7 Березня 2014 14:25
Ціна вашого "райського" життя злощасні 200 гривень Єремеєва, які ви масово брали! а тепер коли долар скочив і на його заправках ціни зрости більше ніж на 2 гривні, молоко чомусь не подорожчало!!! От як про вас він дбає! Дякуємо Мироновичу за твою турботу! І Степану Петровичу і з Сергійком вітання! Одна команда працює для нас!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus