USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Помер волинський історик-архівіст Володимир Рожко

23 Серпня 2018 21:49
Перестало битися серце історика-архівіста, релігієзнавця, почесного професора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, дійсного члена Інституту дослідів Волині у Вінніпезі, кандидата церковно-історичних наук Володимира Рожка.

Про це повідомляє Волинська правда із посиланням на родичів покійного.

У суботу, 24 серпня, об 11-й годині у Свято-Миколаївському храмі міста Луцька розпочнеться чин похорону Володимира Рожка.

Довідково: Рожко Володимир Євтухович народився 5 грудня 1940 року в селі Краснаволя на історичній Цуманшині (нині – Ківерцівський район).

З відзнаками закінчив історичний факультет Луцького державного педінституту імені Лесі Українки та Волинську духовну семінарію. У так званий радянський період збирав дисидентський самвидав, популяризував серед однокурсників поетичну спадщину неугодного владі поета Василя Симоненка, за що неодноразово переслідувався за місцем роботи та навчання (шляхом ретельно спланованих провокацій був усунутий з аспірантури Київського державного університету ім. Т. Шевченка, а згодом – також з посади наукового співробітника Волинського обласного краєзнавчого музею).

Впродовж 1972-2011 років був працівником Державного архіву Волинської області.

З 1991 року активно популяризував волинезнавчу спадщину діаспорного Інституту дослідів Волині у Вінніпезі як його офіційний представник в Україні. За участю Володимира Рожка було відкрито філії Інституту при ВДУ (2009 р.) та при Київській православній богословській академіїї УПЦ КП.

Володимир Рожко активно залучав громадські організації української діаспори до надання фінансової допомоги духовним навчальним закладам УПЦ КП.

Автор трьох десятків книг, двох тисяч публікацій з історії Української православної церкви на Волині. Друкувався в журналах, збірниках, альманахах, газетах України, західного українського світу США, Канади, Великої Британії, Австралії, Польщі, ставши автором не лише наукових праць з історії рідної церкви, нашої землі, але й новел, поезій, пісень, публіцистики, архівознавчих, краєзнавчих розвідок тощо.

Володимир Рожко – почесний професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, кандидат церковно-історичних наук, дійсний член Інституту дослідів Волині у Вінніпезі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus