USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині у батьків з ВІЛ народилося 400 дітей

16 Травня 2011 14:41
Волинські медики планують вийти на 100-відсотковий показник народжуваності здорових дітей, батьки яких заражені ВІЛ-інфекцією.
Про це під час прес-конференції «Покращення репродуктивного здоров’я сімей на Волині» повідомила головний лікар обласного Центру по боротьбі з ВІЛ/СНІД Олена Макаренко.
Медик каже, що 90% дітей у пар, де обидва або один із батьків є носієм ВІЛ-інфекції, народжуються здоровими за умови дотримання батьками рекомендацій лікарів.
На Волині у сімей, що стоять на обліку з діагнозом ВІЛ, народилося вже близько 400 малят.
За словами Макаренко, з них лише 36 мають вірус імунодефіциту в крові, з них четверо живуть у сиротинцях. Найстарша дитина – нині вже підліток.
Такі діти після народження за призначенням лікарів проходять курс антиретровірусного лікування, що повністю оплачується державою. Зараз таких дітей – 31, а для ще для п’ятьох поки потреби у курсі немає за медичними показниками.
Макаренко розповідає, що вартість такого курсу для першої дитини, яка пройшла його на Волині, становила 14 тисяч доларів на рік. Нині з прогресом у медицині і здешевленням препаратів він вартує 700 доларів.
Медик розповідає, що аби вберегти майбутню дитину від ВІЛ, лікарі визначають міру вірусного навантаження у крові матері. Якщо вона низька – до породіллі застосовують медикаментозну профілактику і планують пологи, при яких би на немовля практично не потрапляла кров породіллі.
Якщо ж показник вірусного навантаження високий – матері призначають кесарський розтин, при якому кров узагалі не потрапляє на дитину. Після народження малюки забезпечуються за рахунок обласного бюджету сумішами для вигодовування.
Загалом нині проживає в Україні 360 тисяч людей, що мають ВІЛ-інфекцію, з них три тисячі – на Волині і лише 15% інфікованих є наркозалежними.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus