USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Землетрус в Японії викличе подорожчання електротоварів

23 Березня 2011 09:42
Катаклізм в Японії вплине на світовий ринок техніки та електроніки. Серйозного дефіциту вдасться уникнути завдяки виробничим потужностям японських корпорацій в інших країнах, але продукція з японськими комплектуючими може подорожчати на 5-7%.

Природний катаклізм в Японії, що викликав масштабні руйнування в країні, змусить виробників техніки і електроніки закуповувати комплектуючі в інших країнах, що може викликати короткочасне - на період до півроку - підвищення цін на ці групи товарів, - пише Дело.
«Можна припустити, що те, нещастя яке відбулося в Японії відбитися в першу чергу на тих продуктах, які виробляються в північно-східній частині Японії, де були зафіксовані найбільш масштабні руйнування», - каже співзасновник Групи компаній «Фокстрот» Валерій Маковецький.

За його словами, в цій зоні вироблялося близько 30% світового виробництва чіпів пам'яті, також на цій території розташовані заводи Sony, Canon, Olympus.

«Але я не очікую перебоїв з поставками, оскільки не тільки Японія виробляє ці продукти. Вони також виробляються в Південній Кореї, Китаї, на американському ринку, - говорить він. - Але в цілому ми очікуємо якесь підвищення цін на ті продукти, в яких використовуються ці елементи - фотоапарати, камери, і ноутбуки, тому що у вартості останнього значну частину вартості становить пам'ять ».

Однак з огляду на вцілому незначну частку ціни складових у собівартості товарів, подорожчання може виразитися в 5-7% до поточної ціни. «Я думаю, що перші проблеми можуть початися у середині - наприкінці травня», - каже співзасновник "Фокстроту".

На його думку, враховуючи потужний економічний потенціал Японії виробництво в повному обсязі буде відновлено протягом трьох місяців, і підвищення цін буде короткостроковим. «До кінця роки ми побачимо зворотну тенденцію - до зниження цін і вона буде більш стійкою» - говорить Валерій Маковецький.

Нагадаємо, що раніше про готовність компенсувати поставки японських заводів, які закрилися, виробничими майданчиками в інших країнах заявили японські автомобільні компанії.

Землетрус магнітудою 9,0 стався на північному сході Японії 11 березня. Його епіцентр знаходився в 373 кілометрах на північний схід від Токіо, вогнище залягало на глибині 24 кілометри. Незабаром в тому ж районі сталося ще кілька потужних підземних поштовхів. Магнітуда найсильнішого афтершоку склала 7,1.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus