USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Третина ВІЛ-інфікованих волинян не знає про свій статус

9 Грудня 2017 23:31
В Україні станом на початок року проживало 238 тисяч ВІЛ-інфікованих. За весь період епідемії в країні померло 44 тисячі осіб.

Про це йдеться у газеті Волинські Новини від 7 грудня.

На Волині лідерами за рівнем поширення ВІЛ-інфекції є Нововолинськ, Луцьк, Володимир-Волинський, Іваничівський, Ковельський та Ківерцівський райони. В останні роки підвищився рівень поширення ВІЛ у Любомльському та Шацькому районах.

Зі слів головного лікаря Волинського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІД­ом Олени Макаренко, в Україні епідемія розпочалася у 1995 році. Тоді ВІЛ-інфекцію почали фіксувати серед ін’єкційних наркоманів. У нашій області вперше її зафіксували у березні 1996 року. Нині Волинь лишається лідером серед восьми західноукраїнських областей за кількістю ВІЛ-позитивних осіб на 100 тисяч населення.

Якщо на початку епідемії ВІЛ-інфекція поширювалася здебільшого у середовищі ін’єкційних наркоманів, то нині переважає статевий шлях її передання. Цього року в області зареєстрували лише сім випадків передачі ВІЛ-інфекції. Значна кількість інфікованих (до третини), зі слів медиків, не знають про свій статус. Загалом в області проживає 679 осіб з діагнозом СНІД, серед них – 47 дітей.

Поступово вирівнюється відмінність між поширенням ВІЛ серед сільського та міського населення. Серед інфікованих реєструють тих, хто не належить до груп ризику.

На антиретровірусній терапії в області перебуває 1201 особа, зокрема 43 дитини, повідомила заступник головного лікаря Волинського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІД­ом Наталія Орлецька.

Вона розповіла, як розпізнати цю підступну хворобу. ВІЛ-інфекція має чотири стадії, перша з яких – без симптомів. Людина тижнями навіть не здогадується про те, що стала інфікованою. Майже 50% заражених виявляють на третій-четвертій стадії, коли потрапляють у лікарню з клінічними ознаками. Людину мають насторожувати часті бронхіти, грибкові захворювання, стоматити, хвороби ротової порожнини, стравоходу.

ВІЛ-інфіковані хворіють на інфекції, які не розвиваються в здоровому організмі. Це – пневмонія, що протікає по-іншому та потребує іншого лікування. Часто ВІЛ-інфіковані помирають, оскільки їм неправильно призначили лікування (антибіотики не діють на пневмонію).

Іншою складною хворобою для ВІЛ-інфікованих є туберкульоз. Тому потрібно звертати увагу на ГРВІ, бронхіти, пневмонії, збільшення лімфовузлів – у таких випадках потрібно обстежуватися на наявність ВІЛ. Серед осіб, які померли від СНІДу на Волині, майже половину становлять хворі на туберкульоз (23 особи з 44 померлих).

Попри те, що вилікувати ВІЛ-інфекцію наразі неможливо, антиретровірусна терапія дозволяє жити тривалі роки повноцінним життям. В області є людина, в якої виявили ВІЛ-інфекцію у 1998 році. Антиретровірусну терапію чоловік став приймати з 2006 року і нині дожив до поважного віку.

Один з міфів про поширення СНІДу полягає в тому, що ВІЛ-інфекція начебто часто передається під час процедури манікюру чи педикюру. Насправді в області не зафіксували жодного випадку передачі ВІЛ-інфекції таким шляхом.

Наталія Орлецька зазначила, що і в Україні, і на Волині зокрема фіксують поширення передачі ВІЛ-інфекції через гомосексуальні контакти. Цей процес не можуть контролювати медики, на відміну від можливої передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини (якщо жінка отримує антиретровірусну терапію, у неї народжується неінфікована дитина). Контролювати це може лише сама людина, користуючись презервативами під час статевих стосунків.

Найчастіше інфікуються люди віком 25-50 років. Серед ВІЛ-позитивних – учителі, медики, бізнесмени та навіть служителі церкви. Тобто СНІД нині перестав бути захворюванням асоціальних прошарків населення.

Медик наголосила, що ВІЛ небезпечний, поки ми про нього не знаємо, поки він невидимий. Люди, які живуть з ВІЛ та отримують якісну антиретровірусну терапію, мають шанс на нормальне довге життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus