USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Волинян закликають шукати правду про держзакупівлі

20 Липня 2012 16:04
Один з механізмів попередження й запобігання корупції в органах державної влади – забезпечення прозорості державних закупівель. Аби вони відбувалися законно й відкрито, громадськості слід контролювати перебіг і результати цього процесу.

Допомогти волинянам робити це взялися представники громадських організацій в межах проекту «Реалізація методики громадського моніторингу – основа прозорості державних закупівель», презентація якого відбулася 20 липня.

Проект, який втілює громадська організація «Центр політичних студій та аналітики», передбачає контроль та моніторинг процесу витрачання державних коштів, зокрема під час державних закупівель у Києві та 7 областях України, серед яких і Волинь.

У нашому краї партнером проекту є ВОГО «Фонд місцевого розвитку». Юрист цієї громадської організації Мар’яна Конончук розповіла, що уже відомі перші результати проекту, який загалом розрахований на 8 місяців.

Зі слів експерта, на Волині відбувається моніторинг проведення державних закупівель в обласній державній адміністрації, Луцькій та Володимир-Волинській міських радах, а також Любомльській, Ківерцівській, Турійській, Ковельській та Локачинській районних державних адміністраціях.

Фахівець зауважила, що головна мета проекту - «не шукати якісь порушення законодаства, бо це є функція прокуратури і Державної фінансової інспекції, а привернути увагу громадськості, тобто зробити питання державних закупівель і витрачання державних коштів цікавим і популярним для громадськості». Адже, стверджує експерт, у державах, де традиційно спостерігається найнижчий рівень корупції в органах державної влади, як наприклад, скандинавських країнах, громада дуже цікавиться питаннями витрачання державних коштів.

Також експерт пояснила, що в межах проекту інформацію про закупівлі координатори одержували, надсилаючи запити на отримання публічної інформації. Наразі оброблені результати щодо двох таких запитів – про держзакупівлі у сфері оздоровлення й відпочинку дітей, а також на утримання органів влади. В обох випадках, відзначила Мар’яна Конончук, відповіді надійшли вчасно, але їх якість не зовсім влаштувала експертів проекту.

Так, наголосила юрист, деякі дані доведеться перевіряти у бухгалтеріях адміністрацій. Бо, наприклад, 2010-ого року на утримання Володимир-Волинської міськради, згідно з відповіддю на запит, річний план закупівель становив трохи більше 850 тисяч гривень, тоді як, у даних за 2011 фігурують трохи більше як 21 мільйон 766 тисяч гривень і на І квартал 2012 року – більше 36 мільйонів 812 тисяч гривень. «Це очевидно помилка» - переконує Мар’яна Конончук.

Вона також зауважила, що Волинська ОДА і Ківерцівська РДА у відповіді на запит щодо річного плану закупівель на їх утримання, надали лише часткову інформацію, наприклад, про закупівлі на послуги автомобільного транспорту та послуги з надання місць короткотермінового проживання інших (відрядження, - зі слів фахівця).

Ще один запит на інформацію, як пояснила Мар’яна Конончук, ВОГО «Фонд місцевого розвитку» надіслала з власної ініціативи поза межами проекту. Експерти детальніше поцікавилися держзакупівлями проведеними Луцькою та Володимир-Волинською міськими радами.

З’ясувалося, що Луцька міськрада купувала пальне у 2011 та 2012 роках за цінами, що дещо перевищують навіть нинішні. «В 2011 році на відкритих торгах було закуплено бензин А-95, 20 тонн, найменування учасника процедури з яким укладено договір – це ТОВ «Континент Нафто Трейд»…, ціна за літр товару - 11 гривень 50 копійок. Ще дозволю собі сказати, що це опт, а не роздріб. 2012 рік – бензин А-95, 31 тонна, найменування учасника процедури з яким укладено договір – волинська філія ТОВ «Золотий екватор» …ціна за літр товару, договір підписувався 12 березня 2012 року, 12, 29 гривень з ПДВ», - розповіла фахівець.

Наразі в межах проеку, повідомила Мар’яна Конончук, до ОДА, РДА і міських рад області направили запит щодо закупівель пального.

Координатори проекту також запевняють – у разі виявлення порушень у проведенні держзакупівель, вони звертатимуться з отриманими даними до правоохоронців.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus