USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.70 9.86

Смертельний маршрут «Ірми»: Барбуда знищена на 90%, далі Куба

7 Вересня 2017 22:14
Центр потужного урагану «Ірма» просувається з району Домініканської Республіки у напрямку Флориди. Синоптики кажуть, що це ураган п’ятої категорії. Американський Національний центр спостереження за ураганами заявив, що хоча «око» урагану віддалене від узбережжя країни, сильні вітри «Ірми» і дощові опади загрожують населенню, інформує Голос Америки.

Згідно з повідомленнями, на Барбуді від урагану «Ірма» загинула щонайменше одна особа і восьмеро на острові Сент-Мартін, коли «Ірма» пройшла над ними як ураган п’ятої категорії з вітрами в поривах до 285 кілометрів за годину.

Національний центр спостереження за ураганами вважає, що «Ірма» залишиться ураганом четвертої або п’ятої категорії протям наступних кількох днів.
Вулиці на острові Барбуда майже зникли під шаром води та уламків, там уже немає світла і зв'язку. "Машини літали над головами. Люди буквально прив'язували себе до чого могли мотузками. Стелю зірвало, ми сиділи в туалеті, і нас наче всмоктувало вгору", - розповідають очевидці про пережите, пише ТСН.

На острові знищено 90% споруд, загинула 2-річна дитина, серед зниклих безвісти є дві сестри, британські громадянки, та колишня королева краси Барбуди. "Те, що я побачив, було жахливо! Руйнування на Барбуді безпрецедентні!" - завив прем'єр-міністр Антігуа і Барбуди Гастон Браун.

Вщент зруйнований французько-голандський островів Сен-Мартен, де вже нарахували 9 жертв та десятки поранених. Міністр внутрішніх справ Франції Жерар Коллом заявив, що кількість загиблих на Сент-Мартін, за всіма ознаками, збільшуватиметься. Одна частина острова належить Франції, друга – Нідерландам. Нідерландські офіційні особи кажуть, що вони поки що не мають інформації про кількість жертв, але що ураган спричинив «величезні збитки» як в аеропорту, так у гавані.

Не оминула стихія сусіднього острова Сен-Бартелемі – улюблене місце російського олігарха Абрамовича, де розташована його вілла. Іншого знаменитого мільярдера, британця Ричарда Бренсона, "Ірма" загнала до винового льоху - саме там він із близькими перечікував стихію. Райський острів Некер, на якому в бізнесмена гостював навіть Барак Обама, зараз у руїнах – будинки потрощено, однак люди вціліли.

Пуерто-Рико на цьому тлі відбулося легким переляком, однак майже мільйон людей там тепер сидить без світла. Голова електрокомпанії на цій американській територіії заявив, що для повного відновлення електропостачання буде потрібно від чотирьох до шести місяців. Лікарні працюють на генераторах, і медики з острахом чекають, що можуть з'явитися жертви. Без питної води лишилися 50 тисяч людей. Герой соціальних мереж – американський пасажирський літак, який дивом примудрився злетіти, незважаючи на скажений вітер, що заважав брати розгін.

На Кубі "Ірму" чекають за кілька годин, і вже оголосили надзвичайний стан. Жителі східних районів стоять у чергах, щоби запастися водою, їжею та пальним. "Ми намагаємося дістати найпрактичніші речі, які знадобляться, коли зникне електрика. Адже почнуться проблеми, можливо, газ і вода будуть відрізані. Так, я трохи налякана", - визнає одна з місцевих мешканок.

"Ірма" ще не пройшла і половини свого руйнівного шляху, а навколо формуються ще аж два урагани – "Катя" та "Хосе". Це трапляється в регіоні вперше за останні сім років. Три мільйони людей можуть постраждати через них в одному лише Гаїті, але звідти, як і з багатьох інших районів, евакуйовуватися не квапляться – одні бояться мародерів, інші просто не хочуть. "А мені нікуди йти. Залишуся тут. Житиму чи помру, хай Бог там вирішує", - кажуть такі люди.
Приватний гольф-клуб "Мар-а-Лаго", що належить президенту Америки Дональду Трампу, розташований у Флориді саме на шляху "Ірми". Туди шторм дійде на вихідних, тим часом на дорогах штату кілометрові тромби, бо люди тікають з узбережжя. Навіть сам Трамп згадав, що в нього є офіційна резиденція у Кемп Девіді, у безпечному Меріленді неподалік Білого дому, і запрошує туди весь уряд на вихідні – стежити за тим, що залишиться від гольф-клубу і Флориди.

Президент Дональд Трамп проголосив надзвичайний стан на Пуерто-Рико, яке переживає серйозну фінансову кризу. Президентська декларація дозволяє Федеральному агентству з надзвичайних ситуацій координувати рятувальні операції і надання допомоги населенню.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Бiдне Пуэрто-Рико Показати IP 7 Вересня 2017 22:37
Бiдне Пуэрто-Рико спочатку Яресько потiм ураган))))Невезе

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus