USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинянина судитиме суд присяжних. Вперше на Волині. ВІДЕО

22 Жовтня 2013 16:45
Уперше на Волині у Луцькому міськрайонному суді здійснюється розгляд кримінального провадження судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних – громадян, які нарівні з суддями виноситимуть вердикт щодо раніше уже судимого волинянина, котрий нині звинувачується у вчиненні низки тяжких злочинів. Про це повідомили у прес-службі прокуратури області.

Суд присяжних – новела вітчизняного процесуального законодавства. Запроваджено його із набранням чинності 20 листопада минулого року новим Кримінальним процесуальним Кодексом України.

Новий КПК повернув правоохоронну систему обличчям до людей та позбавив судочинство зайвого формалізму, посилив змагальність процесу та його учасників, але найважливіше - він вніс кардинальні зміни в систему кримінальної юстиції та наблизив її до світових демократичних стандартів.

До речі, суд присяжних розглядає лиш особливо тяжкі злочини, за які передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Чоловік, який нині постав перед судом, сам захотів, аби його судили із залученням присяжних. Між тим, йому інкримінують грабежі, розбої, зґвалтування та замах на вбивство.

Під час першого судового засідання із завчасно затвердженого депутатами місцевих рад списку присяжних, методом довільного вибору комп'ютерна програма відібрала сімох присяжних. Згодом, в ході судового засідання, після вирішення питань про відвід присяжних, за допомогою автоматизованої програми документообігу визначено трьох основних та двох запасних присяжних, які і братимуть участь у розгляді кримінального провадження.

Зауважимо, що згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України, присяжні мають право брати участь у дослідженні всіх відомостей і доказів у судовому засіданні, робити відповідні нотатки, з дозволу суду ставити запитання обвинуваченому, потерпілому, свідкам, експертам, іншим особам, які допитуються, просити головуючого роз’яснити норми закону, що підлягають застосуванню.

Розглядаючи справи, які стосуються особливо тяжких злочинів, присяжні керуються Законом, совістю та внутрішнім переконанням.

Під час судового засідання прокурором було зачитано обвинувачення, суд розпочав допитувати потерпілих у грабежах та розбоях. Обвинувачений свою вину у цих злочинах визнав повністю та прохав суд врахувати його каяття і пом'якшити вирок.

Наступне судове засідання відбудеться уже за зачиненими дверима. Розглядатимуть епізод зґвалтування та замаху на вбивство.

Опісля – двоє суддів та троє присяжних у спеціальній кімнаті більшістю голосів ухвалюватимуть вирок та встановлюватимуть міру покарання обвинуваченому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
NANO Показати IP 22 Жовтня 2013 21:21
))) від перестановки доданків сума не міняється. Присяжні будуть зовсім не з своєю думкою

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus