USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи буде на Волині лікувально-оздоровчий комплекс для воїнів АТО

19 Лютого 2016 10:34
Ковельську вузлову лікарню передали на утримання обласного бюджету. І, звісно, одразу постало питання про доцільність її існування. Мовляв, навіщо у місті залізничників спеціалізований медичний заклад? Адже там функціонує ще одна «цивільна» лікувальна установа, яка обслуговує ковельчан. Але тут є нюанс. Річ у тім, що вузлова лікарня надає послуги людям, які живуть не лише в місті, а й за межами Ковеля і Ковельського району, - йдеться у публікації газети Волинські Новини від 18 лютого 2016 року.

Упродовж тривалого часу ця медична установа лікувала всіх залізничників краю, проводила профілактичні огляди та надавала чимало інших медичних послуг.

Звертаються і донині до тамтешніх фахівців люди з інших районів, які працюють або працювали на залізниці. До речі, отримують якісну медичну допомогу ще й пацієнти, які ніколи не працювали на колії. Оскільки якість та обслуговування в цій установі їм до вподоби. Наприклад, у лікарні, розрахованій на дев’яносто ліжок, зазвичай перебуває більше пацієнтів. Бо ж якість побутових умов та медичної допомоги суттєво відрізняється від інших лікувальних установ. У кожній палаті чисто і тепло. Люди задоволені лікуванням та харчуванням.

Для порівняння, якщо у Ковельській міській лікарні хворих годують на шістдесят копійок на день, то у залізничній вузловій лікарні – майже на двадцять п’ять гривень. Тут пацієнтам дають і м’ясо, і рибу, і наваристі перші страви, і молочні продукти та різноманітні салати.

Виживає медична установа за страхові внески, які сплачує залізниця. Пенсіонери, до речі, також користуються страховими полісами, а для лікування інших категорій населення на рахунки лікарняної каси надходять благодійні внески.

У лікарні є чимало спеціалізованих кабінетів, де пацієнтів повністю обстежують та надають спеціалізовану медичну допомогу. Зокрема, тут є апарати для проведення рентгенів та ультразвукового дослідження, рентгенівський апарат «Інтегрон», флюорограф, електрокардіографи, аналізатори електролітів, сечовий цистоскоп та аудіометр. Усе це обладнання, до речі, коштує майже два мільйони гривень. Тож, звісно, чимало нових реформаторів хочуть пустити все з молотка...

Даруйте, але медична установа не потребує нічого особливого. Сама виживає за рахунок того, що здає деякі кабінети в оренду. Водночас обслуговує залізничників, які, до слова, не матимуть належної уваги до себе в іншому медичному закладі.

– У нас все є, лишень потребуємо певних коштів для ремонту системи опалення, – каже завідувач хірургічного відділення Олег Казиміров.

Відомо, що руйнувати набагато легше, аніж будувати. Варто замислитися над тим, що буде завтра, коли залізничники, які лікуються за рахунок страхових внесків, зіткнуться із тим, що не зможуть отримувати належної медичної допомоги в інших медзакладах. Принаймні, безплатно. Адже не секрет, що у звичайній лікарні їм доведеться за все платити. За будь-яку довідку чи аналіз…

Та й хто опікуватиметься профілактичними оглядами? Тим паче, що їх треба проводити регулярно. Невже залізничники зможуть розраховувати на таку саму увагу з боку медиків, як у своїй вузловій лікарні?

Наразі як вихід із ситуації колектив лікарні пропонує на базі медичної установи створити госпіталь для інвалідів та учасників АТО, яких близько тисячі лишень у Ковелі та районі. Водночас ця медична установа зможе обслуговувати бійців із сусідніх районів нашого краю. До того ж, для обслуговування мобілізованих там є усі належні умови. Та й для реабілітації бійців – також, бо поряд розташована паркова зона зі штучною водоймою.

Віддати ж лікарню на розтерзання – це те саме, що поставити хрест на всьому. Розвалити, розтягнути й залишити без медичної допомоги залізничників, пенсіонерів та їхні сім’ї. Варто зауважити, що від залізничних перевезень держава має чималі прибутки, але чомусь не хоче опікуватися здоров’ям людей, які ті гроші для неї заробляють.

Олена МОРОЗ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus