USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

«Благодійні» внески у медицині – не зовсім благодійні

15 Лютого 2012 12:35
У волинської прокуратури - низка зауважень до «благодійності» у медичних закладах.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури області.

Прокуратура області разом із спеціалістами держфінінспекції та працівниками правоохоронних органів провели перевірку додержання вимог законодавства про охорону здоров'я у Волинському обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні, Волинській обласній клінічній лікарні та закладах охорони здоров’я міста Луцька.

Захист прав громадян на безоплатне медичне обслуговування, законність отримання та цільове використання коштів благодійної допомоги – такою була ціль інспектування.

Як наголосив перший заступник прокурора області Володимир Троц, сьогодні в лікувальних закладах області активно створюються та функціонують благодійні місії, фундації та організації, які, як сказано в установчих документах, засновані для поліпшення якості надання медичної допомоги.

Поза тим, порушуються вимоги законодавства, бо грошові кошти, які поступають в каси благодійних організацій, в багатьох випадках не є добровільними, безкорисливими пожертвами, а сплачуються під прямим чи завуальованим впливом медичних працівників.
Це підтвердило опитування хворих, які перебували на лікуванні у Волинському обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні.

Пацієнти сплатили так звані «благодійні внески» в розмірі від 20 до 120 гривень на вимогу медичних працівників цього закладу.

Аналогічні порушення зафіксовано і в діяльності управління охорони здоров’я Луцької міської ради, комунальних закладів міста: Луцької міської поліклініки №2, Луцької міської дитячої поліклініки. Не рідко за вказівкою адміністрації лікувальних установ благодійні кошти сплачуються через медичних працівників, які не мають відношення до благодійних організацій.

На думку прокуратури, порушенням вимог законодавства про охорону здоров’я в частині сплати благодійних внесків сприяє те, що засновниками та керівниками благодійних організацій, зокрема, благодійної місії «Надія», громадської організації Волинської Фундації «Захист життя дитини» та «Муніципальної лікарняної каси» виступають службові особи лікувальних закладів, посадовці управління охорони здоров’я Луцької міської ради.

Разом з тим, саме така ситуація створює передумови до виникнення конфлікту інтересів між самою благодійною організацією та закладом охорони здоров’я і є порушенням вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», якими передбачено обов’язок осіб, визначених законом, вживати заходів щодо недопущення будь-якої можливості виникнення такого конфлікту.

«Обсяг надходжень від фінансової діяльності тільки Волинської обласної благодійної місії «Надія» за 2011 рік становив 5,3 мільйона гривень, з яких 2, 3 мільйона - залишок на початок 2012 року», - розповів начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави Олександр Мосійчук.

За його словами, ці кошти не були негайно спрямовані на здійснення та покращення лікувального процесу, видачу медикаментів хворим. Формальність підходу посадовців управління охорони здоров’я Луцької міської ради щодо усунення порушень вимог законодавства про охорону здоров’я та корупційних проявів, що їм сприяють, встановлено перевіркою, яку провели працівники прокуратури міста Луцька.

Так, членська благодійна організація «Муніципальна лікарняна каса» діє в закладах охорони здоров’я міста Луцька без правових підстав. Нема укладених договорів оренди приміщень, в яких здійснюється збір благодійних внесків, що є порушенням вимог статті 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Сам збір коштів здійснюється медичними працівниками, які є одночасно членами благодійної організації, за їх основним місцем роботи саме в той час, коли вони виконують свої службові обов’язки.

Відсутність належного контролю зі сторони керівників лікувальних установ за діяльністю підлеглих породжує прояви корупційних діянь серед медичних працівників.
Так, завідувач ортопедо-травматологічного відділення К. однієї з медичних установ обласного центру протягом липня-вересня 2011 року незаконно отримав від громадян гроші обсягом 7300 гривень, сприяючи зі свого боку в оформленні офіційних документів – виписок з обґрунтуванням щодо медичних показань, медичних висновків про визнання дитини інвалідом.

За вказаними фактами прокуратура Луцька відносно цієї службової особи склала протокол про адміністративне корупційне правопорушення, вчинене за частиною 2 статті 172-2, частиною 1 статті 175 К України про адмінправопорушення.
Постановою Луцького міського суду екс-завідувача визнано винним у вчиненні цього правопорушення та оштрафовано на 2550 гривень з конфіскацією грошових коштів обсягом 7300 гривень та 600 доларів США.

Прокуратура області за результатами цієї перевірки внесла подання про усунення порушень вимог законодавства про охорону здоров’я, про засади запобігання та протидії корупції начальнику управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
марко Показати IP 15 Лютого 2012 13:01
Не там шукає Троц. Пора би вже й тестя трохи потрясти. Стидоття!
Руслана Показати IP 15 Лютого 2012 13:31
Ой, можна подумати правоохоронці тільки з неба впали і побачили, що благодійні внески, зовсім НЕ благодійні!!!!!!!Сміхота повна!!!
я Показати IP 15 Лютого 2012 14:22
Це називається дуже просто : "Имитация бурной деятельности" . Ніби щось змінять показові перевірки. Може , зменшать кількість скаржників-пенсіонерів які наївно звертаються в прокуратуру і облздороввідділ. Але в медицині не змінять нічого . Це точно. І витрати благодійних коштів на нецільові покупки головними лікарями - теж.На жаль...
клієнт Показати IP 15 Лютого 2012 15:13
Варто ступити на поріг лікарні, як всі протягують руку, ніби під собором. А якби Троц потрусив міський відділ так званої охорони здоровя, то багато чого виявив би. Циган Кошель любить такі справи.
х Показати IP 15 Лютого 2012 15:50
храбрец, про такі "руки під собором" розказуй в правоохоронних органах, а не в інтернеті.
Смішно Показати IP 15 Лютого 2012 19:51
Працюю в лікарні.Куди йдуть гроші з муніципальної каси не маю уявлення!Грошей на елементарні потреби лікані як не було,так і не має!
Спостерыгач Показати IP 15 Лютого 2012 20:09
І це все,що виявили прокурори?Слабенькі вони,або просто для галочки.А як в районах та містах? Не побачили обдиралівки,чи свідомо не вміли,чи не захотіли?От,що значить блатні специ.
SET Показати IP 16 Лютого 2012 08:17
"Поза тим, порушуються вимоги законодавства, бо грошові кошти, які поступають в каси благодійних організацій, в багатьох випадках не є добровільними, безкорисливими пожертвами, а сплачуються під прямим чи завуальованим впливом медичних працівників." Да ви що, такого не може бути!!! В нас всі люди дуже добрі і від того що таке в них багате життя жертвують в касу лікарні ДОБРОВІЛЬНО ))))
Апр Показати IP 22 Лютого 2012 22:51
Поставили медицину и медиков на колени, создали дебильные условия финансирования, и кричат, что медики должны работать. Земская медицина. Дебилоиды - это наше правительство, ничего путного за 20 лет оно не создало ни в одной отрасли. И поэтому в первую очередь страдают как обыкновенные люди, так и медики в частности. А теневая инфраструктура присутствует в 100% организаций, которые только есть в стране. Иначе не выжить
235 Показати IP 16 Березня 2012 10:11
А після цієї публікації в обласній лікарні так звані благодійні внески ЗРОСЛИ ЗНАЧНО!!! Витрати, понесені керівництвом лікарні мабуть великі були, треба ж відшкодувати!!!!
радикал Показати IP 13 Червня 2014 10:39
Дебилоиды не правительство с прокуратурой и всей когортой "коррупционеров" а народ,который позволяет весь этот произвол у себя в стране

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus