USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині сільради вже хочуть об’єднуватися: адмінреформа починає діяти

18 Березня 2015 08:45
Сільські ради із глибинок Волині вже готуються до об’єднання, свої пропозиції надсилають сусіднім громадам. Втім, приміські населені пункти «тримаються зубами» за свої території й не хочуть зливатися з містами.

Про це йшлося під час прес-клубу обласної ради на тему: «Яких реформ чекають громади?», який відбувся 17-го березня у Луцьку в редакції газети «Волинь-нова».

Голова Турійської селищної ради Олексій Безсмертний уже зробив пропозицію сусіднім сільрадам сформувати об’єднання.

«Для нас приєднання до сусідніх сільрад – позитивний фактор, бо наші межі завершуються там, де завершуються забудови, нам треба нові території, аби далі розвиватися. Тому ми вже ініціюємо об’єднання й для цього звернулися до сусідніх сільрад. Ми бачимо, що з цим процесом є певні труднощі, зокрема законодавчі. От, у сусідньої громади є клуб, який вже більше 20 років розвалений, але ми їм не можемо допомогти. Окрім того, я так розумію, що до кінця цього бюджетного року залишаються у нас ті ж бюджети, які зараз є, додаткової підтримки й змін не буде», - розповідає Олексій Безсмертний.

Нагадаємо, 3 березня Президент України Петро Порошенко підписав Закон, що дозволяє об'єднувати територіальні громади.

Згідно з Законом України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», ініціаторами об’єднання можуть бути: сільський, селищний, міський голова, не менш як третина депутатів від загального складу сільської, селищної, міської ради, члени територіальної громади в порядку місцевої ініціативи або ж органи самоорганізації населення відповідної території.

У випадку ініціативи об’єднатися, це відбувається впродовж 30 днів.

Зауважимо, що у складі об’єднаної територіальної громади має бути один орган місцевого самоврядування. Територія об’єднаної територіальної громади має бути нерозривною, її межі визначаються по зовнішніх межах юрисдикції рад територіальних громад, що об’єднуються. Розташування повинно бути в межах однієї області.

Учасники прес-клубу зауважили, що робота над інфраструктурою – один з ключових моментів у процесі об’єднання громад.

Щодо приєднання сіл до міст на Волині, то останні тільки «за», втім, менші населені пункти не поспішають приєднуватися, кажуть, що тут «грають» особистісні інтереси сільських голів.

«Питання щодо об’єднання дуже актуальні для сільських і селищних рад. Щодо міста, то ми самодостатні, нам не потрібно об’єднуватися ні з ким. Втім, якби була така змога, то звісно, ми б хотіли, аби прилеглі території біля нашого міста приєдналися, бо нам земля потрібна», - говорить Ковельський міський голова Олег Кіндер.
Депутат обласної ради вважає, що злиття сіл із містами не буде.

«Цього ніколи не буде, бо кожна сільрада, яка знаходиться біля міста, буде зубами впиратися, бо в них дорога земля. Я не вірю, що при будь-яких добровільних стимулах таке об’єднання відбудеться. А окремі приклади злиття сіл – це виняток з правил», - розповідає депутат облради Олександр Свирида.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПЕРСПЕКТИВИ ЧИ ЗАГРОЗИ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ РЕФОРМИ НА ВОЛИНІ

Нові податкові зміни стимулюють громади до об’єднання. Так, через розмежування між бюджетами податку на доходи фізичних осіб та зарахування його частини (25 відсотків) до державного бюджету місцеві бюджети України у 2015 році втратять 25,7 мільярда гривень.

При цьому, втративши стабільне джерело надходжень, місцеві бюджети отримають нові доходи, що є менш прогнозованими та залежними від дій органів місцевого самоврядування.

Зокрема, при передачі частини платежів з державного бюджету місцеві бюджети отримають 6,2 мільярда гривень за рахунок запровадження акцизного податку, з кінцевого продажу підакцизних товарів - 5,9 мільярда гривень, за рахунок розширення бази оподаткування податком на нерухоме майно - 2,1 мільярда гривень.

Втім, додаткові надходження компенсують втрати лише на 55,3%. Таким чином, бюджетні зміни стимулюють до об’єднання, укрупнення бюджетів і зменшення апарату чиновників.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що Нововолинськ може різко розширитись. Йдеться про те, що до міста можуть приєднатися Бужанівська, Грядівська, Поромівська, Морозовичівська ради, а також сільська рада Старої Лішні.

Раніше волинські політологи прогнозували, що без реформ Україну чекає зубожіння і банкрутство. А волинський науковець наголошував, що Україну чекає або децентралізація, або шлях латиноамериканців, де всі біжать у міста, розростаються мегаполіси й обезлюднюються території, а села «помирають».

Зауважимо, що адміністративна реформа на Волині передбачає й скорочення представників виконавчих органів державної влади. В області їх близько 20 тисяч осіб, і куди після скорочення влаштувати людей – не знають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ввв Показати IP 18 Березня 2015 08:56
"От, у сусідньої громади є клуб, який вже більше 20 років розвалений, але ми їм не можемо допомогти" ... на його місці побудувати сучасний барчелло. З блекджеком та куртизанками...
Штефан, Луцьк до ввв Показати IP 18 Березня 2015 10:20
У ближніх до Нововолинська селах стриптизу і полунички нема - а там є! Нічний клуб "Donbass", наприклад. Із мордобоєм, поножовщиною та матюками. У ньому відточують свою майстерність прийомів карате на відвідувачах, дружини СБУшників. Їхні чоловіки, у цей час - посеред ночі, глядять дітей. А ще туди приходить заступник міського голови А.Сторонський. Цей спеціалізується у антиораторському мистецтві - трьохповерхових нецензурних висловах. Так файно навчився! Отож селяни прийдуть вночі туди, щоби долучитися до висс-окко-окої місцевої культури, яку насаджує там міська влада. То таки треба приєднати до міста Бужанку, Будятичі, Дорогничі, Лішню і Гряди із Тишковичами. Хай люди окультурюються і розвиваються. А за те віддадуть Сапожнікову свої землі - хай людина іще багатіє і сторгує на Канарах і Кіпрі, ще зо 5 вілл. А його кореш і кум Ярема проведе їм кабельне ТТІ - зомбоящик із промовами міського головови, щодня. Приєднуйтесь, селяни! "Папік" жьдуть!
Анонім до ввв Показати IP 18 Березня 2015 10:31
який блекджек, які куртизанки ??!!!!!! пляшкою самогоняри грають в "бутилочку", а "куртизанки" і за 100 грам знайдуться
Анонім Показати IP 18 Березня 2015 09:25
Вже в одному сусідньому побудували, в себе навести лад неможе
Прилуцький Показати IP 18 Березня 2015 10:26
Що стосується приміських сільських рад, то тут навіть припущення такого не може бути щоб обєднатися, наприклад, з Луцьком. Земля у нас дорога в селі, і своїх людей зацікавлених в отриманні під забудову вистачає. А обєдайся з Луцьком, то одразу хапуги спритники депутатішкі луцькі гетарами понабирають , а той що родився і все життя там прожив буде батракувати на нового латифундиста. Я проти. У нас сільська рада самодостатня, а решта хай працюють а не тльки крадуть.
Анонім Показати IP 18 Березня 2015 10:35
було 10 злиднів, а буде одна велика злидня, вивільнені протирачі штанів підуть на біржу, де їм зряплату будуть справно платити. зате рехворми зробили, реформатори довбані.
Селянка Показати IP 18 Березня 2015 16:49
Як на мене, то це точно на реформи не схоже.... в мене в селі на 2 тисячі з верхом людей діяла одна аптека (і та з горем пополам).....Так ще немає об’єднання, а вона вже розпродала всі запаси ліків і закрилася.... скажіть, це нормально????? Школа не добудована, (вона і нова вже сиплеться, бо свої в селі цемент поростягали по домівкам).... стареньку, що, аварійною признають? а триста учнів куди повезуть, та й чим?... Взагалі чула, що в селі має залишитись староста на добровільній основі, тобто гроші йому платитимуть за приміщення, де він прийматиме громадян раз в тиждень та ті дні, коли від буде брати участь у сесії сільської ради.... наші люди працюватимуть безкоштовно???? Та не смішіть мене)))) В селі хоч хтось працював.... а тепер що?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus