USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Хто винен у побитті хлопця у волинському таборі

20 Червня 2013 10:22
Хто насправді винен в інциденті з побиттям хлопця-рома у волинському таборі, намагалися з’ясувати журналісти.

Про це пише Волинь-Нова.

У Пустомитівській загальній школі І–ІІ ступенів діє літній оздоровчий табір «Веселка» з денним утриманням вихованців. Діти займаються з ранку до трьох годин дня — ігри, розваги тощо. Того дня місцеві мешканці Георгій Федонюк та Віктор Косинський косили траву навколо приміщення дитячого садочка.

А з директором школи Миколою Ковтуном сільський голова домовився, що під час запланованої години суспільно корисної праці діти з табору допоможуть косарям трохи прибрати на території садка дрібне сміття.

Про події очима очевидців

«Трудовий десант», як ця акція називалася, допомагав після 10-ї години ранку. Про подальші події розповідає Георгій Федонюк:

«Біля дверей приміщення лежало карячкувате дерево, до якого ми вдвох не могли підступитись. А учнів було з 15. Я й сказав: «Хлопці, допоможіть перенести дерево, треба тут покосити». Ну, взялися, а один, чорненький, заклав руки в кишені і сміється. Учитель звернувся до нього: «Допоможи!». А у відповідь ми всі почули грубу лайку: «Пішов ти…». Я від несподіванки остовпів — повно дітей, учитель… Я до нього й кажу: «Ти чого матюкаєшся? Ось я батькові й матері скажу». А він мене так само «послав». Я наблизився до нього і знову звертаюся по-доброму, а хлопець з погрозою: «Слухай, я тебе зараз…». Якщо перекласти на нормальну мову, то пообіцяв вдарити. Взяв його за руки, а він знову заматюкався. Я відійшов, сказав дещо спересердя про циган і вирішив, що хай із ним батько розбирається. Тут Віктор Косинський підійшов до хлопця ззаду, взяв за шию і поклав на землю. Для науки. Хлопець невдовзі піднявся і крізь сльози погрозливо сказав: «Батько приїде, то вам зробить».

Віктор Косинський також пояснив свої неадекватні дії щодо 12-літньої дитини:
«Хіба я міг у свій час сказати учителеві негарне слово? Та він би мені вуха відірвав. Ось це мене й обурило — хамська поведінка. Що з нього далі буде? Ніхто дитини не бив».

Ще один учасник цієї неприємної сцени молодий учитель фізкультури Віталій Типа клянеться, що й пальцем не торкнувся учня:

«Коли відбулася та шарпанина, що тривала кілька хвилин, я відвів учнів убік, а згодом доповів директору школи про брудну лайку. Виховну бесіду з хлопцем у кабінеті провела директор табору Тетяна Тетерук, навіть не підвищуючи голос. Він нікуди не пішов до закінчення роботи табору, пообідав, був на іграх, розвагах, не скаржився медичній сестрі на стан здоров'я».


Дещо інше розповів постраждалий хлопець начальнику служби у справах дітей райдержадміністрації Тетяні Доманській та старшому оперуповноваженому кримінальної міліції Богдану Скучинському:

«Я сказав Віталієві Миколайовичу (учитель фізкультури), що колоду не буду піднімати, бо вона тяжка. Він мене почав обзивати, а також батька й матір. Я сказав: «Хай вам так буде». Дядьки, які косили, запитали: «Чого ти обзиваєш учителя? Ти що, такий розумний?». Я сказав, що він перший почав. Потім вони кидали мене на асфальт і били руками та ногами, та я не пішов зі школи, пообідав, проте участі в іграх не брав. У мене згодом сильно боліла голова».

Батьки хлопця - Рада Ковальчук та Валерій Шульський - мають п'ятеро спільних дітей. Батько постійно тут не живе, у нього в Скобелці є офіційна дружина і троє нащадків, а сюди кілька разів на місяць навідується. З його слів, коли син не послухався, то вчитель почав матюкатися, крутив за вухо, заламав руку.

Хлопець тоді сказав на те: «Я прийшов на роботу чи в лагер?». Чоловіки підійшли до дитини та запитали, чому він не слухається вчителя, і почали матюкатися, кинули пару разів, Жорка добре вдарив по морді, били кулаком.

Рада Ковальчук додала, що в дитини було забиття шиї, тазу, лівої ключиці і струс головного мозку. Хлопця госпіталізували, лікували 10 днів. Мовляв, п'яні були і косарі, і вчитель, а ніхто з керівництва школи, сільради не поцікавився здоров'ям дитини.

Батьківська помста

Того вечора події розвивалися доволі стрімко. Один із старшокласників, який випадково опинився поблизу дитячого садка, зафіксував бійку на мобільник та показав брату постраждалого. Вони дали знати батькові.

Тим часом Рада Ковальчук увечері пішла з дітьми на подвір'я до директора школи, де висловила свої зауваження з приводу побиття сина у вигляді прокльонів. Згодом зустрілася з сільським головою і теж поскаржилася на директора. Ні директор, ні сільський голова не могли зрозуміти, коли ж її сина побили (адже він нікуди не скаржився) та суті звинувачень.

Директор школи ввечері зателефонував дільничному інспектору та попросив розібратися. Сільський голова попередив жінку, щоб Валерій Шульський, який має запальний характер, не наробив якоїсь біди. Завтра, мовляв, й зберемо о 9–й годині і розберемось. Та незабаром йому довелося повідомляти міліцію про жорстокі побої.

Десь по дев'ятій вечора біля двору Георгія Федонюка зупинилася машина з чотирма чоловіками. Як розповіла донька господаря Ольга Обозовська, на город вскочив Валерій Шульський і, нічого не питаючи, збив батька з ніг. «Кучерявий» хлопець двома кулаками в голову бив із усієї сили, ще двоє стояли і дивились.

«Моя хвора донька, якій мають робити операцію на серці, закричала, — каже жінка. — Тоді я схопила сапку і держаком вдарила по спині нападника».

Відразу після того, як «дали здачі» Федонюку, цигани заскочили до сусіда. Віктор Косинський різав дошки на циркулярці. Його мати уже побачила, як його б'ють («копають, місять»). Старший кричав: «Я на цій циркулярці голову тобі розріжу».

Розслідування слідчих поставить крапки над «і»

Як стало відомо, слідчі відкрили три кримінальні провадження за виявленими фактами. Службове розслідування інциденту провела комісія школи. Як записано у висновках, «не виявлено проявів фізичного насилля з боку працівників школи». Водночас поведінка постраждалого була «нахабною і неприпустимою», яка потребує профілактики.

У хлопця ще раніше двічі, як кажуть батьки, була пошкоджена ключиця. Тож тим більше ніякі дерева він не повинен пересувати. Незважаючи на виняткову грубість учня, учитель повинен був стати на його захист, а також поцікавитися здоров'ям свого підопічного.

Про недоречну неприпустиму «виховну» роботу з дитиною сорока- і п'ятдесятирічних дядьків годі й говорити. Напевне Федонюк і Косинський як батьки теж не дозволили б «класти» своїх дітей на землю в будь–яких ситуаціях.

Стан здоров’я хлопця

За свідченням 12–літнього учня та розповіддю його батьків, відбулися сильні побої — руками та ногами, кидання на асфальт тощо дорослими.

Як нам стало відомо, в медичній картці яких–небудь тілесних пошкоджень не описано, не підтверджено і струсу головного мозку. Поклали дитину в неврологічне відділення, а за кілька днів перевели у дитяче. За словами лікаря, дитина була непосидюча та постійно бігала на вулицю курити.

У хлопця знайшли гострий фарингіт та аденоїди носоглотки, від чого й лікували.

Ставлення до ромів у Пустомитах

Можна погодитися з дідусем дитини Миколою Ковальчуком, що табір називається «оздоровчим» і таким справді має бути. Ми поцікавились у цього найстаршого серед ромів жителя села, як йому тут нині ведеться. Адже колись Микола Ковальчук — «Коля-циган», як говорили, — добряче заїхав кулаком тодішньому голові сільради, побив ще одного чоловіка. Відбувся штрафом. Микола Володимирович посміхнувся: «То в минулому. Ніхто мене не ображає. Сільрада посприяла, щоб світло до хати провели».

До школи нині ходить 14 дітей ромів. З ними — чимало проблем. Учителі скаржаться, що ці учні пропускають заняття, не всі батьки контролюють їхню поведінку. Проте хвалять циганську сім'ю Олексія Мистеревича. Зокрема, був теж прикрий факт, коли дитина обматюкала техпрацівницю школи. Розповіли батькові, дитина привселюдно просила вибачення.

«До моїх дітей в селі добре ставляться, — каже Олексій Ярославович. — Якщо від людей бачу повагу, то й я їх теж шаную».

Сільський голова Ярослав Зеленський додає:
«Особливо вчителі хвалять його доньку Фатіму — співає, танцює. І, до речі, разом із моєю дочкою Оксаною та іншими учнями вони стали чемпіонами району з волейболу».

На думку сільського голови, чотири багатодітні сім'ї ромів, які беруть участь у суспільній праці, не відчувають якихось утисків чи приниження. Виняток — ось така поведінка Валерія Шульського, який живе в іншому селі.

Уже згодом видання дізналося з неофіційних джерел, що до Шульського має деякі претензії міліція.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
ромоциган Показати IP 20 Червня 2013 13:24
Нехай Качан повчиться, як треба розслідувати і писати.
Оля Показати IP 20 Червня 2013 13:45
Може терпіння у того бідолашного учителя не витримало. Ну, але хто дав право тому хлопчиськові грубіянити і посилати педагога? Образа честі і гідності педагога. Тут не питання ксенофобії, це, скоріш тотальна відсутність поваги до Старших, до Педагогів. І це, думаю, майже для кожної школи притаманне. Вседозволеність дітей до добра не доведе. Вони добре знають про свої права, а про обов'язки забувають. Коли Педагог немає авторитету - як можна виховувати, навчати? Компетентним органам потрібно ввести відповідальність батьків, дітей за приниження честі і гідності Учителя.
запеклий расист Показати IP 20 Червня 2013 15:08
"Десь по дев'ятій вечора біля двору Георгія Федонюка зупинилася машина з чотирма чоловіками. Як розповіла донька господаря Ольга Обозовська, на город вскочив Валерій Шульський і, нічого не питаючи, збив батька з ніг. «Кучерявий» хлопець двома кулаками в голову бив із усієї сили, ще двоє стояли і дивились.Відразу після того, як «дали здачі» Федонюку, цигани заскочили до сусіда. Віктор Косинський різав дошки на циркулярці. Його мати уже побачила, як його б'ють («копають, місять»). Старший кричав: «Я на цій циркулярці голову тобі розріжу». Тепер Качановській Ірині з ВолиньПосту треба писати ще один матеріал: тепер вже про "расизм по-циганськи".
Дядько Показати IP 20 Червня 2013 20:19
Хоч одні правду написали.
вася Показати IP 20 Червня 2013 20:25
Скільки заплатили Ірині Качановскій з ВолиньПосту цигани за статю.
Вчитель з іншої школи Показати IP 20 Червня 2013 20:25
Побиття чи будь-яке інше фізичне покарання учня, не залежно від його національності, не підлягає під будь-які сучасні педагогічні норми. Потрібно не бити, а виховувати. Якщо вчитель дійсно таке скоїв, то педагогічна діяльність вчителя повинна бути припинена, як не правомірна.
Один з учителів до Вчитель з іншої школи Показати IP 21 Червня 2013 01:16
І ти віриш, щоб вчитель в присутності такої кількості людей бив учня?
сердешний Показати IP 21 Червня 2013 05:59
Як уявлю, як той "бідний" циганчук ложку до рота підносив зламаною рукою, плакати хочеться разом з Ірою.
Галина Федорівна Показати IP 21 Червня 2013 21:08
для циганів створити окремий клас в школі,окрему групу в таборі,подалі від нащих дітей!!!а вчителям доплачувати за шкідливі умови праці вдвічі!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus