USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Хуртовина на Волині. ВІДЕО

22 Березня 2013 16:29
Волинські села ще не оговталися від однієї хуртовини, а до області завітала інша, менш потужніша, зате холодніша, - інформує НТН.

Ажіотажу із закупівлею харчових продуктів і свічок немає, та лопати і прибиральна техніка вже напоготові. Щоб працювала без перебоїв, по дворах навіть збирають гроші на дизельне паливо. Тим часом досвідчені господині обкладають хати сіном, щоб домашні не мерзли.

У Борохові трохи більше тисячі мешканців. Позаяк довкола села самі поля, у негоду його завіває по верхівки плотів. Тоді, кажуть місцеві, і за півтори години не відкопаєшся. Автобусного сполучення немає, аж поки на трасу не пустять важкої техніки.

- Грейдер гуде і чистить сніг.

Хата пенсіонерки Віри Гордіївни на вулиці Перемоги остання. Жінка мешкає самотою, тож у боротьбі зі стихією покладається лише на себе. Увесь її нехитрий реманент - одноколісна тачка. Старенька вже четвертий день возить нею сніг з подвір'я.

Віра Новосад, мешканка села Борохова:

- Сніг ішов, завіяло: двері ледве відкрила від хати. Мусила пхати щосили, а там вже пролізла. Та й давай відкопувати - що ж мала робити? Сама, бо діти у місті.

Готується до нового циклону, що вже суне на Волинь, жінка заповзято: каже, за трохи почне хату обкладати сіном, а корову переведе у теплий хлів до сусідів. Клопіт має і односельчанин Степан Васильович. Через мінусову температуру у грубі в літній кухні він палить від ранку до вечора.

Степан Демедюк, мешканець Борохова:

- А подивіться які гори! Де було по пояс, де по коліна, а де протяг, то вітер здував. Година пройшла, якщо працювати добре, а якщо з холодком, то...


- А от внутрішньо є переживання, кажуть, через кілька днів знову буде те саме?

- Ні, не переживаю, не боюся. Я вже дід старий на пенсії, то чого маю боятися?

У сільраді не забули наслідків минулого буревію. Тоді село на добу знеструмило і змоги дістатися до обласного центру не було. Щоб історія не повторилася, вирішили перестрахуватися.

Оксана Фадинчик, секретар Борохівської сільської ради:

- Ми звертаємося до наших односельчан, ходимо-просимо, щоби хто скільки може зібрати на солярку. І тоді, як вона є, можна просити техніку і розчищати село.

А розчищати, певно, буде що. Вже від завтра метеорологи прогнозують погіршення погодних умов.

Алла Адамська, провідний фахівець Волинського гідрометеорологічного центру:

- Передбачається сильний сніг, хуртовини, на дорогах ожеледиця, снігові замети. Посилення північно-східного вітру, 15-20 метрів за секунду. Температура повітря почне знижуватися і в ніч на неділю становитиме 10-15 градусів морозу. А вдень - 2-7 градусів морозу.

Загалом, кажуть фахівці, чекати на тепло варто аж у квітні. Найближчі ж десять днів будуть по-зимовому суворими.

Одначе вірити прогнозам волинських синоптиків сільські жителі відмовляються. А тому щиро чекають перетворення календарної весни на реальну. Головний аргумент - праця на городах. Кажуть, сіяти куди цікавіше, ніж махати шуфлею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
яна Показати IP 22 Березня 2013 16:38
Махати туфлею чи шуфлею?
Док Показати IP 22 Березня 2013 16:39
зиму перезимували, й весну перезимуємо. А якщо серйозно то зимонька вже дістала...
Свободу Попугаям! Показати IP 22 Березня 2013 20:59
Да. Заметает конкретно. Не удивлюсь, если завтра из дома придётся лопатой проход ковырять...
Пппппп до Свободу Попугаям! Показати IP 24 Березня 2013 13:08
Н да, це ти в мізках собі поковиряй, мабуть, буде корисніше!!! Всі люди в приватних будівлях двори розчищають!!! А ти ледащо кацапське не пиши єрісті!
Корінний Лучанин Показати IP 22 Березня 2013 21:46
На все воля БОЖА! Виживе сильніший! Люди вже розслабились, звикли до комфортних умов. 100% -го КОМФОРТУ бути не може, це ДЕГРАДАЦІЯ! Повинен бути і дискомфорт.Людина повинна жити в поєднанні із природою і тоді буде перемагати труднощі.
ВВ до Корінний Лучанин Показати IP 24 Березня 2013 13:15
А ми живемо в комфорті??? Ти що у Німечиині чи в Канаді живеш? Щось я не розумію цього комменту, досить "владі" писати тут комменти у свій захист!!! КРАЩЕ ДІЛОМ ЗАЙМІТЬСЯ,А НЕ ВИПИСУЄТЕТ ТУТ! ЛЮДИ НА 1500грн. в комфорті живуть? Ну да... да...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus