USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

За унікальну знахідку на Волині взялися чорні археологи

12 Серпня 2014 14:25
Людей із металошукачами в урочищі Ріписько, або Городок, на околицях Ратнева першими помітили місцеві жителі. Зловмисники приїхали білою «Нивою» і взялися обстежувати розкоп, - інформують у ДП «Волинські старожитності».

Нагадаємо, нещодавно у Ратневі знайшли хліборобське поселення, якому понад 7 тисяч років. Розкопали «знахідку» на Волині вперше з ініціативи громади села на чолі з настоятелем церкви Святої Параскеви отцем Онуфрієм, яку підтримав керівник місцевого господарстваВіктор Шумський.

Діяльність чорних археологів на місці розкопок засвідчили директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський та Сергій Теліженко, який керує дослідженнями у Ратневі, знявши все на відео, а затим викликали міліцію.

– Уже в сутінках копачів зупинили. Під час огляду один із них агресивно заявив, що має повне право на таку діяльність, бо він краєзнавець Володимир Свенціцький, має публікації і їздить на конференції. На будь-які аргументи чоловік реагував ще більшим криком, понад те, викинув у траву якісь знахідки. Шукати їх у темряві, звісно, не стали. Уже другого дня не полінувалися це зробити – щонайменше один мідний предмет з орнаментом має археологічну цінність.

На жаль, ретельно розкрадачів археологічної спадщини не обшукували. А в урочищі Городок виявили, що один із розкопаних об’єктів – піч Х—ХІ століття — пошкоджено лопатою. Та й на полі зафіксували чимало характерних ямок, де копачі шукали металеві предмети, – розповів Олексій Златогорський.

Міліціонери запротоколювали всі події. Тепер і ратнівчани, й археологи сподіваються на належну реакцію правоохоронців.

Довідково: право на археологічні розкопки та розвідки (а пошук предметів металодетектором є видом археологічної розвідки) мають лише ті, хто отримав від Інституту археології відкритий лист — єдиний кваліфікаційний документ, який засвідчує фаховий рівень дослідника і дає право на проведення наукового досліду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
SVV Показати IP 12 Серпня 2014 14:57
Один із розкопаних об’єктів – піч Х—ХІ століття — пошкоджено лопатою. Спіймати тих "геологів", та пошкодити лице, тією ж лопатою
журналіст з Володими Показати IP 12 Серпня 2014 16:37
На мою думку найзапекліший та найзліший "чорний археолог" це наша держава, котра свідомо знищує археологічні памятки, старі цвинтарі, сквери, заповідні парки з реліктовими деревами, змінює архітектуру церков, будівель, замків, монастирів тощо. З дозволу ( а навіть через хабар) держчиновників відбуваються подібні нищення на Волині Держава не виділяє коштів на археологічні дослідження і тому Назвати " чорним археологом" особу котра навіть рятує від знищення плугом, хімікатами археологічний предмет та виявляє його цінність через аукціон трішки огульно і навіть недоречно
пан Войцех до журналіст з Володими Показати IP 12 Серпня 2014 17:51
Особу яка залізла до археологів в роскоп (а саме про таких йдеться у новині) цілком доречно назвати довбограєм.
тракторист з Володим до журналіст з Володими Показати IP 13 Серпня 2014 16:40
Назвати особу, котра рятує від знищення плугом археологічний предмет і виявляє його цінність через аукціон - якраз це і є чорні археологи. БО волинськ старожитності всі речі в музей. а тими, хто виявляє цінність археологічних предметів через аукціон, має зацікавитися міліція та прокуратура.
котигорошко Показати IP 13 Серпня 2014 00:22
Як би не полінувалися одразу пошукати що викинув "чорний археолог" то знайшлиб "унікальний" предмет дніпро-донецької культури ЗОЛОТИЙ БАТОН а може і сам ЗОЛОТИЙ УНІТАЗ. Досить дурню писати,на тому періоді що ведуться розкопки з металодетектором не має що робити а волинським "гробокопатєлям" як колись сказав про "Волинські старожитності" Борис Петрович,до пана Свенцицького як до Києва рачки...
123 до котигорошко Показати IP 13 Серпня 2014 08:13
БРАВО прямо в точку. самі більші злодюгі то є самий директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський та його К. Де детальні фото що він находить та передає до музею ()Володимир-Волинськи скарб)
Ігор до 123 Показати IP 31 Жовтня 2014 08:31
"Прохфесор археології" Олексій Златогорський відоме ім'я на чорних ринках Києва
Борис Петрович до котигорошко Показати IP 13 Серпня 2014 16:42
радий що згадали.
небайдужий Показати IP 13 Серпня 2014 14:01
Був в музеї,подивився...заплакав від"великої кількості"археологічних памяток Волині.Оце і є результати роботи "Волинських старожитностей"?
златогорський Показати IP 13 Серпня 2014 17:16
0952420322 якщо питання
златогорський Показати IP 13 Серпня 2014 17:26
ВН не тріть ком. Чи ви тоже котигорошкїв підтримуєте? Мати зніміть
златогорський Показати IP 13 Серпня 2014 17:41
щодо Б.П. Старий лис хотів створити свої старожопності. Навіть працівників моїх переманював. Я тоді розробив систему щоб люди не платили. А він почав її ламати. Кожен місяць я носив йому хабарі щоб отстав. А потім попросив Ігоря ... Всі суди я виграв. Потім заклюхив договір на AZP волині і на шацьк. 2 млн євро Б.П. тупо поклав собі в карман. В мене часу нема зараз цим гівном займатись
ИСТИНА ! Показати IP 13 Серпня 2014 23:19
''У собаки есть хозяин, а у волка есть Бог'' На кого косиш ? Вопрос к собаке: чья схема деньги косить в Киев со всей Украины таким образом . Когда Борис Петрович хозяин области лишь на хвост наступил и ничего не сделал .... . А какой спрос с волка его интерес от природы к истории , а что бегает с прибором спасет что трактор, удобрения и вращение в верхнем слое не уничтожит ..... . Эта проблема давно настоящими археологами подымалась . Только лже- архиологи на протяжении годов находят одни лишь печки розораные по полям плугами , копают ( чистят могилы ) под видом перезахоронений . Вместо того что бы по месту поставить памятник и не тревожить прах ....... занимаются патрошилкой мертвых, одним слово сказано гробокопательством ... ЛЮСТАТРАЦИЮ СБАКАМ .
Природа. Показати IP 14 Серпня 2014 00:16
ЗаКоН Вовкам ;)
люстатратарам Показати IP 14 Серпня 2014 06:37
люстратуйте
Пророк . Показати IP 14 Серпня 2014 15:04
"Потім заклюхив договір на AZP волині і на шацьк. 2 млн євро Б.П. " - ого-го які гроші , а кажуть нема ми бідні . Оце такі БІДНІ коли судитись не стали , це що оставили плату , щоб Вас Б.П. більше не шорхав оставив в покої .... Добре захований гаманець під гарним на званням ::: Волинські старожитності — Дочірнє підприємство «Волинські старожитності» державного підприємства «Науково-дослідний центр „Охоронна археологічна служба України“» Інституту археології НАН України, провідна наукова археологічна установа Волинської області у складі Національної академії наук. Скорочена назва: ДП «ОАСУ-Волинь» - а скільки всього під себе забрала . Дочірнє підприємство - кого рахунок .... список досить великий дозволів наданих заводам людям фірмам фізичним особам за роки життя даної структури (вимагань ДОСТАТНЬО за підписи незрозумілі громадянам, люди розкажуть і розказують хто мав справу з вами ). Може дійсно досить прикриватись Археологією - вона заслуговує ЗАКОННОГО кращого життя в державі і ловінням краєзнавців по полях ( які дійсно потребують на сьогодні врівноваженого закону відносно себе як і інші товариства рибалки, мисливці ) . Мабуть службам безпеки держави поки не до Вас . Але " Так завжди не буде . " - і Ви шановний пане Директору станете звичайним громадянином у суспільстві і подивитесь своїм колегам в очі звичайними очима , або сховаєте за окуляри ( заливши чергову келих горілки заховавши реальний світ в ментал ) . Історія і судьби ... - вийде нарис ( як і судьба шановного пана РАБАНА який мав всіх і все ... ) Волинських новинах . Моя правда. З повагою !
олексій златогорськи Показати IP 15 Серпня 2014 03:19
я ж написав свій телефон. звоніть - питайте. а то пишете коментарі під ніками - таке відчуття: самі для себе. більше відповідати не буду. пророку: завжди дивлюсь в очі і в окулярах не хожу. ти напевно з космосу прилетів)
кондрат Показати IP 18 Квітня 2015 22:19
якщо б не чорні археологи,ви б бачилм знахідки як жид- свині!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus