USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинян будуть успішно ставити на ноги після інфарктів та інсультів

12 Серпня 2013 17:10
Волинь стала першим регіоном в державі, де комплексно підійшли до вирішення проблеми серцево-судинних захворювань. У 2011 році було розроблено і затверджено комплексну регіональну програму запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Волинькард – здоров’я вашого серця» на 2011-2013 роки.

Про результати впровадження Програми розповів керівник обласного центру кардіоваскулярної патології та тромболізису, доктор медичних наук, професор Андрій Ягенський (на фото), який до того ж є науковим керівником координаційного центру програми «Волинькард».

Питання профілактики й лікування серцево-судинних недуг перебуває в центрі уваги волинських медиків, а за останні три роки ним перейнялася і значна частина жителів області. «Волинькард» працює у трьох напрямах: профілактика, лікування та невідкладна допомога для людей з гострою патологією. Причому профілактиці відводиться чільне місце, на цьому наголошує і Глава держави.

У 2011 році на реалізацію Програми з обласного бюджету виділено майже 1,9 мільйона гривень, у 2012-му – 1,8 мільйона гривень, цьогоріч заплановано використати 3,4 мільйона гривень.

Андрій Ягенський розповів, що в обласному центрі кардіоваскулярної патології та тромболізису завдяки розчиненню тромбів у судинах ставлять на ноги 50-60 хворих з інфарктами. Тромболізис проводиться безплатно. Ліки, що розчиняють тромб, вміють вводити фахівці реанімаційних відділень майже у всіх районах, та навіть фахівці бригад екстреної медичної допомоги. Окрім цього, вперше на Західній Україні в Луцьку взялися робити тромболізис хворим із ішемічним інсультом. «Головне, щоб пацієнт звернувся якомога раніше. При інфаркті так зване часове вікно, протягом якого доцільно вводити препарат, становить 6-12 годин. При інсульті часове вікно – всього 3 години. Завдяки програмі «Волинькард» тромболітики для хворих на інсульт є, і вони безплатні», - наголосив він.

Цікава інформація
: щороку на Волині реєструється понад 800 випадків гострого інфаркту міокарда та більш ніж 2000 - гострих коронарних нападів. Лікарі стверджують, що за умови своєчасного звернення у спеціалізовані центри таких хворих можна врятувати, дати їм шанс для повноцінного подальшого життя. При інфаркті є два методи – коронарографія зі стентуванням та тромболізис. Лише за перші два роки дії програми в кардіоцентрах області проведено 430 коронарографій і 30 стентувань.


Довідка: за останні три роки завдяки прямим дорученням Президента України волинські лікарні отримали надсучасного діагностичного обладнання майже на 53 мільйони гривень. За ці кошти придбали високотехнологічне обладнання для двох кардіоцентрів: кардіохірургії – на базі Волинської обласної клінічної лікарні, а також тромболізису і кардіваскулярної патології – на базі Луцької міської клінічної лікарні. Так, у 2011-2012 роках Волинь отримала два ангіографи (Волинська обласна клінічна лікарня та Луцька міська клінічна лікарня), магнітно-резонансний томограф (Волинська обласна клінічна лікарня), 16-сканний комп’ютерний томограф (Луцька міська клінічна лікарня).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
nfr Показати IP 12 Серпня 2013 17:56
"Питання профілактики й лікування серцево-судинних недуг перебуває в центрі уваги волинських медиків" - ще б поставили відношення до поцієнтів на порядок денний, а то відносяться, як до набридливих прохачів у першій поліклініці, т.з сімейні лікарі і невропатологи, хоч і гроші беруть, не червоніють, толком нічого не кажуть, тільки відмахуюються,щось випишуть, нічого не пояснюючи, треба після них звертатися до іншого лікаря, а потім плачуть, що у них малі зарплати, паскуди...
Квітка Показати IP 13 Серпня 2013 09:24
Дуже знаючий лікар Ягенський,але кажуть люди,що вже став таким як і усі,весь час тріпає по телефону,на прийом попасти тільки по величезному блату.Пане Андрію прихіліться до людей!!!
порада Показати IP 13 Серпня 2013 10:10
Навчіться бути журналістами, а не рупорами брехливих чиновників та олігархів. Інформацію потрібно спочатку перевірити чи воно дійсно все так безплатно і професійно, а уже після цього публікувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus