USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Не такий страшний грип, як ускладнення, - сімейний лікар з Луцька

24 Вересня 2017 19:00
Цієї осені українцям слід чекати на три штами грипу: «Гонконг», «Брісбен» і «Мічиган». У Міністерстві охорони здоров’я вже прогнозують, що ця епідемія буде однією з найбільш масштабних за останні кілька років. Найбільше слід остерігатися штаму «Мічиган», якого ще не було в Україні.

Як розпізнати симптоми грипу та правильно лікуватися, ми розпитали в сімейного лікаря із Луцька Людмили Брень, йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №37 (85).

ГРИП ЧИ ГРВІ?

«Насамперед хочу застерегти волинян від самолікування, – попереджає Людмила Брень. – Адже симптоми ГРВІ і грипу схожі, оскільки це вірусні захворювання, які передаються повітряно-крапельним або контактним шляхом. І треба завше пам’ятати, що вони небезпечні своїми ускладненнями».

За словами медика, є кілька відмінних симптомів грипу та ГРВІ. Грип завжди починається раптово і бурхливо, спостерігається різке наростання температури – протягом кількох годин вона піднімається до 39-40°С і зберігається впродовж трьох-чотирьох днів. У хворого з’являється сильний біль в ділянці надбрівних дуг, який посилюється при поворотах голови, дратує яскраве світло. Грип зазвичай характеризується болісним кашлем і загрудинним болем.

При перших симптомах захворювання сімейний лікар радить звернутися до медиків, особливо тим недужим, які входять до групи ризику. Це діти до п’яти років, вагітні, хворі на діабет і астму, люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи та зайвою вагою, а також люди поважного віку.

ГОЛОВНЕ – ТОЧНИЙ ДІАГНОЗ І ПРАВИЛЬНЕ ЛІКУВАННЯ

Щоб зустріти епідемію у всеозброєнні, треба зміцнити імунітет, наголошує медик. Для цього слід подбати про вітамінізоване харчування, здоровий сон. У щоденному меню мають бути часник, цибуля, мед. За три тижні до прогнозованого спалаху грипу не завадить зробити вакцинацію. Фармацевтичний ринок пропонує достатньо вакцин, однак варто спочатку проконсультуватися з лікарем. У період епідемії треба уникати місць масового скупчення людей, часто мити руки.

Якщо ж усе-таки відчули перші симптоми хвороби й лікар призначив домашнє лікування, треба дотримуватися певних правил. По-перше, пересісти на молочно-рослинну дієту, пити багато рідини, після рясного потіння міняти постіль та одяг.

«Хворого слід помістити в ізольовану кімнату, яку треба регулярно провітрювати та проводити вологе прибирання. Налягати на чаї з цвіту липи і бузини. Після рясного потіння міняти постіль та одяг. Відлежатися треба однозначно, бо українці люблять «переходити» грип на ногах, – застерігає Людмила Брень. – А хвора людина становить джерело інфекції для тих, хто її оточує».

Лікуючись удома, треба регулярно зволожувати слизову оболонку носа розчином морської солі. Горло полоскати теплим розчином солі та соди. Добре проведуть дезінтоксикацію організму чаї зі смородини та малини.

КОЛИ ЗБИВАТИ ТЕМПЕРАТУРУ?

«Якщо температура не піднімається вище за 38,5°С, нема судом і втрати свідомості, нехай організм бореться сам. Якщо ж на термометрі 39°С і вище, до приїзду лікаря можна прийняти парацетамол або ібупрофен, але в жодному разі їх не слід змішувати! До речі, дітям до 18 років та вагітним жінкам не рекомендовано вживати аспірин – подолати жар можна за допомогою парацетамолу. Якщо температура не збивається, слід викликати лікаря», – каже Людмила Брень.

Якщо ж після призначеного курсу лікування полегшення не настає, є ризик бактеріальних ускладнень: грипозної пневмонії, геморагічного набряку легень, отиту, синуситу, менінгіту, крововиливу у головний мозок. Хворих мають насторожити задишка, блідість, порушення свідомості, повторна блювота, синюшність губ, тривалий кашель, прожилки крові у харкотинні. Ці симптоми свідчать, що недужий потребує госпіталізації.

!У таких випадках треба звертатися в лікарню. Якщо на п’ятий день нема покращення, треба зробити дообстеження – аналіз крові та сечі. Адже у хворого може бути набряк легень, грипозна пневмонія, отит, синусит, фарингіт», – пояснює медик.

Загалом сімейний лікар радить стежити за своїм здоров’ям і самопочуттям, не переохолоджуватися, одягатися за сезоном. Адже береженого і Бог береже.

Оксана ДОСВІТНЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олена Показати IP 12 Березня 2023 18:56
Я дитину з трьох років Iнфлюцидом лечу. Та й ми з чоловіком приймаємо, якщо відчуваємо наближення лиха. Такий універсальний засіб для всієї родини. Якщо почати приймати на початковій стадії ГРВІ, хвороба проходить швидко і без ускладнень.
Ганна Показати IP 5 Березня 2024 14:44
Я намагаюся влаштувати постільний режим, щоб не переносити на ногах застуду і грип. Організму потрібен відпочинок. Заварюю шипшину для підтримки, і Інфлюцид приймаю, щоб підвищити захисні сили організму. Тоді й сама хвороба набагато легше переноситься.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus