USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку - епідемія туберкульозу

23 Вересня 2014 18:21
Хворих на туберкульоз ізолювати можна лише через суд. А тим часом кількість виявлення хворих на цю недугу в обласному центрі зростає.

За 8 місяців цього року на туберкульоз в Луцьку захворіло 103 особи. Торік за цей період зареєстрували 73 хворих.

Про це стало відомо під час засідання колегії головних лікарів медзакладів Луцька сьогодні, 22 вересня.

На думку заступника генерального директора обласного протитуберкульозного об’єднання по мережі Людмили Симонюк під час звернень у поліклініки хворим, які кашляють, треба найперше досліджувати мокротиння, це дасть можливість виявити, чи є в ньому мікобактерії. З її слів, в луцьких медзакладах таких досліджень проводиться дуже мало.

На що лікарі відповідають: чимало хворих відмовляються від цього аналізу. Натомість відвідувачам частіше роблять рентген грудної клітки, адже таким чином в розпал сезону захворювань на ГРВІ можна відсіяти пневмонію.

Зі слів Людмили Симонюк, варто сформувати групи ризику і запровадити обов’язкове профілактичне медичне обстеження.

Та вмовити хворих на візит до лікаря дуже складно. Адже найчастіше хворими на туберкульоз виявляються люди з неблагополучних сімей, які не поспішають зі зверненнями до лікарів.

Однак головна проблема в місті – вільний вихід пацієнтів тубдиспансеру за межі закладу. В диспансері пацієнти ходять у масках. Проте, чи дотримуються вони цього, коли виходять за ворота – ніхто не проконтролює.

«У нас - епідемія туберкульозу. З року в рік зростає кількість хворих на туберкульоз. В нас немає відповідальності. Ці хворі мають бути ізольовані, в них має бути обмежений режим», - зауважила головний лікар Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич.

Та в тубдиспансері кажуть, що ізолювати можна лише через суд.

«На примусове лікування ми можемо направити пацієнтів через суд. Ми нещодавно так домоглися ізоляції кількох членів однієї сім’ї. Бабуся заразила свою доньку, і разом з ними захворіла 3-річна дитина. В нас немає закону, щоб тубдиспансер був закритий. Вони можуть вийти в двір і хто побачить, куди вони підуть далі?», - каже Людмила Симонюк. Вона додає, що захворіти на туберкульоз, контактуючи, «треба добре постаратися», тож кількахвилинний контакт зазвичай не загрожує здоров’ю.

Ще одна проблема лікування – те, що більшість хворих резистентні, тобто потребують лікування протягом 20 місяців. Однак уже за півроку туберкульозна паличка стає стійкою до медикаментів, а ці, своєю чергою, мають чимало побічних ефектів.

Разом з тим, в місті катастрофічна ситуація зі щепленнями від туберкульозу. Якщо торік за 8 місяців в пологовому будинку щепили 80% новонароджених, то цього року – лише 61%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Йухан Показати IP 23 Вересня 2014 19:16
Якщо епідемія, то проситься висновок -біженців не приймати ! ! ! Треба по всіх каналах проінформувати , що на Західній Україні епідемія- тут нех.й шастать!
стопудово до Йухан Показати IP 23 Вересня 2014 20:21
може так хоч відлякаємо тих сепаратистів.
Реаліст Показати IP 23 Вересня 2014 20:45
Колись вже писав це і напишу ще раз - епідемія туберкульозу в Україні, на Волині чи в Луцьку - не новина, вона ОФІЦІЙНО зареєстрована у всій країні з 1995 року, себто вже 19 років минуло з того часу.
ВОНО до Реаліст Показати IP 24 Вересня 2014 05:46
у нас туберкульоз був задавлений лише при клятих совітах, тепер ми вирвались з совітського констабору і маємо право вибирати - хворіти чи ні? частина населення вибрала хворобу - в основному це бомжі і алкоголіки
Вася Показати IP 24 Вересня 2014 04:53
i в бiблii про то написано- смута, хвороби i т. д. - все це кара господня!!! Амiнь!!!
ВОНО до Вася Показати IP 24 Вересня 2014 05:42
він вас карає і карає, а ви його любите і любите - віра мазохістів не іначе
ВОНО Показати IP 24 Вересня 2014 05:48
йде зима і нам ненавязчиво нагадують про можливість захворіти туберкульозом в холодних і сирих приміщеннях? Є простий вихід дивитись за своїм здоровям тепло одягатись та ситно харчуватись
Вася до ВОНО Показати IP 24 Вересня 2014 06:12
А ще краще - не спiлкуватись з носiями хвороби, бо ситно харчуватись i тепло вдягатись вдасться не всiм.
ВОНО до Вася Показати IP 24 Вересня 2014 06:44
а якщо людина з туберкульозом працює разм з вами? і пр хворобу не знеє ні він ні ви ? уникати потрібно людей з групи підвищеного ризику - а саме алкоголіків, наркоманів та бомжів P.S. від хворого відкритою формою можна заразитись находячись в метрі від нього і не спілкуючись, в 19 столітті коли туберкульоз був невиліковним у частини хворих була така помста здоровим - плюнути в кружку чи тарілку здорової людини і це висока ймовірність шо здоровий захворіє
НІНА ЛОГІКА до ВОНО Показати IP 12 Листопада 2014 10:26
Хвору на туберкульоз людину видно. І взагалі не даремно придумали медогляд перед тим, як на роботу йти, проходити.
Вася Показати IP 24 Вересня 2014 07:24
Плюнути в кружку i зараз багато бажаючих. Всю групу ризику- в АТО, на чолi з вальцманом !!! Давай загальну диспансерiзацiю!!!
НІНА ЛОГІКА Показати IP 24 Вересня 2014 10:36
Бляха муха - гуманісти! К чорту тих туберкульозників ізольовувати! Недавно в тітки чоловік помер від цієї недуги (багаті люди і все таке). Ця хвороба на раній стадії може і лікується. А взагалі тільки заліковується. І що ж це таке, як такі хворі ходять серед здорових????
НІНА ДУРНУВАТА до НІНА ЛОГІКА Показати IP 24 Вересня 2014 21:24
Себе ізолюй - і не заразишся ні від кого і суспільство твого брєду не читатиме.
НІНА ЛОГІКА до НІНА ДУРНУВАТА Показати IP 12 Листопада 2014 10:23
А ти, больне, лижи в тубіку, а не лазиш серед здорових! Бухають, валяються, вештаються хрін зна з ким, заражаються і лазять серед здорових - скоти!
Анонім Показати IP 24 Вересня 2014 11:19
Не тільки туберкульоз, побутовий сифіліс та гепатит.
Лучанин Показати IP 24 Вересня 2014 23:51
Щеплення тут взагалі не при чому... Зараз епідемія серед людей, які були привиті ще при СРСР - і де дія тих щеплень ? А скільки людей черех них скалічили... ??? Хто за це відповість ?
Лікар до Лучанин Показати IP 25 Вересня 2014 17:55
Шановний Лучанин, згідно доказової медицини щеплення БЦЖ захищає лише дітей а не дорослих, і запобігає розвитку генералізованих форм туберкульозу у маленьких пацієнтів! Ви подивіться скільки в нас вже дітей захворіло в області на туберкульоз і всі вони були не щеплені! А тому щеплення від цієї недуги треба робити, та нажаль в пологових будинків та дитячих поліклініках немає ані вакцин БЦЖ ані туберкуліну!!!!!! І хто за це відповість???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus