USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині переселенці злякалися приїзду Правого сектора

29 Вересня 2014 14:27
Із початку літа у «Домі затишку» на Волині дають прихисток сім’ям із Луганщини та Донеччини, щоправда, з однією умовою — це має бути багатодітна родина. Так, за цей час тут уже побувало 60 людей, - інформують «Відомості».

Дитячий будинок у селі Дерно з теплою назвою «Дім затишку» з червня приймає вимушених переселенців зі Сходу. Хоча деякі східняки з острахом їхали на Захід, та добрі й щирі волиняни підкупили їх своїм ставленням і розумінням.

— За Радянського Союзу тут був шкільний інтернат. Але в часи перебудови його закрили, будівля занепадала. Кілька років тому наша громада віруючих викупила її, за власні кошти і завдяки допомозі закордонних друзів зробили масштабну реконструкцію та ремонт, — розповідає адміністратор будинку Анатолій Толстинюк. — Уже цього року ми могли б приймати перших дітей, але в зв’язку з подіями в країні постала інша потреба.

Отож із початку літа тут дають прихисток сім’ям із Луганщини та Донеччини, щоправда, з однією умовою — це має бути багатодітна родина. Так, за цей час тут уже побувало 60 людей.

— Був такий період, коли одночасно перебувало 27 дітей. Було дуже гамірно та весело, — пригадує пан Анатолій.

Він також повідав, що місцеві поставилися до нових сусідів із розумінням, адже ніхто не хотів би опинитися на їхньому місці.

— Коли перші люди стали їхати і про це дізналися в селі, то місцеві йшли просто делегаціями і приносили харчі. Дивлюся: хтось несе три відра яєць, полуницю, картоплю, цибулю. Допомагали усім. Осторонь не лишились і різні церковні громади, — каже адміністратор будинку.

Згадав він і кумедний випадок. Якось селом пройшла чутка, що в «Дім затишку» їде «Правий сектор». Мешканці будинку сприйняли цю звістку з тривогою, почали боятися.

— А тут приїжджають хлопці автомобілем і давай звідти вивантажувати картоплю, моркву, цибулю й інші продукти. Все це вони привезли для наших переселенців, — із усмішкою розповідає він.

Нині в «Домі затишку» мешкає три сім’ї, а це 25 осіб. Усі вони забезпечені їжею, засобами гігієни, медикаментами, різним одягом, для найменшеньких мешканців надали візочки, є для дітвори й іграшки та книжки. Точного розпорядку в будинку нема, кожен хазяйнує собі сам. Кожна родина мешкає в окремій кімнаті, до їхніх послуг чоловічі та жіночі вбиральні, загальна пральня та кухня. Діти навчаються в тутешній школі, яка розміщена поруч.

— Самі ж переселенці хліб даремно не їдять, — каже Анатолій Олексійович. — Допомагали нам перекривати дах, робити паркан, колоти дрова, бо газом ми не користуємось. А оскільки в одному крилі будинку ще робимо ремонт, то вони теж до цього приклали руки.

Розповідаючи про побут мешканців зі Сходу, дістає з шухляди кілька металевих осколків снаряда. Вони завбільшки з півкулака, гострі та важкі. Каже, це привезла одна родина зі Слов’янська. Ці осколки потрапили у вікно їхнього будинку.

— В нас були такі люди, що не покидали домівки до останнього. Скажімо, одна сім’я виїхала лише тоді, коли в сусідньому під’їзді розірвався снаряд, убило більше 10 людей, було чимало поранених.

Однією з перших приїхала у село Дерно родина Щибуняєвих зі Слов’янська. Як розповідає мама 11 дітей пані Людмила, мусили покинути рідне місто і власний дім, аби вберегти життя дітей.

— Бажання повертатися назад немає. Вже підшукуємо житло на Волині, а от продати дім у Слов’янську навряд вдасться: там усе завмерло. А тут дітки ходять до школи, старша донька навчалася там у педагогічному університеті, то хочемо, щоб продовжувала здобувати вищу освіту вже в Луцьку, — каже Людмила Щибуняєва.

З її слів, у Слов’янську, незважаючи на те горе, що довелося пережити людям, лишається ще багато зазомбованих і «отруєних» брехнею.

— Наша знайома, яка пересиділа в місті всі бойові дії, розповіла, що лише деякі мешканці прийшли до тями і зрозуміли, хто насправді приніс війну на їхню землю, — каже переселенка.

Відчула на собі волинську гостинність і родина з Авдіївки. З їхніх слів, їхати на Західну Україну було трохи лячно, а на такий теплий прийом точно не сподівалися.

— Ми тут як у Бога за пазухою. В Авдіївці, як бомбили коксохімічний завод, цілими днями над головою свистіло. Страшно було неймовірно. Коли ми виїжджали, кожен десятий будинок на нашій вулиці був розбитий. А зараз, кажуть рідні, в нас у городі лежить снаряд, який не розірвався, й утворилася велетенська воронка, — розказує Наталя Грицина. — Сюди я приїхала з трьома дітками, найменшій лише три з половиною місяці, та сестрою. А вдома зосталися чоловік і мама, наглядають за нашими будинками, бо в місті грабують страшно. Банди ходять по будинках і простукують, чи є господарі. В нас навіть металеві труби для винограду хотіли украсти.

Подобається на Волині старшому сину пані Наталі. Він навчається у 6 класі. Каже, вчителі тут дуже добрі, та й із учнями товаришує всіма. Проте найбільше захоплює хлопця волинська природа й різноманіття свійських тварин у селян.

— Тут нас дивують люди своїм ставленням. Усі такі відкриті один до одного, щирі, довірливі. У нас же високі паркани, закриті ворота, а тут селяни можуть лишати двері в дім відчиненими, — ділиться сестра Наталії пані Алла.

Їхня родина мріє повернутися в Авдіївку, та от не впевнені, чи буде куди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Луганчанин Показати IP 29 Вересня 2014 14:57
Спасибо, волыняне. Будем надеяться, что к зиме все - и ваши, и наши - будут дома.
волиняк до Луганчанин Показати IP 29 Вересня 2014 15:30
А ти приїзджайц до нас ми й до тебе так будемо ставитися. Бо ми всі укранїнці. А ворогами нас робить політика. Ми простий люд ніколи нікого не вбвали і вбивати не будемо.Щоб був мир ми повинні самі цього захотіти,особливо ви.Виженіть цювсю наволоч зі своєї землі зелених чоловічків. чеченців, а наші самі поїдуть, бо буде у вас спокій і мир.І землю вашу нам також треба псільно відбудовувати,бо хто,як не ми будемо вам допомагати
Луганчанин до волиняк Показати IP 29 Вересня 2014 16:40
Когда ваши приехали в начале марта, или в конце февраля, мокрые, голодные и холодные, поставили палатки в грязь и там спали, мы их на второй день завалили продуктами, нарезали дров, привезли соломы. Собирали носки, обувь и теплую одежду. Когда началась АТО, война то есть, кормить не стали, но и не ссорились. Они начали продавать солярку и тем жилища. Молодежь перезнакомилась, понятно. Ребята были из Днепра, контрактники - ушли на своих железяках в сторону Лисичанска, говорят, что не дошли - знакомым дивчатам не звонят. Были из Чернигова, "партизаны", тоже без копейки и без продуктов, но как-то умудрялись водку кушать каждый день... Этих отправили на Луганск, назад на базу не возвращались тоже. Сейчас на блокпостах менты в камуфляже и в лесах какие-то подтоптанные вояки, на сторожей на баштане похожие. И есть "Айдар", но об этих сами со временем узнаете, а мне вы все равно не поверите.
я до Луганчанин Показати IP 30 Вересня 2014 06:52
А солдати щось зовсім про інше говорять, як здавали позиціі ваші мирні люди боевикам, як не давали навіть води, як обзивали фашистами, вчіться, як треба відноситися до людей, хоч сумніваюся, що до вас дійде...
Луганчанин до я Показати IP 30 Вересня 2014 13:58
коментар було видалено
Анонім Показати IP 29 Вересня 2014 15:07
Таке враження ніби українці зі сходу - як з іншої планети. Їм все дике, навіть гарне ставлення до них)))
Ядвига до Анонім Показати IP 29 Вересня 2014 15:15
Особливо дике гарне ставлення з боку правого сектора, який по-звірячому вбиває мигрних людей під фашистські лозунги
Анонім до Ядвига Показати IP 29 Вересня 2014 15:35
На диво ти досих пір жива.
Оля до Ядвига Показати IP 29 Вересня 2014 20:33
Ти що дура?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus