USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Українці розкрадають кріплення колії - пасажири потягів у небезпеці

9 Вересня 2013 17:42
46 осіб, причетних до розкрадання елементів залізничної колії, встановили правоохоронці цього року. Про це інформують у підрозділі зв’язків з громадськістю УМВС України на Львівській залізниці.

Крадіжки елементів верхньої будови колії на залізничному транспорті завдають не тільки прямий збиток, але й непрямий. Шкода від таких крадіжок часто виявляється ще більш значною, до того ж, часто пов'язаний із загрозою для безпеки пасажирів.

У 2013 році за станом на вересень місяць число зареєстрованих злочинів на об'єктах транспорту пов’язаних з крадіжками елементів верхньої будови колії становила 96. При цьому слід враховувати, що крадіжки на залізничному транспорті традиційно займають більшу половину злочинів даного виду, скоєних на всіх видах транспорту.

Ці обставини ставлять під загрозу безпеку пасажирських і вантажних перевезень. В останні роки істотно зріс професіоналізм, організованість, крадіжок на залізничному транспорті, удосконалюються способи, знаряддя і засоби вчинення злочинів.

Основними проблемами є доступність населення до шляхів сполучення, парків відстою поїздів, відчуття легкого збагачення за рахунок крадіжки металевих деталей з подальшим їх збутом на пункти прийому металобрухту.
Як правило крадіжки скоюють особи, які матеріально збіднілі, чоловічої та жіночої статі, переважного віку 40-50 років або підлітки з метою швидкого одноразового збагачення. Предметом злочину є дрібні елементи верхньої будови колії – костилі, протиугони, підкладки, болти.

Злочинні дії даної категорії осіб несуть найбільшу загрозу для безпеки руху та завдають великі матеріальні збитки підприємствам залізниці.
Для іншої категорії осіб, скоєння крадіжок являється постійним для них заробітком, і несе собою викрадення великої кількості металевих деталей верхньої будови колії, адже вони більш обізнані у даній сфері.
Найбільш ураженими ділянками Львівської залізниці, на яких скоюються злочини пов’язані із крадіжками елементів верхньої будови колії, є Рівненська, Закарпатська та Львівські області.

Як приклад, слід відмітити ситуацію, яка склалась на дільниці лінійного відділу на станції Стрий, де однією особою кількох місяців було вчинено 5 кримінальних правопорушень пов’язаних з крадіжками деталей верхньої будови колії на перегонах: Жидачів – Гніздичів (69 клемних болтів в зборі), Стрий – Конюхів (170 клемних болтів в зборі), Жидачів – Гніздичів (60 клемних болтів в зборі), Жидачів – Ходовичі (65 клемних болтів в зборі), під’їзна колія Стрийського гравійного кар’єру ст. Ходовичі (146 клемних болтів в зборі). Сума завданих збитків становить понад 15 тисяч гривень. За даними фактами триває досудове розслідування.

Серед затриманих груп, можна навести приклади:
- на перегоні «Соснівка – Гірник» Львівської області було виявлено крадіжку 17 підкладок типу Р-65 та 68 костилів. По даному факту було затримано двох місцевих мешканців, які збули викрадене майно на пункт прийому металобрухту.
- на станції Галич виявлено двох громадян Івано–Франківської області, в яких вилучено елементи верхньої будови колії, а саме: 23 підкладки марки Р-50, 19 костилів, 4 закріплюючих болти, 2 протиугони, які знаходились мішках.
- на перегоні «Батьово – Косино» Закарпатської області, при обході колії виявлено крадіжку з стрілочного переводу 2-х накладок Р-43, 8 стикових болтів Р-43, 4 підкладок Р-50, 6 костилів, а також двох рейок Р-43 довжиною по 6 метрів кожна, які були демонтовані. За скоєння даного злочину затримано місцевого мешканця.
Для безпосереднього впливу, попередження та розкриття злочинів, а також для виявлення кола осіб, щодо яких необхідно прийняття певних заходів по розкраданню елементів залізничного полотна, в транспортній міліції на Львівській залізниці створюються оперативно-пошукові групи, проводяться заходи по відпрацюванню дільниць обслуговування, - зазначив начальник карного розшуку УМВС України на Львівській залізниці підполковник міліції Руслан Ціцяла.
За таких ситуації, які могли спричинити серйозну небезпеку людському життю, затримані громадяни несуть відповідальність згідно з чинним законодавством, а саме статті 185 «Крадіжка» та статті 277 «Пошкодження шляхів сполучення» Кримінального кодексу України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
пасажир Показати IP 10 Вересня 2013 08:58
Встановити жорсткий контроль над пунктами прийому металу - і не буде проблем. прекрасно вони знають, що їм здають..
Шлагбаум Показати IP 10 Вересня 2013 10:39
А може вони на грузила беруть, як у класика?
Александр до Шлагбаум Показати IP 10 Вересня 2013 11:00
Браво! Снимаю шляпу перед Вами!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus