USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Вищу ціну на газ в уряді компенсують субсидіями

14 Липня 2010 16:52
Ціни на газ для теплокомуненерго піднімуть на 50% з 1 серпня. Разом з цим уряд понизив поріг доходів для виплати субсидій. і обіцяє, що збільшення тарифів на водовідвід, водопостачання і утримання будинків не буде.

Про це пише «Українська правда».

Постанову про підвищення ціни газу 13 липня прийняла Національна комісія з регулювання електроенергетики.

З 1 серпня 2010 року ціна виросте на 50% - з 872,78 гривень до 1309,2 гривень за тисячу кубометрів (з урахуванням ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування і розподіл газу).

Постанова узгоджена з міністерствами фінансів і економіки

Ціна на газ для підприємств теплоенергетики не переглядалася з грудня 2008 року.

Поступове підвищення внутрішніх цін на природний газ до економічно обґрунтованого рівня є одним із зобов`язань України в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Разом з цим 14 липня уряд понизив поріг доходів для виплати субсидій.
Як сказав на брифінгу міністр праці й соцполітики Василь Надрага, це рішення спрямоване на забезпечення належного соціального захисту сімей, для яких вартість комунальних послуг становить понад 15% від сімейного бюджету.
«Сьогодні будь-який наш громадянин, який оплачує комунальні послуги й вартість цих послуг буде більше, ніж 15%, - буде отримувати державну допомогу... не більше 15% для працюючих і 10% для пенсіонерів і інвалідів буде становити вартість комунальних послуг, а все інше держава буде відшкодовувати», - пояснив міністр.
Як відомо, зараз поріг для отримання субсидій для працюючих становить 20%, для пенсіонерів та інвалідів - 15%.
Крім того, зазначив він, уряд спростив умови отримання субсидій, скоротивши перелік документів для цього. Для працюючих громадян це заява, декларація про доходи й майновий стан, довідка про доходи, яка підтверджує декларацію. Раніше були потрібні ще довідки з ЖЕКів, газконтор і водоканалів.
Надрага зазначив, що ті, хто вже отримує субсидію не повинні нікуди звертатися - розмір субсидії буде перерахований автоматично.
Окрім цього, як зазначив 14 липня міністр ЖКГ Юрій Хіврич, підвищення тарифів на природний газ для населення не призведе до збільшення тарифів на водовідвід, водопостачання і утримання будинків.
Міністр також відзначив, що в зв'язку з підвищенням тарифів на газ Міністерство бачить своїм пріоритетом скорочення споживання газу підприємствами комунальної теплоенергетики, оскільки в собівартості надання послуг по опаленню і постачанню гарячої води газ складає 53%.
«Тому міністерством у рамках підготовки підприємств житлово-комунального господарства до опалювального сезону 2010-2011 років запроваджуються заходи щодо скорочення споживання газу шляхом введення енергозберігаючих технологій, підвищення ефективного використання традиційних видів палива, по забезпеченню використання альтернативних джерел енергії і нетрадиційних видів палива», - сказав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ЙОВАН Показати IP 15 Липня 2010 08:51
Якщо 80 процентів буде отримувати субсидіі, то смисл підняття ціни? Щось би розумніше придумали.На місцевих виборах відповімо.
goodok до ЙОВАН Показати IP 15 Липня 2010 13:18
помиляєшся! тим то і славиться наша система, що тільки кожен четвертий, хто має право на субсидію, зможе її оформити. Півроку проморочать голову так, що ніяких субсидій вже не треба
Марта Показати IP 15 Липня 2010 10:30
Тра-ля-ля, два рубля. Субсидії отримають власники заміських резиденцій, а прості українці знову віддаватимуть за газ одну зарплату з сім’ї. Заздрю жителям поліських районів, якиз не посадили на газову голку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus