USD 39.35 39.68
  • USD 39.35 39.68
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.80 9.95

В Криму напали на українську церкву

1 Червня 2014 15:27
В селі Перевальне у Криму, 1 червня о 8 годині ранку, до храму Покрова Пресвятої Богородиці УПЦ Київського Патріархату, виламавши двері, вдерлася група озброєних осіб кримінальної зовнішності, які була наряджені, як козаки. Вони потрощили внутрішнє облаштування храму та зайняли його, не допустивши настоятеля протоієрея Івана Катькала до звершення служби. Коли прибув священик, погромники з лайкою напали на нього, розбили автомобіль. На захист свого пастиря виступили парафіяни, які також постраждали від побиття нападниками. Зокрема побої отримала вагітна жінка та дочка отця Івана, хвора на церебральний параліч. Про це повідомили у прес-службі волинської єпархії.

На всі звернення до російської поліції в Криму спочатку не було жодної відповіді. Лише через три години прибули поліцейські, які, однак, стали на сторону нападаючих. Як бандити-«козаки», так і поліцейські пояснювали свої дії тим, що «Київський Патріархат веде антиросійську діяльність і таким не місце у російському Криму».

На звернення керуючого єпархією архієпископа Клімента російська влада Криму досі не відреагувала.

Очевидно, що напад на Покровський храм у селі Перевальне є спланованою акцією. Адже напередодні, у суботу ввечері, до отця Івана Катькала додому приїздив священик Московського Патріархату і вимагав добровільно «звільнити» храм, заявивши: «це твої останні дні в Криму».

Також за останні дні у Криму безслідно зникли три активісти української громади. Всі ці події викликають велике занепокоєння і побоювання, що невдовзі подібні погроми та захоплення можуть статися й у інших кримських храмах УПЦ КП.

У зв’язку з цим Прес-центр Київської Патріархії висловлює рішучий протест проти насильницьких дій, вчинених проти храму, духовенства і віруючих Київського Патріархату в селі Перевальне, АР Крим. Ми вимагаємо від російської влади в Криму покласти край утискам православних українських віруючих, а відповідальних осіб з числа нападників та поліцейських, які їм сприяють, притягнути до відповідальності.

Також висловлюємо протест проти тиску на громади Київського Патріархату з боку духовенства Московського Патріархату. Враховуючи, що Кримська єпархія знаходиться у складі УПЦ Московського Патріархату, очікуємо, що керівництво цієї Церкви засудить такі дії своїх представників і вживатиме заходів для недопущення повторення подібного у майбутньому.

Просимо піднести молитви за вірних Київського Патріархату в Криму, які зазнають утисків і гоніння.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
НЕЛУЧАНИН Показати IP 1 Червня 2014 16:17
коментар було видалено
Вася Показати IP 1 Червня 2014 16:17
усьо по плану, розкрутка взаємної ненависті продовжується
Ваня Показати IP 1 Червня 2014 16:26
І,що нам тепер зробити. Зробити так нашим всім кацапським церквам,які є у нас. А їх у нас, ой як багато.Майже всі кацапські по селах і в Луцьку.О Господи,що творить Росія. Ой буде відповідати за свої вчинки Путін. Він же не Бог, а людина. І перед Богом а все відповість,але загубить мільони людей, бо це видимо прийшла сатана в обличчі путіна. Боже заступися за нас.
Вася до Ваня Показати IP 1 Червня 2014 16:30
надіятись на нього смішно, не вірити в нього грішно. Були війни в яких одні християни знищували іниших християн мільйонами
дідо Показати IP 1 Червня 2014 16:34
Чому Ніфонт мовчить ?
Вільна Волинь до дідо Показати IP 1 Червня 2014 20:48
А він хто? Предстоятель? Патріарх? Що він, по вашому, має казати?
мир Показати IP 1 Червня 2014 16:42
думаю час священникам МП стати справжніми священниками, а не нести службу у перевертнів.
Анонім до мир Показати IP 1 Червня 2014 16:47
У МП священників нема. а є штатні агенти ФСБ.
((((( Показати IP 1 Червня 2014 17:45
******** путінське керівництво. Хоч би що нове придумали, а то повторюють події майже столітньої давнини. І ще ці виродки будуть казати що їхній язик ущемляють? БОГ ЇМ СУДДЯ! А скільки українці -зомбі ходить у МП!
росіянам Показати IP 1 Червня 2014 18:32
коментар було видалено
Олександр Показати IP 1 Червня 2014 21:35
Шановні друзі, справді, не наступайте на старі граблі, як виразився попередній дописувач. Не треба лізти до церкви. І мінуси під постами тут - черговий доказ тому. Якщо Путін і Росія чмо, то чмо. А УПЦ МП і самі заручники ситуації. Ні Ніфонт, ні хто інший не можуть нічого вирішити. І біда людей тільки у тому, що вони бояться йти у неканонічну церкву. Ви їх маєте у цьому право звинуватити? Ну то звинуватьте паралельно і протестанітв, католиків, що вони не ходять в УПЦ КП. Люди моляться там, де їх хочеться. Про автокефалію слід говорити, добиватися її, створювати громадську думку, але не уподібнюватися дикунам, як у Росії.
Вільна Волинь Показати IP 1 Червня 2014 21:44
Адміни, прошу роз'яснення стосовно того, які ваші правила я порушив, написавши цей коментар: Коментатори, не будьте дикарями!
Адміністрація до Вільна Волинь Показати IP 1 Червня 2014 22:12
Інформаційне агетнство Волинські Новини залишає за собою право видаляти коментарі, які розпалюють ворожнечу на релігійному, мовному, національному грунті тощо, або містять неперевірені факти чи прямі образи
Вільна Волинь до Адміністрація Показати IP 1 Червня 2014 22:15
Тобто ви хочете сказати, що всі інші коментарі тут без образ і ропалення ворожнечі на релігійному грунті? Так прочитайте коментар нижче... і вище почитайте коментарі.
Вільна Волинь до Адміністрація Показати IP 2 Червня 2014 09:57
www.volynnews.com/blogs/ukrayintsiam-brakuye-filosofiyi-rozumu-/tserkva-poroshenka/ В цій статті доречі теж в коментарях розпалюють ворожнечу.
Анонім Показати IP 1 Червня 2014 22:04
коментар було видалено
Степан Показати IP 1 Червня 2014 23:00
Чув в одному з сіл Волині встановляли хрест . І три людини кинули його в Стир. Потім сталося так що вони потопились. Хто знає напишіть?
Вільна Волинь Показати IP 2 Червня 2014 13:46
Заява митрополита Олександра (Драбинко) щодо даної події. Тому не кажіть, що УПЦ мовчить! ЩОДО ПОДІЙ У МІЖКОНФЕСІЙНОМУ КОНФЛІКТІ У с. ПЕРЕВАЛЬНОМУ 1-го червня 2014 р. на багатостраждальній кримській землі сталася подія, яка потенційно здатна зруйнувати міжконфесійний мир в Україні. Як повідомляють ЗМІ, о 8-й годині ранку в с. Перевальному Сімферопольського району озброєною групою, яка оголосила себе прихильниками Московського Патріархату, був вчинений напад і погром у храмі Покрови Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви Київського патріархату. В результаті акції вандалізму постраждала вагітна жінка та донька клірика храму, яка хвора на церебральний параліч. З огляду на це, як Секретар Предстоятеля та архієрей Української Православної Церкви заявляю наступне: 1. Дії осіб, що проникли до храму УПЦ КП та вчинили там акт вандалізму, порушують не лише закони України, на території якої стався цей прикрий випадок, але і вічні Божі заповіді, а отже усі, хто брав участь у цій ганебній акції, є злочинцями як з точки зору світського закону, так і з точки зору християнської етики та церковного права; 2. В Посланні Предстоятелів Помісних Православних Церков, яке було прийнято на Фанарі у березні 2014 року (пункті 3 , що стосується ситуації в Україні), було однозначно засуджено загрози "насильницького зхвату святих монастирів і храмів", а також висловлена надія про повернення "Наших Братів, що знаходяться сьогодні поза Церковним спілкуванням". Подія, яка сьогодні у всіх на слуху, являється далекою від задекларованого Вселенським Соборним розумом. 3. Блаженніший Митрополит Володимир завжди наголошував, що рана церковного розділення може бути улікована виключно шляхом діалогу любові, що виключає будь які прояви насильства та примусу. Таким чином, особи, які вчинили напад на храм УПЦ КП, свідомо зневажили позицію Предстоятеля Української Православної Церкви та порушили його волю; 4. Розглянувши дії нападників у контексті актуальної конфесійної ситуації, маємо зазначити, що вони мають усі характерні риси політичної провокації, метою якої є порушення крихкого міжконфесійного миру в нашій країні; 5. Звертаючись до наших братів у Христі, з якими ми сьогодні не маємо молитовного та євхаристійного спілкування, я щиро прошу вибачення за вчинений особами, що вважають себе представниками Московського Патріархату, злочин та прошу їх виявити мудрість, утримавшись від взаємних насильницьких дій стосовно Української Православної Церкви. Україна прагне суспільної і церковної єдності, про яку щодня підносить свої молитви до Господа Предстоятель нашої Церкви Блаженніший Митрополит Володимир. Не дозволимо ж зовнішнім політичним силам спровокувати в нашій країні нову хвилю насильства. Захистимо міжконфесійний мир в Україні. Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни! +Олександр, Митрополит Переяслав-Хмельницький та Вишневський, Вікарій Київської Митрополії, Секретар Предстоятеля УПЦ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus