USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ми самі вбиваємо підростаюче покоління, - онколог Волині. ФОТО

21 Листопада 2013 13:05
Міжнародний день відмови від куріння відзначили сьогодні, 21 листопада, у Луцьку. Гостям заходу показали соціальні ролики, створені з допомогою місцевого телебаченням.

Головний лікар обласного онкологічного диспансеру Орест Андрусенко розповів, що більшість алергічних станів, що виникають у дитячому організмі, пов’язані з курінням. Як пояснив медик, таке трапляється у сім’ях, де курять батьки.



«Куріння – це своєрідна наркозалежність. Багато людей хочуть кинути згубну звичку, але вони не можуть позбавитися залежності самостійно. Такі люди кажуть, що не можуть кинути курити, але коли чують, що у них рак, то у 80% кидають цигарку», - розповідає лікар.

Зі слів головного онколога, дорослі самі гублять власне підростаюче покоління, адже діти 15-16 років беруть приклад з батьків, або учителів.

Згідно зі статистикою, серед хворих на рак легень - понад 85% курці. 11 з 12 волинян, які померли від раку легень були курцями. Як пояснив Орест Андрусенко, 30% злоякісних утворень пов’язані саме з курінням: «Це – серйозна проблема, над якою потрібно працювати. І не тоді, коли людина уже кашляє кров’ю», - зазначив він.

До слова, з 1980 року до 2000-ого рівень захворюваності на рак легень серед волинян зменшився на 36%. Наприклад, у 1976 році на Волині зареєстрували 320 випадків захворювання на цю страшну недугу, а на сьогодні - 240-260 хворих.

Головний лікар обласного центру здоров’я Сергій Новосад розповів, що за останні 9 місяців цього року медики організували більше 1000 лекцій для школярів у форматі «запитання-відповідь».



Генеральний директор обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання Олег Яковенко зазначив, що на сьогодні існує пандемія обструктивного захворювання легень. Це хвороба, пов’язана з тривалим курінням.

«Акт куріння – рудимент безумовного рефлексу смоктання, дитина смокче груди не лише для того, щоб отримати молоко, а щоб заспокоїтись. А на зміну цьому процесу приходить така шкідлива звичка як куріння тютюну. А загалом, змусити кинути курити – неможливо», - резюмував медик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сон Показати IP 21 Листопада 2013 14:03
Працювати і ще раз працювати з школярами !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus