USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Комаха може стати причиною смерті. Як захиститися від нападу кліщів

4 Квітня 2014 14:35
Лучанам розповідали, як захиститися від надокучливих комах, які переносять страшні захворювання.

«Маленький укус - джерело великої небезпеки», - під таким гаслом провели чергову прес-конференцію в управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації.

Так, під час заходу розповідали про боротьбу та профілактику так званих трансмісивних хвороб, переносниками яких є комарі, мухи-жигалки, воші, блохи, кліщі та інші комахи. Саме вони переносять як патогени, так паразити, заражаючи ними здорових людей.

На Волині досить поширені такі небезпечні інфекційні захворювання, як вірусний кліщовий енцефаліт, ламбореліоз і туляремія. Загалом на території України поширені понад 30 видів кліщів.

Вакцина від трансмісивних хвороб на Волинь не надходить

Осередок кліщового енцефаліту на Волині – у Ратнівському районі. Зі слів завідувача відділу особливо небезпечних інфекцій головного управління санітарно-епідеміологічної служби у Волинській області Олександра Гнатюка, з 1995 року в регіоні зареєстрували понад 160 випадків захворювання на цю недугу. Усього ж їх було 192. Мешканцям районів, де існує природний осередок хвороби, роблять відповідні щеплення.
Утім, як пояснила головний позаштатний спеціаліст з інфекційних хвороб управління охорони здоров’я ОДА Галина Морочковська, протягом останнього року вакцина від цієї хвороби, як і від туляремії, не надходила.

«Усе впирається у відсутність препаратів», - каже вона.

Загалом кліщовий енцефаліт – це гостра вірусна хвороба, що передається через укус кліща, які є резервуаром і переносниками інфекції. Основні симптоми – слабкість, дратівливість, через 2 дні – підвищення температури до 40 градусів, інтенсивний головний біль, запаморочення.

«Якщо вживати некип’ячене козяче та коров’яче молоко, також можна заразитись цією хворобою, адже тварини можуть бути інфіковані», - переконують медики.

Хвороба Лайма і де можна її «підхопити»

З початку 90-х років на Волині були й випадки ламбореліозу (хвороба Лайма). На сьогодні в області - понад 50 населених пунктів, яких відносять до «зони ризику». Майже щороку реєструють нові території, де з’являються випадки цієї хвороби.

Симптоми – майже такі ж, як і при кліщовому енцифаліті, однак спостерігається свербіж тіла та мігруюча еритема на місці укусу кліща.


Паразита можна «зловити» й через повітря

Не менш небезпечною є туляремія - захворювання, що проявляється через 3-12 днів від моменту зараження. При цьому в людини виникає висока температура, сильний головний біль, порушення сну, збільшення лімфатичних вузлів в місці проникнення збудника. «Підхопити» хворобу можна не лише через укуси комах, а й навіть через повітря.

Випадки захворювання на туляремію, як правило, реєструють влітку.

Зі слів Олександра Гнатюка, перший випадок туляремії зареєстрували у Любешівському районі.

«Чоловік рибалив на ставку. При цьому корінням поранив собі ногу. Не зважаючи на травму, поліз у брудну воду. Як наслідок – бубонна форма хвороби. І це вперше за 30 років», - каже лікар.

За останні 10 років на Волині зафіксували уже 14 випадків захворювання. Джерелом хвороби можуть бути як свійські тварини (собаки, свині, вівці, велика рогата худоба), так і дикі (зайці, ондатри, а особливо гризуни).
Як же вберегти себе від біди?

На думку медиків, серед основних принципів профілактики – постійний огляд тіла на наявність паразитів після відвідин лісу. Також лікарі радять намагатись не ходити по чагарниках та травостою; займатися само- та взаємооглядом; одягати до лісу сорочки з довгим рукавом, бажано світлого кольору та заправляти штани у взуття; ретельно оглядати речі, принесені з лісу (букети, палатки тощо); застосовувати репеленти - речовини, що відлякують комах (як правило, останні у аптеках продають у вигляді спреїв).

Нагадаємо, найчастіше кліщ присмоктується на ділянках, де одяг до тіла прилягає нещільно. Це волосяна частина потилиці, шия, пахові ділянки, зона під лопатками та під колінами тощо.

Коли кліщ уже на тілі

Якщо ж, все-таки, кліщ укусив, варто змастити його рідиною – олією або кремом.

«Оскільки дихальна трубка комахи знаходиться на черевці, то з ускладненням доступу повітря, кліщ починає «нервувати» й крутитися, тож його легше діставати», - каже Олександр Гнатюк.

Як пояснив фахівець, якщо вилучити кліща протягом трьох годин після укусу, ймовірність зараження інфекційними хворобами прирівнюють до нуля. Якщо ж кліщ перебував на тілі протягом 6 годин і більше, можливість підхопити хворобу збільшується.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Дід Панас Показати IP 4 Квітня 2014 15:42
І це каже лікар, не треба його нічим змащувати, він спокійно використовує кисень вашої крові!
Космонаат до Дід Панас Показати IP 4 Квітня 2014 16:51
Він такий лікар як я космонавт
Бу-га-га до Дід Панас Показати IP 4 Квітня 2014 18:04
коментар було видалено
баба клава до Дід Панас Показати IP 5 Квітня 2014 11:21
дід, то ти не розумієш як побудована дихальна ситсема у комах.
Петро Показати IP 4 Квітня 2014 15:48
Олександр Гнатюк - перший хабарник в санітарно-епідеміологічної службі у Волинській області !
Анонім до Петро Показати IP 4 Квітня 2014 18:18
Там ще був такий пан Содома з його наглючими і забуханими помічниками
Випадковий перехожий Показати IP 4 Квітня 2014 15:52
Підтримую ! Навіщо такого бовдура і лентяя утримувати за кошти бюджету.
комаха до Випадковий перехожий Показати IP 4 Квітня 2014 16:26
для того щоб люди знали які комахи кусаються
Вася Показати IP 4 Квітня 2014 15:55
На що дивиться Правий сектор ? Цю гн*ду вже давно треба взяти за с*аку.
ТАНЯ Показати IP 4 Квітня 2014 16:01
Санстанція це банда яка займається поборами ! Навіщо їх утримувати?
Лікар з санстанції до ТАНЯ Показати IP 4 Квітня 2014 16:52
Там треба гнати усіх! Першим ділом верхушку - Янко як хабарницю і просто тупу дурепу, шо тільки і робить те що нічого не робить, торгує навіть місцями в санстанції. Бере стукачів, ср*колизів і тих чий тато, кум, чи брат-сват більше заплатить. Потім пенсіонерку Дудковську, сидить досі, певно ше ненаїлася. І Кусія заодно, спить і бачить як Янко замінить на посаді головного. Від того ситуація не зміниться, якшо він стане. Будуть брати ще більше і відкрито. Люстраційний комітет! Зверніть увагу на цих особєй, і можна на інших приматів з санстанції. Саме приматів - бо людей там одиниці.
Волиняка до Лікар з санстанції Показати IP 4 Квітня 2014 17:29
100% !!! ПІДТРИМУЮ !!!
Волиняка до Лікар з санстанції Показати IP 4 Квітня 2014 17:32
З комахами треба боротися , а перш за все знищити гнид в санстанції !
Анонім до Волиняка Показати IP 4 Квітня 2014 18:17
Проблема не тільки в санстанції..Хоч ту канторку знаю і повністю згіден..поборщики ще ті і наглота рідкісна..Але проблема ще і бардаку в міських парках і скверах тобто міської влади і нас самих..особливо тих що викидає сміття куди попало..Територїі біля підприємств, раніше влада трохи брила власників-тепер запустили.Пора закріпляти ділянки за організаціями і ричаги є.Хоч би муніципальна міліція і таж санстанція..щоб не швендяли де гривню вициганити а займались своїми обов'язками
Віталій Показати IP 4 Квітня 2014 18:00
Кліщі - це не комахи!!! Нагадую з шкільної програми що у всіх комах 6 лапок, в кліщів же їх 8.
НЕЛУЧАНИН до Віталій Показати IP 4 Квітня 2014 20:34
Кліщі — дрібні членистоногі тварини, підклас класу Павукоподібні (Arachnida).
бав до Віталій Показати IP 5 Квітня 2014 11:12
Правильно, не комахи. Кліщі - найближчі родичі павуків. А комахи - то їх дуже далекий родич
Обережно Показати IP 4 Квітня 2014 18:10
В Луцьку розплодилось в скверах і парках багато кліщів..Причин не знаю.Страждають особливо собаки-піроплазмоз.Будьте обережні, навіть ошийник не дає гарантії.Оглядайте тварин, за декілька днів можете втратити улюбленця.Доречі на луках біля Стиру крім вужів появились і гадюки.Давно живу в місті. вужі зрідка попадались..тепер масса.Екологія відновлюється?
НЕЛУЧАНИН до Обережно Показати IP 4 Квітня 2014 20:31
гадюки розширюють ареал. великі гади пішли у владу, малі займають їх місце
амфібія до НЕЛУЧАНИН Показати IP 5 Квітня 2014 11:12
:))))
природа Показати IP 5 Квітня 2014 11:16
Нащо ту санстанцію тримати за наші податки. кал перевіряти? ходити і шукати порушення там, де їх нема? перевірку закладів общепіта може здійснювати Ольга Фреймут безкоштовно. Ну, скажіть, як на ділі побачити результати роботи? Може вода з-під кранів стала чистішою? Чи продукти більш якіснішими? Як невидно результату, Треба ту санстацію ліквідувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus