USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українки два роки шукали викрадених на Донбасі батьків

30 Серпня 2017 23:39
Майже три роки двоє жінок шукали своїх батьків-фермерів, викрадених у 2014-му році неподалік донецького аеропорту. Зрештою, знайшли похованими на цвинтарі невпізнаних солдат у Дніпрі. Їхня історія лише одна з багатьох. Міжнародний комітет Червоного Хреста веде 650 справ зниклих безвісти. За їхніми підрахунками, загалом за час боїв на сході України зникло близько 1500 осіб.

За матеріалами організації у Міжнародний день зниклих безвісти Громадське публікує історію Юлії та Ольги.

28-річна Юлія та 36-річна Ольга — доньки фермерів із Первомайського на Донеччині. Село розташоване неподалік Пісків та донецького аеропорту, де у 2014-му точилися запеклі бої. Саме того року в листопаді їхніх батьків викрали.
Юлія тоді щойно народила, була в іншому місті. Про те, що сталося з батьком, дізналася від матері.

«На територію фермерства увірвалися озброєні люди в камуфляжі», — розповіли Юлії свідки викрадення.

Усіх робітників нападники зачинили в сараї. Сказали, що замінували двері й заборонили виходити. Батьків Юлії та Ольги — співвласників господарства — сильно побили й вивезли в невідомому напрямку. Жодних звісток про них з того часу не було. Тож доньки самі взялися за пошуки.

«Ми писали листи і в СБУ, і в Антитерористичний центр. Було два з половиною роки постійної роботи. Ми підключали всіх, хто міг допомогти. Маріуполь кілька разів надсилав листи про те, що Узакова Сергія Файзулайовича немає в базі, а Бондаренко Володимир Вікторович перебуває в полоні», — розповідає Юлія.

Позаяк нової інформації слідчі органи не надавали, жінки вийшли на людей, які пообіцяли визволити батьків за винагороду. Це була досить поширена на той час шахрайська схема — зазвичай, після отримання грошей псевдо-рятівники зникали. Так сталося і цього разу.

«Ми взяли в борг у всіх, у кого могли, — згадує Юлія. — Віддали частину своїх заощаджень. Переслали їм. Звичайно, гроші пішли, а нам ніхто нікого не повернув».

Нині господарюють на батьківській фермі доньки. Проте все, що заробляють, доводиться віддавати за борги.

Торік у вересні в Первомайське приїхали представники влади з Дружківки. Привезли світлини з двома знайденими тілами на розпізнання.

«Виявилося, що знайшли їх зовсім недалеко від нас — у Карлівці, у закинутому будинку», — каже Юлія.

На той момент Сергія та Володимира вже поховали на цвинтарі в Дніпрі, серед невпізнаних солдат. Батька на фото Юлія впізнала одразу. Але разом з Ольгою вирішили зробити ДНК-експертизу, щоби бути впевненими до кінця.

Отримавши результати аналізів, жінки з допомогою представників Міжнародного комітету Червоного Хреста перепоховали батьків удома, у Первомайському.

Точну кількість зниклих безвісти під час боїв на сході України назвати важко. Цьогоріч у липні віце-спікер парламенту і представник України в тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко озвучила цифру — 408 осіб. За оцінкою Міжнародного комітету Червоного Хреста, зниклих — близько 1500 людей.

Нині створена єдина база ДНК зниклих безвісти.

«На липень 2017 року, за результатами роботи групи, ми отримали 519 збігів ДНК — понад півтисячі загиблих та зниклих безвісти в зоні АТО ідентифіковані за допомогою системи ДНК-ідентифікації. Їхні родини отримали від держави підтримку і допомогу», — повідомила 22 липня голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

Також, за її даними, у базі ДНК зниклих безвісти досі лишається близько 300 ДНК-профілів осіб, родичі яких не звернулися для проведення аналізу. Імовірно, вони мешкають на непідконтрольних територіях або в Росії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Нема Показати IP 31 Серпня 2017 00:16
Відповіді на риторичне питання,.яка сторона викрала.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus