USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині щотижня – три самогубства

10 Вересня 2010 16:59
За минулий рік у Волинській області 162 людини покінчили життя самогубством, тобто в середньому – не менше трьох щотижня.

Таку інформацію надало Волинське обласне бюро судово-медичної експертизи.

Із зафіксованих випадків суїциду 125 сталися з особами працездатного віку. Окрім того, торік добровільно пішли ыз життя п’ятеро молодих людей у віці до 18 років та 32 пенсіонери.

Водночас Волинь займає одне з останніх місць серед областей України за кількостями випадків суїциду.

Для порівняння, на сході України кількість осіб, які добровільно покінчили з життям, становить 40-45 чоловік на 100 000 населення. У той час як на Волині цей показник – 16 чоловік на 100 000 населення.

Більшість самогубців-волинян йшли ыз життя, вішаючись, кажуть дані бюро судмедекспертизи. Лише в поодиноких випадках смерть собі заподіювали через отруєння, від вогнепальних поранень, ушкоджень гострими предметами та падіння з висоти.

Окрім того, половина самогубців на момент заподіяння собі смерті знаходилися в стані алкогольного сп’яніння або алкогольної інтоксикації.

Важливо вчасно звернути увагу на проблеми людини, помітити їх і попередити суїцид, каже психолог Світлана Сєркова.

Хоча зробити це в більшості випадків важко. «У людини можуть бути різні стани, які трактуються по-різному. Суїциду завжди передує депресія. Спочатку вона може бути прихована, але згодом переростає в очевидну. Однак багато спроб самогубств трапляється саме в період прихованої депресії, коли оточуючі майже не помічають змін у поведінці людини, яка переносить всі переживання в собі», - каже психолог.

Особливо помітна депресія у холериків. Якщо ж людина - меланхолік, то в її поведінці важко зауважити зміни. «Тому дуже важливо спостерігати за мовою. Людина, яка хоче покінчити життя самогубством, починає часто використовувати у своєму лексиконі слова та фрази типу «сенс життя», «смерть», тощо. В особи виникає апатія до розваг, звичних справ, вона часто втомлюється, порушується сон, сняться жахи тощо. Це все є реальними симптомами депресії, після якої і може трапитись суїцид», – каже Сєркова.

«Щоб попередити суїцид, часто досить просто порозмовляти з людиною. Не можна надокучати людині, «пресувати» її. Треба спробувати розібратися, в чому полягає проблема, чому вона виникла і як її можна вирішити», – радить психолог.

За спостереженнями психологів, основними ситуаціями, які підштовхують людину добровільно накласти на себе руки, є втрата батьківської любові, нерозділене кохання, ревнощі, приниження, вражене самолюбство. В останні роки частою стала також така причина, як втрата роботи й фінансові проблеми. Експерти кажуть, що більшість людей, які намагаються накласти на себе руки, не мають твердого бажання померти.

Довідково:

10 вересня, за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я відзначають Всесвітній день запобігання самогубствам. За даними організації, щороку майже 900 тисяч людей у світі накладають на себе руки.

Офіційна статистика суїциду значно відрізняється від реальної (за різними оцінками в 2-4 рази), оскільки в неї потрапляють тільки випадки з летальним результатом.

Ніким не фіксуються випадки невдалих спроб відходу з життя, кількість яких у 7-10 разів більша, ніж закінчених самогубств.

Кількість самогубств серед жінок у 4 рази менша, ніж серед чоловіків. Однак, з іншого боку, перші намагаються накласти на себе руки в 4 рази частіше, ніж другі.

За статистикою в останні роки з життям із власної ініціативи прощаються близько 20 осіб на кожні 100 тисяч населення в Україні.

Кількість загиблих у результаті самогубств в Україні перевищує кількість загиблих у результаті вбивств і аварій на транспорті.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лу Показати IP 13 Вересня 2010 16:01
Хочу жити!!!! Геть думи сумні.....!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus