USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Звідки запускають диких смугастих пацят у волинські ліси. ФОТО

31 Жовтня 2013 17:20
Якщо для мисливців сезон полювання – чудова нагода відпочити на природі, відвести, як кажуть, душу й отримати добрячу порцію адреналіну, то для працівників державного підприємства «Мисливське господарство «Старовижівське» – це відповідальний екзамен, результати якого свідчать про професійне вміння єгерів, насиченість угідь диким звіром, дотримання природоохоронного законодавства. Про це пише «Волинь-нова».

«Щоб створити сприятливі умови для розмноження диких свиней, два роки тому облаштували вольєр біля Сологубівки. Це хутір серед густого лісу між Смідином та Сьомаками. Тут і раніше фіксували чималу кількість звірини. Ця місцевість найкраще підходила для спорудження вольєра, який зайняв 2,3 гектара й обгороджений металевою сіткою», – розповідає директор підприємства Віталій Гайда.

Спершу сюди поселили чотири свиноматки та одного сікача. А торік із загорожі вже випустили на волю 11 поросят, яким було по 7 — 8 місяців.
«Період виношування потомства у диких свиней триває 3 місяці і 24 дні. – В однієї свиноматки народжується 4 — 5 поросят. Як правило, вони з’являються на світ у лютому–березні. Коли сувора і багатосніжна зима — то у квітні. Протягом року може бути ще один опорос – приблизно в кінці серпня», – пояснює єгер Анатолій Хомич.

Анатолій Григорович добре вивчив поведінку вепрів. Висипавши за огорожею мішок комбікормів, каже, що через кілька хвилин вони з’являться тут. Дикі тварини настільки звикли до єгера, що майже не бояться його. Натомість чужих відчувають нюхом і близько до себе не підпускають.

І справді, невдовзі чути шурхіт у кущах. Спочатку появився вепр. Він довго стоїть за деревами. За ним обережно виходить свиноматка з малими смугастими поросятами. Згодом поласувати свіжим кормом наважилися понад десять мешканців вольєра. Фотографувати їх досить складно, адже найменший порух – і дорослі тварини піднімають голову. А пацята, стривожено порохкавши, відбігають метрів на тридцять назад у ліс. Там зупиняються. Щоб вони повернулись, нам треба на деякий час знову завмерти.

«Хоча поросята виросли у вольєрі, вони пристосовані до життя на волі, — продовжує Віталій Гайда. — Випустимо їх після закінчення сезону полювання, коли трохи підростуть».

А поки що єгер мисливського господарства Анатолій Хомич постійно стежить, щоб тварини мали достатньо корму. Тому у вольєр підсипає жолуді, суміші зернових, картоплю. Для підгодівлі звірів узимку єгері заготовили близько 20 тонн відходів кукурудзи, пшениці, сої, гороху, що залишались на токах сільгоспвиробників після жнив. Частину збіжжя працівники «Старовижівського» завезли у Сологубівку, а решту розсипали у тих мисливських угіддях, де дичини найбільше. Тож дикі кабани не будуть голодними й на волі. Підгодуватися зможуть ще й на кормових полях, площа яких цього року сягнула майже 8 гектарів. Тут єгері комбінували зернові: тритикале, суміші жита і вівса. Поруч ростуть кукурудза і топінамбур. Їх вепри полюбляють чи не найбільше.

Звичайно, трапляється, що заходять і на городи жителів навколишніх сіл. Звичайно, шкода господарів, котрим звірі завдають збитків. Але якщо у лісі багато слідів диких кабанів, значить можна розраховувати, що й мисливський сезон буде вдалим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
кеша Показати IP 31 Жовтня 2013 18:58
Годуйте-випускайте, приїде смердючий хряк масалов із своїми поросятами-проку3рорчиками і повибиває все до чортової матері. Минулого року так і було - вгепали і оленя і два кабани і кучу кіз за один день. Л***а вже понажиралися б ці товстодупі крутелики.
саша Показати IP 31 Жовтня 2013 23:07
з миськои ради ,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus