USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

З обласного бюджету можуть профінансувати профілактику грипу

8 Лютого 2016 17:00
На Волинь може прийти друга хвиля грипу з новим штамом вірусу наприкінці лютого-початку березня. Його вже «охрестили» швейцарським. Аби спрацювати на випередження, голова обласної ради Ігор Палиця зібрав головних медиків області, щоб ухвалити плани для подальшої роботи.

Про це йшлося під час наради з ініціативи голови обласної ради Ігоря Палиці щодо епідеміологічної ситуації в області сьогодні, 8-го лютого.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало, що епідеміологічний поріг на Волині перевищений у 2, а в окремих районах і в 4 рази. Захворіли в області вже понад 160 тисяч краян, що становить 10% всього населення Волині. Померло в області 8 людей, у двох підтвердили вірус грипу. Окрім цих волинян, нещодавно помер від пневмонії у Луцьку власник мережі магазинів «Кльово».

Як розповіла начальник управління санепідемслужби у Волинській області Наталія Янко, друга хвиля грипу може прийти наприкінці лютого-початку березня й у групі ризику діти до трьох років та люди, які старші 60 років, а також ті, хто мають хронічні захворювання бронхолегеневої системи.

«На Волині у три рази більше хворих, ніж за аналогічний період торік. Грип цього року трохи видозмінений, втім, пік проходить. У порівнянні з минулим тижнем, вже до 20% зменшилася кількість хворих, тому й прийняли рішення, щоб відновлювати навчання у школах.
Втім, є прогнози щодо другої хвилі «швейцарського» вірусу. Його у нас в області ще не було. В групі ризику діти до 3-х років, особи старші 60 років і люди, які мають захворюваність бронхолегеневої системи», - доповіла Янко.
Вона зауважила, що в Європі понад 70% із групи ризику осіб примусово вакцинують, а в Україні лише 0.3%.

Зі слів начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігоря Ващенюка , ліків та інфекційних ліжкомісць вистачає.

«В інфекційних відділенях Волині є 333 ліжка для хворих, також є резерв - 487 додаткових місць. Необхідних медпрепаратів вистачає, втім, не вирішено питання реанімаційного супроводу», - інформував Ващенюк.
Та додав, що у 2009-му році на Волині під час епідеміологічного періоду померло 26 людей.

Зі слів медиків, лікування грипу вартує приблизно 5 тисяч гривень на одну особу, а лікування ускладнень внаслідок захворювання - 15 тисяч гривень.

Щодо гострих проблем, медики повідомили, що в СЕС відмовляються проводити аналізи щодо визначення на грип хворих, у яких важкий стан і ще не лежать в реанімації.

Медики з районів поскаржилися голові облради на проблеми з пальним, що спричиняє невчасний доїзд карети швидкої до хворих.

Заслухавши пропозиції та зауваження, голова обласної ради Ігор Палиця наголосив, що лікування має бути безплатним і волиняни не повинні шукати гроші у боротьбі з грипом.

«Якщо лікар звертається, щоб перевірити грип у пацієнта чи ні, і людина каже, що не має фінансів, то ми можемо це з обласного бюджету дофінансувати. Потрібно зробити усе можливе, аби знизити ризики смертності. Нам не треба, щоб із реанімації вже бралися проби. А щоб попередити складне захворювання, слід вживати попереджувальні заходи. Профілактика вартує лише 5% від лікування самої хвороби. І взагалі, ми не повинні відправляти родичів шукати грошей, це все буде забезпечено з обласного бюджету», - наголосив Ігор Палиця.
Він дав завдання медикам до кінця завтрашнього дня надати всі пропозиції, аби їх розглянути й внесли відповідні зміни до бюджету області на 2016 рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Тарас Чурило Показати IP 8 Лютого 2016 22:29
Вчасно попередити, означає зупинити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus