USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Щеплення ледве не стало смертельним для 19-річної волинянки

8 Серпня 2013 15:54
Надія Давиденко проходила медогляд у міській поліклініці Нововолинська. Мета – швидше влаштуватися на роботу на одне із підприємств міста. Її супроводжувала мама Жанна. Повідомляє Місто вечірнє.

«Уже о 9-ій годині ми з мамою були в міській поліклініці. До кінця медогляду мені залишилося пройти ще лише два кабінети, оскільки на той час у довідці вже поставили свій вердикт «здорова» близько десятка лікарів. Під час медоглядів біля лікарських кабінетів завжди є черги, тому я й попросила маму піти зі мною. Мама пішла займати чергу до лікаря, який дає висновок про допуск до роботи, а я піднялася на другий поверх до кабінету №48, де приймала сімейний лікар, наш колишній дільничний терапевт, В.А. Корнійчук. Переглянувши підписи і печатки своїх колег, лікар заявила: «Я не підпишу тобі довідку, бо в тебе немає відмітки про обов’язкове для всіх щеплення проти дифтерії і правця (стовбняк), яке ти мала зробити ще у 18 років». Після того вона поклала переді мною якийсь бланк і попросила заповнити його і підписати, що я згідна на вакцинацію», - розповіла Надія Давиденко.

«Побоюючись, що у випадку відмови, мені й справді не підпишуть довідку і тоді втрачу роботу, я підписала згоду. Бланк лікар вклеїла в мою амбулаторну картку, і медсестра-практикантка тут же в кабінеті ввела мені в руку вакцину. Не минуло й хвилини після цієї процедури, як у мене раптово запаморочилася голова, в очах потемніло. Відчувши, що ось-ось упаду, сказала медикам, що мені недобре. Ще пам’ятаю, як вони бігали кабінетом і шукали нашатир. Далі – провал», - каже Надія.

«До тями я прийшла від того, що лікар з силою натискала мені на грудну клітку. Помітивши, що в мене відкрилися очі, вона полегшено зітхнула і промовила: «Слава Богу, отямилась…». А я ніяк не могла зрозуміти, де знаходжуся, і що зі мною, побачивши над собою кілька схилених голів людей у білих халатах, їхню метушню та голку крапельниці у руці. Потім за спинами медиків угледіла перелякані мамині очі та її сполотніле лице», - пригадує дівчина.

« Моя дитина лежала на кушетці біла, як стіна, і навіть не ворушилась…»

«Якусь незбагненну тривогу і неспокій на серці того дня я відчула, щойно прокинулась. Ці відчуття не полишали мене й тоді, коли ми з Надею їхали в лікарню, а також поки стояла в черзі під кабінетом лікаря. Простоявши під кабінетом десь півгодини і не дочекавшись Наді, я вирішила піти в поліклініку і подивитися, чому її так довго немає. Підійшовши до 48-ого кабінету, побачивши метушню медиків і почувши перемовляння пацієнтів про те, нібито якась дівчина знепритомніла, я спочатку якось навіть і не звернула на це увагу. Та вже через мить мозок, ніби пронизало електрострумом. Відкривши поспішно двері кабінету і заглянувши всередину я обімліла: на кушетці лежала, біла, як стіна, моя дитина, у руці в неї стирчала голка крапельниці, а навколо кушетки метушаться п’ять чи шість медиків – роблять їй уколи, а один викликає «швидку». На мої тривожні запитання лікар відповіла, що нічого страшного не сталося. Мовляв, моя донька злякалася уколу і їй стало зле: тиск упав до 60/40, від чого вона знепритомніла. Але ж моя Надійка ніколи не боялася ні уколів, ні крові, і навіть візитів до стоматологів. Що ж сталося з нею в лікарському кабінеті, чому там її життя зависло на волосині?», пригадує мати Надії.

«Після того як приїхала «швидка», лікарі ще кілька хвилин вирішували, куди мене везти – в реанімацію чи то в терапію? Потім машиною невідкладної допомоги з крапельницею в руці доставили в терапевтичне відділення, де тиждень лікували і обстежували, далі ще на кілька днів дали лікарняний. В амбулаторній картці лікарі поставили діагноз: «алергічна реакція на АДП-М - анатоксин дифтерійно-правцевий, очищений, абсорбований, із зменшеним вмістом антигенів, рідкий. Уже вдома, шукаючи в Інтернеті пояснення того, що зі мною сталося, я натрапила на інформацію: щось подібне буває з людиною в стані анафілактичного шоку, - це один із проявів алергії, що виникає як гостра реакція організму на введення лікувальних сивороток та вакцин. Прочитавши далі, що «анафілаксія може викликати запальні ураження слизових оболонок, шкіри, суглобів, окремих органів, а іноді й навіть призвести до смерті», я подумала, що мені, мабуть, ще пощастило, адже всі симптоми мого стану після щеплення - різке падіння артеріального тиску, порушення дихання, втрата свідомості - й справді нагадували анафілактичний шок», - пригадує Надійка.

«У всій цій історії мене найбільше зачепило за живе те, що в Надіїну амбулаторну картку вклеєна вкладка, де написано: «запропоновано щеплення, про його можливі прояви побічної дії пацієнтку інформовано, на щеплення згодна», а тієї згоди ніхто й не питав. Усе робилося добровільно–примусово. Не за горами день, коли в дитсадок треба буде оформляти внучку, тож мене цікавить, чи пройде вона медогляд і чи візьмуть її в дитячий заклад, якщо ми напишемо відмову від щеплення?» – продовжує Жанна Іванівна.

«Дівчина просто злякалася уколів»

Відповісти на ці питання та прокоментувати історію з Надією Давиденко видання попросило головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Нововолинської ЦМЛ - Ольгу Попіко та педіатра Раїсу Ждань:
У повідомленні йдеться, що відповідно до статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», профілактичні щеплення проти дифтерії, коклюшу, поліомієліту, кору, правця, туберкульозу є обов’язковими для всіх українців і включені до календаря щеплень. Згідно з ним, щеплення проти дифтерії та правцю виконуються у визначеному віці, а саме: у 3, 4, 5, 18 місяців, 6, 14, 18 років, далі кожні 10 років, згідно з наказом №48 МОЗ України від 03.02.2006 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів».
19-річна Надія Давиденко проходила в нас медогляд на працевлаштування. В кабінеті терапевта з’ясувалося, що в неї немає щеплення від дифтерії і правцю, які вона мала зробити у 18 років. Тому лікар, замірявши дівчині тиск і температуру, запропонувала їй зробити вакцинацію, попередньо давши підписати на це згоду, адже жодне підприємство чи то дитсадок не прийме у свій колектив людину без щеплення, побоюючись спалаху інфекції.
Згоду пацієнтка підписала, і щеплення їй зробила не практикантка, як вона каже, а медсестра із процедурного кабінету. Практикантів у нашій лікарні зараз немає взагалі», - пояснює Ольга Олександрівна. «Того ранку дівчина нічого не їла, а ще зізналася медсестрі, що боїться уколів. Тому, мабуть, усе це і є причиною того, що через 30 секунд після вакцинації їй стало погано, і вона впала. Надії відразу ж заміряли тиск, який виявився дуже низьким, і поставили крапельницю, щоб нормалізувати тиск. До речі, подібні випадки, коли в людини після уколів падає тиск і вона втрачає свідомість, у лікарській практиці трапляються досить часто, причому, навіть зі здоровими і міцними чоловіками. У карточці пацієнта тоді робиться відмітка: «реакція на ін’єкцію», а в дужках - «відчуття страху». Із лікарні Надію виписали під наш нагляд, оскільки реакція на щеплення може спостерігатися впродовж 30 днів. Ми не хотіли, щоб із дівчиною щось сталося, тому повторно брали в неї аналізи і в поліклініці, тобто просто перестрахувалися», - пояснює лікар, наводячи приклади подібних випадків.
тиск.
«У нас це перша така реакція на вакцинацію за багато років», - відзначила лікар.
Скажіть, будь ласка, а якщо хтось напише відмову від щеплення його й справді не приймуть ні на роботу, ні в дитсадок?
«Як вже було сказано раніше, щеплення на деякі хвороби є обов’язковими для всіх, хоча статті 53 Конституції говорить, що «Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов’язковою». Але у той же час, відповідно до статті 15 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», «дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем вакцинації, відвідування дитячих закладів не дозволяється», - долучається до розмови Раїса Максимівна.
Чи існують якісь протипоказання стосовно вакцинації і чи попереджають про них пацієнтів перед процедурою?

«Протипокази, звичайно, існують. Наприклад, якщо дитина перехворіла ГРЗ, щеплення відкладаються. Але з іншого боку, смертельних випадків і тяжких наслідків від вакцинації у сотні разів менше, ніж від інфекцій серед не щеплених людей. І, приміром, за кордоном, якщо в людини немає обов’язкових щеплень, її не приймуть ані в навчальний заклад, ані на роботу, ані в дитсадок. Так само при в’їзді в іншу країну, на кордоні від наших співвітчизників тепер вимагають не довідку від психіатра чи нарколога, а довідку про наявність усіх обов’язкових щеплень. Робити їх насильно ми нікого не примушуємо, але люди мають знати, що без них вони навряд чи зможуть влаштуватися на роботу у великий колектив чи в той же дитсадок», - каже лікар.
Чи припускає законодавство можливість ускладнень при щепленнях?

«Таку можливість Закон якраз забороняє: «Медичне втручання - застосування методів діагностики, профілактики або лікування, пов’язаних із впливом на організм людини - допускається лише в тому разі, коли воно не може завдати шкоди здоров’ю пацієнта» стаття 42 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я».
«Чи зобов’язані лікарі інформувати батьків про можливі негативні наслідки щеплень? «Кожний громадянин України має право на достовірну та своєчасну інформацію про стан свого здоров’я і здоров’я населення, включаючи існуючі і можливі фактори ризику та їх ступінь. Лікар зобов’язаний пояснити пацієнтові в доступній формі мету запропонованих лікувальних заходів, в тому числі наявності ризику для життя і здоров’я» статті 6 і статті 39 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я».
Чи законно відмовлятися від щеплень?
«Так. По-перше, щеплення, як й інші процедури, є видом медичної допомоги, від якої можна відмовитися. По-друге, щеплення є методом профілактики, причому досить ризикованим. По-третє, можливість відмови від щеплень безпосередньо обговорена тим же законом „Про захист населення від інфекційних хвороб», Конвенцією про права людини та біомедицину та рядом інших законодавчих норм. Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою. Особам, які не досягли п’ятнадцятирічного віку, щеплення проводяться за згодою їх батьків, віком від п’ятнадцяти до вісімнадцяти років - за їх згодою та за згодою батьків», - підсумувала лікар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Ольга Показати IP 8 Серпня 2013 16:12
Оце да, оце звірі ці лікарі. Я б взяла цю лікарку за волосся і притягла до відповідальності.Хай візьме свою дитину і зробить при мені їй вакцинацію цією вакциною, яку вони ввели цій дитині.Наказувати цих хабарників лікарів потрібно нам самим. Оце зараз і винести їй вирок,зловити так так дати, щоб всі інші боялися.Яка вкцинація, це проведення дослідів як на підопитних кроліках на наших дітях.Ніхто не несе ніякої відповідальності на за вакцину, ні за наслідки. Це не вакцина, а підробка, тільки відкачування денег.Ні один лікар не зробив вакинації своїм дітям.Яка інфекція, вони ж заносять її в організм діток, а якийц зараз імунітет, яка екологія.Звірі,а не лікарі.Люди нам потрібно обєднуватися і захищати самим себе і наших діток.Господи дай Боже, щоб ця дитинка була здоровенькою.
Вася до Ольга Показати IP 8 Серпня 2013 21:34
Олю, коли слюні, соплі і воплі у тебе закінчаться подумай мізгами, при чому тут лікар?
Саша до Вася Показати IP 9 Серпня 2013 03:32
А при тому що вакцинувати лікар мав право лише при 100% впевненості відсутності алергічної реакції. Не можна робити вакцинацію під час хвороб та після них певний період. Вакцинація вже давно несе пряму загрозу не тільки здоров'ю людини (в цьому вже впевнилися майже всі), а й навіть її життю. Все в світі міняється. Так само, як міняється клімат на планеті, потрібно міняти підходи до вакцинації - заміняти одні види іншими, не потрібні не проводити тощо. Всі, підкреслюю, всі "доценти з кандидатами і вище" на цьому поотримували свої звання та привілеї і ніколи нізащо, навіть будучи на 100% впевненими в шкоді вакцинаціїї про це не тільки не скажуть, а й будуть продовжувати настоювати на її проведенні. Ще є інша сторона вакцинації - гроші. Так, без вакцини не отримаєш довідку. Але й для чого вона буде потрібна, в кращому випадку, інваліду?
Олександр Показати IP 8 Серпня 2013 16:40
ЛІкарі тут ні при чому. Ніхто проводити вакцинацію нікого не заставляє. В статті чітко ж сказано: Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою. Особам, які не досягли п’ятнадцятирічного віку, щеплення проводяться за згодою їх батьків, віком від п’ятнадцяти до вісімнадцяти років - за їх згодою та за згодою батьків». Інша справа, що тоді ти Ви (або Ваша дитина) без щеплення не повинні спілкуватись з особами, які шляхом щеплення від інфекції захистились (і понесли відповідний ризик). Тому в нас демократія...
лікар з великим і сумним укр стажем до Олександр Показати IP 8 Серпня 2013 16:44
наші лікарі це безжальний і бездумний інструмент УБЛЮДКІВ КЕРІВНИКІВ УКРАЇНИ( які ні собі ні своїм родичам прививок не роблять). чистий бізнес на Рабах. http://homeoint.ru/privivki.htm
Опача до Олександр Показати IP 8 Серпня 2013 17:32
Я зрозумів , що щеплені бояться не щеплених? Так? Не щеплен-і це високоефективні, самодостатні люди. Люди які дозволяють вводити в себе незрозуміло що( на словах ніби то держава сказала- це хороше) ну поясніть що це за рулетка?
Алексей до Олександр Показати IP 8 Серпня 2013 18:20
Ну ты Олександр и МУДАК!!!!!!!!!!
911 до Алексей Показати IP 8 Серпня 2013 19:28
А ви Олексію хто? Хам? Кожна людина має власну думку і може її озвучити.
Сашкоо до Алексей Показати IP 8 Серпня 2013 22:06
Альоша похмелись
Штефан, Луцьк Показати IP 8 Серпня 2013 17:34
Не доведи Гоподи потрапити вам у Нововолинську ЦМЛ! Головний лікар - перестарок, давно на пенсії. Діти живуть в Америці. Тримає його на цій посаді міський голова. Хоча, заради справедливості потрібно сказати, що є й хороші лікарі, тільки дуже залякані.
Медик Показати IP 8 Серпня 2013 21:54
Цікаво. Коли ми з Вами не медиками ходили в садочок, школу ми були однакові, ми в медінститут Ви ні - бац ми дебіли а Ви розумні. коли ми з Вами зустрічаємось на вулиці без білих халатів ми такі самі, як всі а ось тільки ми вдягаємо халати відразу ми негідники, хабарники, звірі а решта не медики чуйні, доброзичливі, порядні, щирі, білі та пухнасті. Висновок: колеги або ми з Вами глухі, німі і не з Української пісочниці, або давайте не вдягаємо білі халати і будемо такі, як усі.
хвельдшер Показати IP 8 Серпня 2013 23:59
щеплення на деякі хвороби є обов’язковими для всіх, хоча статті 53 Конституції говорить, що «Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов’язковою». Але у той же час, відповідно до статті 15 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», «дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем вакцинації, відвідування дитячих закладів не дозволяється. - а нафіга нам лікарям Конституція, вказівки МОЗ і вакцини сумнівної якості, закуплені фірмами сина міністра Богатирьової, - це закон, він для нас основний. А Конституцію нехай хворі читають, перед складанням заповіту...
Лікар АЙБОЛИТЬ Показати IP 9 Серпня 2013 08:48
Залишається одне платити, що тобі нібито зробили прививку!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus