USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Вибори в об'єднаних громадах на Волині: гроші проти совісті

2 Травня 2017 17:45
Минулої неділі, 30 квітня, ще п’ять об’єднаних територіальних громад на Волині обрали свою владу. Понад п’ять сотень кандидатів, запекла боротьба, купівля голосів за кількасот гривень, а подекуди навіть просто за сто грамів оковитої, відсутність інформації про кандидатів – ось чим запам’яталися два останні місяці передвиборчої кампанії і сам день волевиявлення.

В Україні триває реформа децентралізації, завдяки якій уже розпочався процес зміни адміністративного устрою. На першому етапі кілька сільських рад об’єднуються в територіальні громади. Вони стають досить незалежними, змінюється система формування бюджету, чимало податків тепер не потрібно віддавати нагору. Новостворені громади отримують від держави гроші на соціально-інфраструктурний розвиток. Дозволи, посвідчення й багато інших офіційних документів можна буде отримувати на місцях. На залучення інвестицій громадам не потрібен дозвіл Києва. ОТГ самостійно вирішують, на що саме спрямувати кошти: на дороги, освітлення, заклади освіти тощо.

Однак представники Президента, розуміючи, як швидко можуть втратити владний корабель, щосили роблять усе можливе, аби місцеві капітани все ж були їм підконтрольні. Гроші та використання адмінресурсу, виклики «на килим» працівників бюджетної сфери та «натяки», що люди можуть лишитися без роботи, – головна зброя, яка залишається ходовою на всіх виборах в ОТГ.



КОЛОДЯЖНЕНСЬКА ГРОМАДА: РОЗДАВАННЯ ГРИВНЕВОЇ ГРЕЧКИ

До складу Колодяжненської ОТГ (Ковельський р-н) увійшло чотири сільради: Колодяжненська, Кричевичівська, Скулинська, Уховецька. Тут 3546 виборців, із яких проголосували 2560 (72,19%). Серед 72 кандидатів у депутати – 36 жінок та 36 чоловіків.

Головні претенденти на посаду голови – представник УКРОПу, депутат Ковельської райради, приватний підприємець Григорій Рудюк та фермер із села Волошки, офіційно самовисуванець Віталій Кашик. Саме Кашика й підтримували голова Ковельської РДА Віктор Козак та нардеп від округу Степан Івахів. Останній у цій місцевості – гість нечастий. До слова, не стала приводом для поїздки нардепа у рідний округ і ситуація з ковельським ветсанзаводом, робота якого призвела до екологічного лиха. Та у передвиборний період діяльність штабу політика-нафтовика тут традиційно посилюється. В основному за «правильне» голосування людям пропонують гроші.

Колодяжненська сільська голова Олена Філіпчук не побоялася розповісти нашим журналістам про схему підкупу. «До мене приходили люди і просили захисту, – розповідає. – Казали, агітація відбувається брудно, підло. Розповідали і про «піраміду»: людині пропонують 300 гривень за голос, а коли приведеш їм ще трьох, то платять по 200 гривень за кожного. Вочевидь «івахівці» мають багато грошей».

Ми оприлюднили цю інформацію з відеокоментарями й інших жителів ОТГ ще минулого тижня. Однак ні від правоохоронців, ні від спостерігачів громадянської мережі ОПОРА реакції не дочекалися.

ВІДЕО ДИВІТЬСЯ ТУТ: ВИБОРИ У КОЛОДЯЖНЕНСЬКІЙ ОТГ: СКІЛЬКИ КОШТУЄ ГОЛОС

Депутат Колодяжненської сільради Володимир Лисюк також певен, що передвиборна кампанія нечесна. «Прості люди дивуються тій нахабності та безпардонності, з якою перед виборами купують голоси, – зазначає він. – Людям кажуть: ми вам не платимо за голос, ми вам платимо за послуги, щоб ви були нашим агітатором. Але це злочин, це підкуп виборців».

Гроші таки перемогли у Колодяжненській ОТГ. Головою громади став Віталій Кашик (1400 голосів, 54,79%). Другий результат – у кандидата від УКРОПу Григорія Рудюка (806 голосів, 31,55%). У складі ради – 4 депутати від УКРОПу, 6 – самовисуванців, 2 – від Аграрної партії, по 5 – від БПП «Солідарність» та «Батьківщини».

ЗАБРОДІВСЬКА ОТГ: ГРОШОВИЙ ТАНДЕМ «ІВАХІВЦІВ» ТА БПП

До складу Забродівської ОТГ увійшли п’ять сільрад (Ратнівський р-н): Забродівська, Видраницька, Поступельська, Річицька, Щед­рогірська. З 6208 виборців проголосувало 4494 (72,39%). Серед 93 кандидатів у депутати – 41 жінка та 52 чоловіки.

У день голосування місцеві з Видраниці розповіли, що тим стареньким, які не можуть самостійно пересуватися і голосують удома, члени виборчої комісії «підказують», за якого кандидата поставити галочку. «Підсовують депутатів, які навіть не з того округу, що треба, – каже жителька Видраниці Пуана Жучок. – Приїжджали до мого брата, щоб голосував. Його дочка побачила, що не те підсунули».

Також чимало місцевих заявляють, що селянам пропонували гроші за Миколу Калачука – кандидата в голови, якого висунув «БПП «Солідарність». «Люди Івахіва за нього пропонували гроші. Той «патріот» давно хоче скупити Волинь. Я не продав голос. Але люди живуть бідно і гроші за голос беруть», – констатує пан Василь.

Біля дільниці в Поступелі селяни також розповіли про підкупи. Про те, що людям пропонували продати голос, знає і голова Поступельської сільради Сергій Борисюк. «Чутки про підкуп ширилися. Суми невеликі – 200 гривень, а то й менше», – каже він.



«Страшне говорять: усе продано, і продано за копійки, – каже пані Галина. – Спочатку обіцяли по 250 гривень за голос. Потім сторгувалися на 200. І ще по 200 гривень пообіцяли після виборів, коли пройде кандидат. І це за Калачука стільки платять. Усі сусіди ходили на збори і поприходили звідти з грішми. Місцеві ті гроші й роздавали».

Кандидат у депутати Забродівської ОТГ Неля Шевчик, яка балотувалася від «Батьківщини», не на камеру розповідає: в селі Лучичі по 200 гривень виборцям роздавали за умови, що ті проголосують не лише за потрібного кандидата на посаду голови, але й за депутата. «У нас це було в селі, в Адамівці та Зоряному також роздали по 200 гривень, – каже пані Неля. – Три дні, як видали гроші. А за два тижні написали списки тих, хто їх візьме. Там ще гірша ситуація з роботою, як тут, бо з Лучичів люди працювати в Ратне їздять, в Адамівці навіть школу закрили. Для цих людей 200 гривень – реальні гроші».

На жодній дільниці у Забродівській ОТГ ми не знайшли інформації для виборців, хоча, згідно із законом, вона мала би бути. У селі Видраниці до нас підійшла бабуся й запитала, як голосувати та чи можна ставити галочку за кількох кандидатів.



«Раніше нам на виборах давали інформацію. А цього разу сказали: нема такого бюджету. Хочете самі в своєму селі зробити – будь ласка. Просіть у кандидатів фото, інформацію і робіть», – одноголосно обурюються жіночки з ДВК в Поступелі.

На питання, чому дільниці не забезпечені інформаційними бюлетенями, в Забродівській сільській виборчій комісії нам запропонували написати запит про надання інформації. «Усю інформацію ми розмістили на сайті Ратнівської РДА та подали на сайт ЦВК. Скрізь у селах є інтернет, у кожного є діти з телефонами і планшетами. Ми живемо в XXI столітті!» – переконувала нас голова Забродівської СВК Валентина Штик.

Головою Забродівської ОТГ став Микола Калачук від «БПП «Солідарність» (3349 голосів, 73,96%). Представник УКРОПу Микола Макарук – другий (1029 голосів, 22,73%), а Іван Панасюк від «Самопомочі» – третій (93 голоси, 2,05%). До складу ради увійшли 6 депутатів від УКРОПу, 5 – від «БПП «Солідарність», 9 самовисуванців, 4 – від «Батьківщини», по 1 – від Аграрної партії та «Розумної сили».

САМАРІВСЬКА ОТГ: ВИБІР БЕЗ ВИБОРУ

До складу Самарівської ОТГ (Ратнівський р-н) увійшли чотири сільради: Самарівська, Залухівська, Межиситівська, Самари-Оріхівська. Тут – 3829 виборців, з яких проголосувало 2306 (60,22%). Серед 74 кандидатів у депутати – 26 жінок та 48 чоловіків.



У Самарівській ОТГ виборці опинилися без вибору. На посаду голови залишився лише один претендент, офіційно самовисуванець Микола Маргес. Інший кандидат Микола Штик за дивних обставин зняв свою кандидатуру. Люди кажуть, що таке рішення він ухвалив після розмови з чоловіком, якого в районі кличуть Білим. Селом ширяться чутки, що зняття обійшлося у 5 тис. доларів. Сам Штик, який вийшов на зв’язок лише на третій день після написання заяви про зняття своєї кандидатури, звинувачення у підкупі заперечує. Хоча те, що гроші йому пропонував чоловік на прізвище Бащук, який нібито приїжджав від Степана Івахіва, підтверджує. Стосовно Білого, то про розмову з ним Штик теж зізнався, але запевнив, що той на нього впливу не має.

Кілька слів про цього одіозного «рішалу». Білого добре знають в окрузі. Місцеві кажуть, що свого часу він навіть відсидів у білоруській тюрмі за бійку. Заробляв на життя контрабандою, допомагав біженцям переходити через кордон, а ті жили у нього та відпрацьовували послуги. А потім Білий (він же депутат Ратнівської райради Віталій Тарасюк) пішов добровольцем в АТО, і про його нечисту репутацію призабули. До речі, зі Степаном Івахівим Тарасюк не лише співпрацює, а й товаришує.



У день голосування місцеві повідомили, що в магазині села Самари-Оріхові споюють виборців, аби ті проголосували «як треба». Виставляв «поляну» та давав інструкції, зі слів очевидців, саме Білий. Ми приїхали туди в межах години із Забродівської ОТГ. Поблизу цього магазину та усередині зустріли чоловіків «з душком», які заледве трималися на ногах. Спілкуватися з ними було майже годі. Зауважимо, Самари-Оріхові – село на вигляд не бідове. Тут чотири магазини, спиртне продають лише в одному з них.



Головою ОТГ став Микола Маргес (983 голоси, 88,24%). Головний його «конкурент» – недійсні бюлетені, яких тут виявилося найбільше (131 бюлетень, 11,76%). До складу ради Самарівської ОТГ увійшли 4 депутати від УКРОПу, 10 – від «Громадянської позиції», 2 – від «Батьківщини», 3 самовисуванці, по 1 – від Аграрної партії та «БПП «Солідарність».

ЗАБОРОЛЬ: 100 ГРИВЕНЬ ЗА КАНДИДАТА БЕЗ ДОХОДУ

У складі Заборольської ОТГ (Луцький р-н) – чотири сільради: Заборольська, Боголюбська, Одерадівська, Шепельська. Тут 5970 виборців, з яких проголосували 3329 (55,76%). Серед 123 кандидатів у депутати – 47 жінок та 76 чоловіків.

Громадський діяч Антон Сосновський з нулями у декларації, який живе за кошти друзів і їздив нетверезим за кермом, скандально відомий активіст, який у буквальному сенсі мився у приміщенні Луцької міськради Ілля Токаренко, та чинний Заборольський сільський голова Валерій Боярський – саме ці кандидати претендували на посаду голови Заборольської ОТГ.

Антон Сосновський розгорнув на території ОТГ на початках виборчої кампанії масштабну діяльність: брендовані агітаційні намети, виступи гурту «Чорні Черешні» на його підтримку, поливання брудом конкурента в агітаційних газетах. За нашими даними, схиляючи деяких виборців до голосування за Сос­новського, людям платили по 100 гривень, а в день голосування деякі жителі ОТГ отримували SMS з інтернету від цього кандидата із проханням прийти на дільниці.

Головою Заборольської об’єднаної громади став Валерій Боярський (2804 голоси, 83,78%). Антон Сосновський – другий (415 голосів, 12,4%), Ілля Токаренко – третій (38 голосів, 1,14%). До складу ради увійшли 7 депутатів від УКРОПу, 13 самовисуванців, 4 – від Аграрної партії, 2 – від «Батьківщини».

ВИШНІВСЬКА ОТГ: ВІДНОСНА ТИША ТА СПОКІЙ

У Вишнівській ОТГ (Любомльський р-н) – шість сільрад: Вишнівська, Ладинська, Олеська, Радехівська, Римачівська, Штунська. Тут 5199 виборців, з яких проголосували 3444 (67,19%). Серед 110 кандидатів у депутати – 48 жінок та 62 чоловіки.

Вишнівська ОТГ – територія прикордонна. До Польщі рукою подати. Вибори, порівняно з іншими ОТГ, минули доволі спокійно.

Головою Вишнівської ОТГ став чинний Вишнівський сільський голова Віктор Сущик, який балотувався самовисуванцем та якого підтримував народний депутат цього округу Ігор Гузь (2161 голос, 62,67%). БПП тут взяти реванш не вдалося, хоча й вони мали свого кандидата в голови – нинішнього Штунського сільського голову Олександра Зінчука. Однак за нього проголосував лише 861 виборець (24,97%), тож він – на другому місці. Представник «Свободи» Богдан Зосинчук – третій (370 голосів, 10,73%). Самовисуванка Інна Левчик – четверта (14 голосів, 0,41%). Найбільше депутатів тут стало від УКРОПу – 11, 8 – від «Батьківщини», 3 самовисуванці, по 1 – від «БПП «Солідарність» та «Самопомочі», 2 – від «Свободи».

НАОСТАНОК

Вибір зроблено. Громади отримали голів та депутатів. Уже завтра чимало виборців нарікатимуть на чергове «пакращення», яке багато з них створили своїми ж руками, мовчанням чи елементарною байдужістю. Їхній голос, сьогодні оцінений у копійки, завтра обернеться для когось чималенькими сумами. Доведені до відчаю тотальною бідністю, люди готові перетворювати своє право вибору на товар для влади. Влади, яка й далі грається нашими життями, відправляє на вій­ну українських чоловіків, нищить здоров’я дітей неякісними вакцинами, змушує віддавати чи не увесь заробіток на оплату світла й газу. І один квиток у цю владу вартує всього 200 гривень...



У матеріалі використано дані паралельного підрахунку голосів, який здійс­нювала Волинська обласна регіональна парторганізація «Українського об’єднання патріотів – УКРОП».

Соломія ДОБРОЛЮБОВА

Ковельський, Ратнівський, Любомльський, Луцький райони
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 2 Травня 2017 22:07
просто скажіть дякую-нехай вибори будуть кожен місяць-оце підвищення 200гр-!!!!!!!!!!
Колишній Показати IP 3 Травня 2017 00:13
Якщо люди беруть за голосування гроші (100-200 грн), значить вони заслуговують того життя, яке мають....Про таких правильно поляки кажуть - Бид_о!
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 3 Травня 2017 08:58
Знаю А.Сосновського Іще із "Пори". Який був - таким і залишився. А люди у нас таки Скотиня**ки. Ти із голоду, Сво***лото вмер би, без тих 200 грн. залишився, або здох, якби не залив пельку горілою?
Теперішній Показати IP 3 Травня 2017 09:39
А чому не розповідають про свою передвиборну агітацію і інші кандидати на посаду голови ОТГ та кандидати в депутати, яким проплатили тисячі..., а це якісь 100-200 грн.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus