USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Ми тихо вимираємо», - експерти про сучасну систему медицини

1 Червня 2017 11:39
Україна на порозі медичної реформи, яку можуть успішно поховати. Експерти переконують: якщо потрібні закони для змін парламент не прийме до літніх канікул – процес затягнеться на роки. А тим часом українці повільно і тихо вимирають, не страйкуючи проти системи. Адже тривалість життя українців – на 10 років коротша, ніж в країнах ЄС.

Що чекає на медицину та хто прагне поховати реформу йшлося на зустрічі експертів Реанімаційного пакету реформ та ГО «Центр UA» з журналістами в рамках всеукраїнського туру «ЗміниТи».

З лютого експерти разом із фахівцями МОЗу об’їжджають регіони для того, аби з’ясувати думку у медиків, представників органів місцевого самоврядування, пересічних громадян про запропоновані зміни.

Система поставила українського лікаря перед вибором: жебрак або рекетир

Конституція України обіцяє громадянам безкоштовну медицину і перекладає виконання цих обіцянок на органи місцевого самоврядування, зазначає експерт з медичної реформи Реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка.

При цьому бюджет системи охорони здоров’я іде на утримання закладів. А це - 3% ВВП. І при цьому середня зарплата лікаря – 3200 гривень.

«Держава говорить громадянам: вам все безкоштовно. І за те, щоб так відбувалося, дає зарплату лікарю 3200. Натомість, коли людина приходить в лікарню, 95% медикаментів вона оплачує з власної кишені. А якщо в лікаря 3200 зарплата, то вибір у нього невеликий: або лікуєш і чекаєш поки щось дадуть, як жебрак, або ти кажеш ціну і лікуєш, та тоді ти рекетир. Наслідок цієї системи - ми просто тихо вимираємо. Чому тихо? Бо з цього приводу немає загальнонаціональних протестів. А середня тривалість життя українців - на 10-12 років менше ніж в ЄС. Тобто кожному з нас винесений загальнодержавний вирок, що ми помремо на 10 років раніше. І з цього приводу немає загальнонаціональних страйків», - пояснює Олександр Ябчанка.

Є й інший бік проблеми нинішньої системи охорони здоров’я – фінанси. Статистика свідчить, що щороку 640 тисяч домогосподарств потрапляють у фінансову скруту, бо хтось із родини захворів. Люди продають останнє, що є в хаті, особливо коли йдеться про порятунок дітей, позичають гроші в рідних, сусідів, йдуть на радіо, телебачення з проханням допомоги.

Це, своєю чергою, призвело до того, що країна перебуває в такому інформаційному полі, що медицина асоціюється зі смертю або з банкрутством. Чисто психологічно громадянин воліє триматися від медицини подалі.

«Українці звертаються за медичною допомогою тоді, коли є проблема. Про профілактику, ранню діагностику не йдеться. Але ж ні для кого не секрет, що попередити проблеми для організму зручніше і дешевше, ніж лікувати. 80% громадян одразу звертаються з проблемою, обходячи первинну ланку, яка мала б відповідати за профілактику, ранню діагностику. Людина живе як живе, коли стається проблема починається або аптекотерапія, або гугл-терапія. Але ж ти маєш насамперед зрозуміти, що з тобою коїться, а потім лікувати. Ми живемо в цьому абсурді і помираємо раніше», - наголошує експерт.

Головний лікар має стати менеджером, а на першому місці має бути пацієнт

Що пропонує реформа? Найперше, щоб держава відійшла від порожніх обіцянок безкоштовної медицини та прийшла до гарантованого пакету медпослуг, які вона оплачує. Тобто, держава має чітко пояснити: ось це ми можемо оплатити з держбюджету, а за решту треба платити з власної кишені або ж застрахуватись у страховій компанії.

Друга принципова різниця: держава відходить від бюджетного фінансування закладів і переходить до принципу закупівлі в них послуг. Скільки заклад реально роботи виконуватиме – стільки держава йому даватиме гроші, а не утримуватиме ліжка і стіни. Сьогодні ж за тарифною сіткою неважливо, скільки робить лікар операцій - 1 чи 50 операцій - зарплата однакова.

Після реформи, куди підуть гроші, вирішуватиме не чиновник, а громадянин. Куди людина звернулася за медичною допомогою – туди йдуть гроші. Це принцип «гроші йдуть за пацієнтом».

Зникнуть схеми розподілу потоків – область-район-місто. Сьогодні лікарня не є зацікавлена у пацієнтах, бо від кількості пацієнтів не залежить її фінансування. Відповідно, вони отримують фінансування на утримання лікарні і за результатом того, як домовишся з владою. У цій системі лікар безправний: у нього є головний лікар, який домовляється за бюджет.

Після змін основним в системі буде пацієнт. А головний лікар має домовлятися не з владою, а лікарями. щоб вони нормально надавали послугу і щоб до них йшли пацієнти і, відповідно, йшли гроші.

Що треба зробити?

Уже з лютого фахівці МОЗу разом з громадськими експертами об’їжджають Україну. Луцьк – це 46-е місто, де представили цю концепцію, на основі якої складені чотири ключові законопроекти, які необхідно прийняти.

Згадані документи регулюють процес, як держава має переходити до зміни схеми фінансування. По-перше, заклади мають бути автономними. Наступне - щоб держава могла закуповувати послугу, потрібно створити національну службу здоров’я, яку торік утворили. Але найголовніше: потрібні відповідні зміни в бюджетний кодекс і додаткові фінансові гарантії для бійців АТО. Все це є в пакеті законопроектів.

Зараз ключовий момент цього процесу. Бо до кінця цієї сесії потрібно змусити депутатів прийняти відповідні законопроекти. Якщо цього не відбудеться – розгляд перенесуть на осінь. У такому разі ці зімни не потрапляють в бюджетний рік, у наступний бюджетний рік Україна зайде з тією ж системою і все переноситься на передвиборчий рік.

«Жодна країна не входила в передвиборчий рік з такою чутливою реформою. А наші нардепи не виглядають настільки сміливими», - акцентує Олександр Ябчанка.

Хто хоче поховати реформу

Зі слів голови і співзасновника Центру UA, екс-віце-прем’єр-міністра із питань європейської інтеграції Олега Рибачука, комітет охорони здоров’я у Верховній Раді – найбільший ворог медичної реформи в Україні. Проаналізувавши його діяльність, з’ясувалося, що цей комітет найлінивіший, члени комітету за три роки зібралися тричі, прийняли три законопроекти, які до них не належать (їх готували попередники).

«Кворуму немає, Комітет нафарширований лобістами фармакологічного бізнесу, які уперто захищають свої інтереси. Якщо їм вдасться затягнути медичну реформу, то мінімум 5 років нічого не буде», - пояснює він.

Ще одним противником реформи виявилася фракція БПП. Заступник голови фракції Сергій Березенко своїм виступом намагався «поховати» реформу.

«Виходить, заступник голови фракції - голос Порошенка і без жодного страху намагається все поховати. І всі розуміють, що це позиція президента. Згадані закони, які мають змінити схему фінансування, пропонують обговорити, створити робочу групу, відмовляються ставити законопроекти на порядок денний. Ми вже півроку їздимо регіонами і обговорюємо цю реформу. Ні один депутат не прийшов на нього. А доопрацьовувати цю реформу немає як: тут або ти змінюєш схему фінансування, або зберігаєш її», - пояснює Олег Рибачук.

І лише на минулому тижні, додає він, той же Сергій Березенко вказав чіткий дедлайн: до 6 червня ці законопроекти мають внести в порядок денний і проголосувати в цілому.

«Це тест для президентської фракції на притомність, і тест для нас на виживання», - додає Олександр Ябчанка.

Звісно, є й супротив у сфері медиків серед тих, кому є що втрачати. Лікарі розуміють, що в цій системі більше можливостей, але і більше відповідальності: якщо будеш сидіти в ординаторській і пити чай, ти будеш нецікавий установі, бо не залучиш пацієнтів і, відповідно, не принесеш коштів.

Головний лікар, своєю чергою, має з начальника змінитися на менеджера, провести менеджмент серед персоналу, набрати найкваліфікованіших лікарів і зацікавити їх фінансово, при цьому перетворити свою лікарню з бюджетної установи в некомерційне підприємство.

Практикуючий лікар отримує можливість або бути найманим працівником у лікарні, або відкрити фізичну особу-підприємця і почати конкурувати з попереднім місцем роботи. Тому головний лікар думатиме, як зацікавити лікаря фінансово.

Уже цього року ця система має запрацювати на первинці: громадянин укладає угоди з лікарем, якому він довіряє. Від кількості декларацій залежатиме фінансування, яке отримає заклад. Однак, чи доведуть реформу до логічного кінця, залежить насамперед від членів парламенту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Василь Показати IP 1 Червня 2017 12:59
Написано що все залежить від когось і від чогось, тобто не від народу. Виходить що не ми вимираємо, а відбуваються деякі дії, або бездіяльність, яка призводить до вимирання населення. Логіка поки що не була заборонена, чи я щось упустив. Реформи в першу чергу повинні покращити фінансовий стан населення щоб ті могли дозволити собі необхідне якісне харчування і умови життя та повноцінне необхідне фіанасування медицини. Медицину фінансує хто? Хто не виділяє коштів і медицина повинна ці кошти отримувати різними способами з пацієнтів, хто порушує Конституцію? питання риторичні?
Пацієнт Показати IP 2 Червня 2017 08:34
Погоджуюсь.Про яку реформу йде мова,коли в країні немає фінансів,ми в боргах,куций бюджет просто розкрадається чиновниками і депутатами,а населення просто злиденне і масово покидає країну.Головні лікарі,а потрібні управлінці,не зацікавлені у прозорості,а почасти вони приймають участь у корупційних схемах,І це старі "советські"кадри в управлінні.Не будемо тут писати про фармацевтичну мафію,лоббістів у Верховній зраді і просто відсутність мислячих людей....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus