USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Хто фінансує медицину: держава чи люди?

24 Лютого 2012 11:18
Грошей на медичну галузь в Україні ніколи не вистачало. Хоч Конституція і гарантує право безоплатної медичної допомоги. Тривалий час при медичних закладах функціонують лікарняні каси. Мабуть, кожна людина, яка потрапляла до лікарні, сплачувала певні суми на благодійність. На що ж витрачають ці гроші? І чи законна подібна діяльність у медустановах?

Про це йдеться у статті в газеті «Відомості.UA».

Добровільна справа?

Саме діяльність благодійних фондів, які діють при лікарняних закладах Луцька, перевіряла прокуратура області. При цьому до перевірок були залучені працівники Держфінінспекції та правоохоронних органів.

Як повідомив прокурор відділу захисту конституційних прав, свобод й інтересів держави прокуратури Волинської області Сергій Самчук, грубих фінансових порушень у благодійних організаціях не знайшли. Проте виявлені інші порушення.

«Як бачимо з матеріалів прокурорських перевірок, добровільні внески сплачуються певною мірою під тиском медичних працівників», — зазначив Сергій Самчук.

«По-перше. При сплаті добровільних внесків не береться до уваги майновий стан пацієнта, його ніхто не враховує. Людина потрапляє у відділення, і залежно від вартості лікування формується сума внесків. А це виключає добровільність.
По-друге. Самі медичні працівники відправляють людей платити добровільні внески. Під час перевірок зафіксовані відповідні факти. Вони викладені у поданнях. Це означає, що медпрацівники у добровільно-примусовому порядку спрямовують людей платити гроші. Що знову ж таки виключає добровільність.
І по-третє. Благодійні організації очолюють головні лікарі медичних закладів. Уже цей факт створює конфлікт інтересів. Є благодійна діяльність, яка формується на добровільних засадах. І є діяльність медична. Одна й та ж людина не може надавати якісну медичну допомогу й паралельно думати, де взяти на неї гроші», - додав він.

Разом із тим у прокуратурі визнають, що сьогодні благодійні організації є основним джерелом фінансування медичних установ. Тому мета перевірок, за словами Сергія Самчука, — не зупинити медичну благодійну діяльність, а спрямувати її у потрібне русло.

«Хворий має платити кошти у лікарняну касу відповідно до свого майнового стану», — переконаний прокурор.

«За результатами перевірки ми також узагальнимо факти упущень і внесемо документи реагування до органів влади, які зобов’язані забезпечувати медичні заклади фінансами згідно з їхніми реальними потребами. Про людські гроші потрібно звітувати», - додав він.

Медики не пам’ятають такого року, коли б охорона здоров’я забезпечувалася згідно з реальними потребами.



В управлінні охорони здоров’я Луцька повідомили, що цього року в бюджет закладено кошти в обсязі 46% до потреби. З цієї суми 79% становить заробітна плата медичних працівників. На лікування хворих узагалі виділяється мізер.


«Без залучення благодійних внесків робота медичних закладів Луцька буде паралізована, — наголосив заступник начальника управління Микола Якимчук.

«Наприклад, обслуговування томографа. Без фінансування пацієнтів він зупиниться максимум через півроку. Адже у бюджеті не закладено жодної копійки на його утримання. А це досить великі гроші. Водночас основні порушення, на які звернули увагу прокурорські працівники, усунені. Зокрема, укладені цивільно-правові угоди з членами благодійної організації «Муніципальна лікарняна каса», договори оренди приміщень», - пояснив він.

«Після прокурорських перевірок ми взяли на роботу понад 30 осіб. Раніше вони працювали як волонтери на добровільних засадах. Тепер замість того, щоб купити більше медикаментів, платимо зарплату, податки. Згідно із законом, благодійна організація може до 20% коштів, що надходять, залучити на своє утримання. Якщо раніше ми використовували на це менше 10%, то зараз буде усі 15%. А скільки грошей пішло на те, щоб оформити договори оренди», - додала головний бухгалтер БО «Муніципальна лікарняна каса» Ірина Василенко.

Журналісти поцікавилися, на що витрачаються благодійні внески громадян. Адже звітувати про використання коштів — обов’язок кожної благодійної організації.
«Кошти витрачаються на медикаменти, обслуговування медичного обладнання, господарські потреби. У нас на кожну покупку є чек», - відповіла вона.

Автор матеріалу мала нагоду побачити ці документи. Покупки здійснювалися на різні суми — від 20 гривень до десятків тисяч. При детальнішому аналізі витрат, звичайно, виникають питання. Приміром, торік за кошти «Муніципальної лікарняної каси» у Луцькій міській клінічній лікарні купили медикаментів на 848,951 тисячі гривень. Очевидно, сума чимала. Утім, «Відомостям» не вдалося знайти людей, які лікувались у цьому закладі й отримали медикаменти безплатно.

Наразі ж розповіді про те, що тут безкоштовно лікують бомжів, циган тощо, звучать не надто переконливо. Адже йдеться про майже 850 тисяч гривень.

Саме для того й необхідні детальні публічні звіти про використання благодійних внесків — аби не виникало жодних питань.

До речі, на сайтах усіх муніципальних медичних закладів Луцька у розділі «Публічна інформація» такі звіти нібито вивішені. «Нібито» — бо розібратися у них непосвяченій людині дуже складно. Ідеальний, можна сказати, звіт про використання благодійних внесків оприлюднив за дев’ять місяців 2011 року лише Луцький пологовий будинок.

При державно-страховій медицині благодійні каси зникнуть?

Одним із найбільших порушень, зафіксованих прокуратурою, є те, що засновниками та керівниками благодійних організацій виступають службові особи лікувальних закладів.

«Я очолюю місію задля налагодження повноцінного лікувально-діагностичного процесу в клініці та контролю за використанням коштів. Зарплати там не отримую. Адміністративні витрати мінімальні — усього 2,5 ставки. Хворим же пояснюємо: все, що дає держава, ми віддаємо до копійки. Ми ж беремо гроші лише на те, що не оплачує держава. Приміром, поліклініці виділено 65 копійок у день — на ці гроші неможливо навіть аналіз сечі зробити. Чому ніхто про це не питає? Та й до кожного хворого намагаємося підходити індивідуально. Зокрема, з ветеранів війни, чорнобильців-ліквідаторів 1-ї категорії грошей не беремо. Якщо до мене приходить людина й каже, що в неї немає грошей, то через їх відсутність на вулицю нікого не виставляють. Ми допомагаємо. Я завжди кажу: давайте будемо вирішувати проблему разом. З іншого боку, абсолютно погоджуюся з думкою про те, що у майбутньому всі лікарняні каси треба ліквідувати. Проте не раніше, ніж запровадять державно-страхову медицину», — пояснив свою позицію головний лікар обласної клінічної лікарні та керівник обласної благодійної місії «Надія» Іван Сидор.

Про державно-страхову медицину наразі можна лише говорити — нагорі не надто поспішають приймати відповідні закони. Тому й виживають лікувальні заклади за гроші, які платять хворі. Що стосується благодійної місії «Надія», то у її статуті, за словами Івана Сидора, записано, що гроші можна витрачати лише на придбання медикаментів та обладнання. Іншими словами, жодних ремонтів, купівлі меблів тощо.

До речі, саме до цієї благодійної організації прокуратура мала претензії у тому, що «сума надходжень за 2011 рік становила 5,3 мільйона гривень. Із них 2,3 мільйона було у залишку на початок поточного року, тобто не було спрямовано на здійснення та покращення лікувального процесу, видачу медикаментів хворим».

«Ці 2 мільйони 300 тисяч гривень ми планували використати на придбання нового 16-зрізового комп’ютерного томографа. Домовилися з фірмою «Тошіба» — під виплату. Коштує апарат 4 мільйони 400 тисяч гривень. Тому ж томографу, що є у нас у лікарні, — п’ятнадцять років. Ми не можемо сьогодні нормально на ньому діагностувати. Скільки будемо возити хворих до інших міст? Звичайно, можна піти й іншим шляхом. От у Рівному «Тошіба» поставила вагончик і сама обслуговує людей. Але й ціну диктує сама фірма. І головний лікар не має до цього жодного стосунку. Я ж хочу, щоб томограф був власністю обласної лікарні. Тоді ми самі формуватимемо цінову політику», — пояснив Іван Сидор.

До речі, щодо інших міст: якщо у Луцьку томографію можна зробити у межах 350 гривень, то у Рівному це обійдеться майже у 800. А в Одесі дешевше ніж за 1200 цю послугу не надають. Тож усе пізнається у порівнянні.


Висновки


Лікарняні заклади сьогодні більш-менш тримаються «на плаву» лише завдяки коштам громадян, тому люди мають право знати, на що витрачають їх кревні. Думаємо, що жодні висновки прокуратури не спроможні збільшити державне фінансування медицини.

Інша річ — моральний бік питання. Адже сьогодні благодійниками вітчизняної медицини є ті, хто сам потребує допомоги. І платять вони дійсно у примусово-добровільному порядку. А благодійність же передбачає, що людина сама виявляє ініціативу. В наших реаліях цього дочекатися - годі.

У світі доброчинністю займаються забезпечені люди, які справді вважають за потрібне допомагати нужденним. І роблять це абсолютно добровільно. Наші ж багатії віддають перевагу лікуванню у закордонних медичних закладах. Зазвичай приватних. Тому свої гроші вкладають у підтримку тамтешньої медицини.
Тож і виходить, що вітчизняну медицину підтримують не надто багаті, м’яко кажучи, українці й не на добровільних, а на вимушених засадах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ольга Показати IP 24 Лютого 2012 11:39
Наша медицина - це одні здирники і хабарники.Ніхто і нічого безоплатно в лікарнях не робить.Гроші вимагають від санітарки і нагло прямо в очі.Тиску безоплатно не хочуть поміряти.Не дай Боже, якесь серйозне лікування пишуть в список таке, що можна голову зламати- це потрібно купити тільки у їхніх аптеках при лікарні- це власники лікарі.Там половину ліків і всякого причандалля не потрібного,мило, молотенця, салфетки і т.д. засоби гігієни для медиків.Але якщо ліки остаються, то потрібно здати в цю ж аптеку, але ве по занижених цінах. Оце вам бізнес на горі людей. А, що може хоч один хірург зробить операцію безоплатно ні там своя такса. Чи хоч один лікар бідненький, на яких вони машинах їздять у яких вілах живуть, скільки нерухомомсті за кордоном. Поцікавтесь і все стане на свої місця- це такі мізерні зарплати в них плачуться. Взагалі їм не платити зарплати, хай люди платять в касу, а з цих грошей їм давати зарплату, а до здирників люди самі не підуть.З цих благодійних внесків вони лікують своїх родичів, але ні одна людина проста бідна в цьому списку не була і не буде.Це ясно як в білий день.
doc до Ольга Показати IP 24 Лютого 2012 21:30
Щиро запрошую до себе.Машина НИВА 1986р.Живу -звичайна квартира,навіть дачі немаю. Нерухомості більше немає,тим більше за кордоном.На кредитці-борг.В медицині-20років.Таких друзів та знайомих-99%
Цікавий Показати IP 24 Лютого 2012 13:21
Надайте офіційну інформацію скільки медпрацівників в робочий час працюють як працівники благодійних кас. Скільки оренди сплачується за кабінети й просто робочі місця де стоїть табличка "лікарняна каса"? Скільки коштів йде на оплату праці цих "благодійників"? Відшукавши відповідді лише на ці 3 питання все можна поставити на совє місце. Особисто мені сьогодні сказали 20,00 грн за укол і 10.00 грн за прийом. Я сплатив, а отимав касовий ордер про сплату благодійного внеску...
марина Показати IP 24 Лютого 2012 16:11
Крім того, що здирники, ще і якісно не виконують своїх функціональних обов'язків, все щось їм заважає: або мала зарплата, або незнання і невміння...навчалися за гроші і лікують за гроші...
33 Показати IP 24 Лютого 2012 17:26
люди добрі чого ви гризетися ви самі навчили тих здирників .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus