USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинським гіпертонікам знову будуть відшкодовувати ліки

18 Липня 2014 10:25
З 1 липня на Волині відновили дію пілотної програми щодо відшкодування вартості ліків для хворих на артеріальну гіпертензію.

Зі слів начальника управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федора Кошеля, на це виділили 780 тисяч гривень із держбюджету, інформують «Відомості».

На Волинь же загалом надійде три мільйони. Нагадаємо, для того, щоб купити дешевше ліки для регулювання тиску, людині треба взяти рецепт у свого сімейного лікаря. Залежно від виробника, відшкодування вартості препарату становить у межах 60–90%.

Відновлення цього проекту є надзвичайно важливим, адже з початку року вартість ліків збільшилася чи не вдвічі. А серцево-судинні недуги впевнено лідирують у переліку захворювань наших громадян.

Якщо говорити про запобігання цим хворобам, то минулого тижня у Луцьку всім охочим безплатно вимірювали тиск і рівень холестерину просто на вулицях міста. Акція триває ще протягом місяця. Проводиться вона Центром моніторингу обстеження населення регіональної програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Волинькард» у співпраці з КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» та медичним центром «Благомед». Планується, що за цей час безплатно зможе обстежитися близько двох тисяч лучан.

Якщо є захворювання серця, то за чим слід стежити

Завідувач обласного центру кардіоваскулярної патології і тромболізису комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Ягенський зазначив, що запобігти інфарктам та інсультам може вчасна діагностика ризиків серцево-судинних захворювань. А для цього якраз і треба стежити за рівнем тиску і холестерину.

У нормі артеріальний тиск має бути нижчий 140/90 мм рт. ст., незалежно від віку та статі.

Холестерин — основний ворог серця, адже саме він формує атеросклеротичні бляшки в судинах і призводить до інфаркту й інсульту. В здорової людини холестерин має бути нижчим 5,0 ммоль/літр, якщо ж є захворювання серця — менше 4,0–4,5 ммоль/літр. Підвищений рівень глюкози в крові збільшує ризик розвитку інфаркту й інсульту. Норма глюкози — 3,3–5,5 ммоль/літр. Якщо ці показники не в нормі, варто негайно звернутися до лікаря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ЖАХ Показати IP 18 Липня 2014 10:50
Нова влада сміливо використовує накатані корупційні схеми попередників.
свг Показати IP 18 Липня 2014 11:37
знову купити таблетки в аптеці буде неможливо. а за рецептом треба пів дня відстояти. ніхто не просив того м...ка це робити масово. кому потрібна компенсація нехай оформляє.
СаньОК Показати IP 18 Липня 2014 13:19
Як вже задовбали ці тупоголові коментатори... Дай їм золотий дощ з неба - все одно будуть гвандіти, що на голову падає і гулі набиває.
25 Показати IP 18 Липня 2014 14:19
Відшкодовуватимуть вартість лише за українські ліки, а за іноземні - ні. Моя мама приймає таблетки "Лізиноприл". Різниця між українськими та іноземної, компанії "Ратіофарм" - у допоміжній речовині. Так ліки іноземного виробництва допомагають, а від українських тільки гірше стає. Хоча за всі медикаменти не берусь нічого говорити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus