USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Чеський мільярдер Бабіш стане новим прем’єр-міністром країни

22 Жовтня 2017 22:40
Правоцентристський політичний рух АNO («Акція незадоволених громадян») на чолі з мільярдером і другим найбагатшим чеським громадянином Андреєм Бабішем здобув перемогу на парламентських виборах у Чехії, повідомляє Голос Америки.

Згідно з порахованими 100% бюлетенів, ANO набрав 29,64 відсотка голосів виборців. На другій сходинці – права Громадянсько-демократична партія. Третє і четверте місця дісталися новим опозиційним партіям – ліберальній Чеській піратській партії та партії «Свобода і пряма демократія» (SPD).

АNO набрав майже у три рази більше голосів виборців, ніж парія, яка посіла друге місце, втім, багато політичних сил вже висловили незгоду створювати з переможцем коаліцію. Водночас Бабіша звинувачують у фальсифікаціях. Президент Чехії Мілош Земан у неділю заявив, що ці звинувачення не завадять Бабішу стати прем’єр-міністром країни. «Моя мета, коли я назначу прем’єр-міністра, а ним стане Андрей Бабіш, це мати впевненість чи принаймні велику вірогідність, що прем’єр-міністр буде успішним у парламентському вотумі довіри», - сказав президент в інтерв’ю в неділю.

АNO має 78 з 200 крісел нижньої палати парламенту, для формування парламентської більшості їх необхідні союзники з восьми інших фракцій. Однак, Бабішу, який позиціонує себе проти істеблішменту, кажуть політологи, знайти союзників буде нелегко. Його опоненти бачать Бабіша загрозою демократії через його жорсткий стиль управління, бізнес та контроль над ЗМІ, що може, як вони побоюються, створити конфлікт інтересів.

Загалом до парламенту Чеської Республіки увійшли 9 політичних партій і рухів, які здолали необхідний 5-відсотковий бар’єр. Участь у виборах взяли 60,83 відсотка виборців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus