USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Ліки від гіпертонії за копійки

18 Жовтня 2013 15:57
Дві третини смертей в Україні - через серцево-судинні захворювання. Аби зменшити цю невтішну статистику, в державі запровадили одну з соціальних ініціатив Президента України «Пілотний проект з державного регулювання цін на лікарські засоби для гіпертоніків».
На думку влади, на Волині цей проект впроваджується надто мляво. Чи не щотижня відбуваються наради з цього приводу.

«У структурі смертності серцево-судинні захворювання займають перше місце. І в усьому світі боротьба з серцевою гіпертензією є пріоритетною. А у нас: у Луцькому районі – 20%, у самому Луцьку – 8%. Це свідчить про виконану роботу. Найбільше у Ратнівському – 24%. Це – мало, але це робота. Найнижчий показник у Рожищах – 6%», − інформував про виконану роботу начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк 25 вересня.
Під час прямого ефіру на Волинському телебаченні начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель пояснив такий низький «попит» на програму Президента: «Від 10 до 15% хворих лучан – приймають ліки від тиску». Решта – виявляється, просто не дбають за своє здоров’я.

На думку лучан, цей пілотний проект має свої недоліки: лікарі мають право виписувати рецепти лише на місячну норму ліків. Це створює незручності для пацієнтів, яким доводиться багато часу витрачати у чергах до ескулапів.
«Мені виписали лише 10 таблеток, я знову маю стояти у черзі», − скаржилася у прямому ефірі лучанка.

«Вам лікар мав би виписати на місяць. До речі, він виписує незапатентовану назву! А вже в аптеці провізор має порекомендувати, яку марку краще взяти для вашого гаманця», − пояснив схему директор ДВТП «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк.
ЧИТАТИ ЩЕ: АПТЕКАРЯМ ЗАБОРОНЯТЬ ПРОДАВАТИ ЛІКИ, НЕ СКАЗАВШИ ПРО ДЕШЕВШІ АНАЛОГИ
Спочатку запровадження Проекту у списку пільгових ліків було 164 позиції, зараз – 195. Є ряд виробників, серед них і українські, які не захотіли перереєструвати ціну, або в них закінчилася ліцензія в Україні.

Ми поцікавилися в аптеках інших фармацевтичних компаній, як у них із переліком дешевих препаратів від гіпертонії.
«Люди цікавляться, питають, у нас є вся інформація. У нас майже весь перелік, проте в певні дні може не бути декількох позицій», − відповіли в одній із центральних аптек мережі «Волиньфарм».

«Мінімум 70 відсотків усього списку є завжди», − переконують у мережі «Сальве».

ЧИТАТИ ЩЕ: ГІПЕРТОНІКИ ВОЛИНІ ПОСТІЙНО ПЕРЕПЛАЧУЮТЬ
Нагадаємо, загалом на Волині у цій програмі задіяно 600 аптечних закладів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Був рецепт Показати IP 18 Жовтня 2013 17:33
Був рецепт на безкоштовні ліки але всерівнр взяли повну вартість. І я заплатила. Шо я роблю неправильно?
Лучанин Показати IP 18 Жовтня 2013 20:44
"До речі, він виписує незапатентовану назву! А вже в аптеці провізор має порекомендувати, яку марку краще взяти для вашого гаманця" - це неправильно. Якби всі ці ліки мали б однакову кількість діючої речовини та однаковий склад, тоді це було б правильно. Серед деяких препаратів, наприклад, наші не допомагають, а німецькі допомагають. Буває і навпаки. Останнім часом в мережі Сальве всі ліки від крейди абсолютно нічим не відрізняються. Придбали те саме в іншій аптеці - з'явився ефект. Поки що ця програма крім "геморою" людям нічого не додала!
лучанка до Лучанин Показати IP 24 Жовтня 2013 23:41
А я завжди в Сальве купляю, та що Гедеон, що Сальве в тих самих поствщиків купляють це точно, я ще коли в ліаарні працювала, то документи бачила. В Сальве обслуговування краще, в інших аптеках таке враження,що я ім должна і дешевше в Сальве
111 Показати IP 18 Жовтня 2013 21:33
У Рожищах лікарі вимагають хабар за рецепт на безкоштовні ліки. Там і дивитися тебе ніхто не буде якщо не заплатиш, От вам і пілотний проект, і найнижчий показник. Краще заплатити повну вартість за ліки, як давати цим тупим хабарникам.
Іван Показати IP 19 Жовтня 2013 00:07
І довго буде тривати цей дерибан ? Вже на гіпертоніках наживаються...
hgbbbb Показати IP 19 Жовтня 2013 10:02
сором
лікарів підставляють впарббчи пацієнтам фальсифікати Показати IP 19 Жовтня 2013 17:14
серед списку у 100 ліків лише одні Українські. які ніхто проконтролювати не може
... Показати IP 19 Жовтня 2013 17:15
"...Вы не сберегли поколение хороших врачей, люди. Вам его подарило время, как компенсацию за ошибки социалистического прошлого, одно из немного ценного, что вы могли иметь даром. Вы сгноили этот подарок - жалобами, кляузами, оскорблениями, недовольством, молчанием, равнодушием, ненавистью к тем, кто из последних сил, за нищенскую зарплату, имея огромные обязанности и не имея никаких прав, пытался бороться за ваше здоровье. А теперь это поколение, воспитанное в духе альтруизма, гуманизма и бессеребреничества, благополучно вымерло. Остались лишь крохи. Новые врачи уже не будут такими - они растут в другой эпохе, где в порядке вещей то, что человек человеку волк, что без денег нет работы, что если не ты - то тебя. И, как дети своей эпохи, они не смогут вести себя как то, уходящее во тьму поколение, которое вы добиваете. Вы молчали, когда врачи жили на нищенскую зарплату. Вы хором осуждали, когда врач, спасший тысячу, не спасал одного. Вы доносили, когда врач, дошедший до нервного срыва, ругал вас за необоснованный вызов. Вы не обращали внимания, что люди, спасающие ваши жизни, живут без социальных льгот, без привилегий, без достойного уважения к своему труду. Вы предали врачей, люди. Куда уходят врачи? Подальше от вас, верьте слову. Умирая в нищете, от инфарктов, инсультов и онкологии, забытые всеми спасенными и исцеленными, они уходят в лучший мир, где не будет таких, как вы...».

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus