USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

МОЗ придбало ліки від туберкульозу у 8 разів дорожче, ніж міжнародна організація

24 Квітня 2017 20:27
МОЗ розкритикували за неналежну координацію 5-річної програми протидії туберкульозу, на виконання якої було спрямовано понад 3,2 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні управління інформаційної політики Рахункової палати за результатами аудиту ефективності використання коштів держбюджету на здійснення заходів Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012‑2016 роки, інформує ТСН.

"Протягом п'яти років дії програми на її виконання було спрямовано понад 3,2 млрд грн, з них 2,1 млрд грн - бюджетні кошти і 1,1 млрд грн - міжнародна допомога", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, від 2015 року Міністерство охорони здоров'я самостійно не закуповує засоби для лікування туберкульозу, адже ця функція передана міжнародній спеціалізованій організації - ПРООН.

"У результаті закуплені нею лікарські засоби виявилися до 8 разів дешевшими від таких самих, які МОЗ придбало у 2014 році", - наголосили аудитори.

Окрім цього повідомляється, що міністерство не змогло організувати використання залишків ліків, придбаних протягом попередніх років, тому після тривалого зберігання на складах вони стали непридатними через закінчення терміну їхнього використання. Унаслідок цього було втрачено ліки на суму майже 5 млн гривень.

"Міністерство охорони здоров'я майже 1,5 року не приймало рішень щодо ефективного використання ліків міжнародної допомоги на суму 46 млн гривень. Це призвело до того, що частина цих лікарських засобів вартістю 21,3 млн грн цього року стане непридатною вже через 2-4 місяці", - наголосили аудитори, зауваживши, що якщо ставлення МОЗ до використання лікарських засобів найближчим часом не змінитися, решту ліків також буде втрачено, а їхня утилізація потребуватиме додаткових коштів.

Нагадаємо, раніше між Міністерством охорони здоров'я та регіонами стався конфлікт через вакцини для щеплень від небезпечних хвороб. На місцях запевняють, що у них бракує вакцин від небезпечних недуг при тому, що у сусідніх з Україною країнах вирують епідемії. Урядовці, своєю чергою, переконують, що проблема не пов'язана із закупівлями, адже препарати є.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 24 Квітня 2017 21:01
Справжнє видмивання грошей!Завищили ціну на ліки проти туберкульозу,а різницю собі в карман поклали.Непогано наварили.Як завжди!І це у всіх сферах таке робиться.Дерибан грошей!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus