USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Члени ОВК з Волині розкритикували виборче законодавство

7 Листопада 2014 14:49
Нефаховий підбір кадрів для виборчих комісій, проблеми з транспортуванням документації та неможливість швидко й законно заповнити уточнюючий протокол – на прорахунки у організації виборчого процесу вказали у Луцьку.

Про це йшлося під час засідання круглого столу на тему «Недоліки у роботі виборчих комісій та недосконалість виборчого законодавства», що відбулося 7 листопада в обласному центрі.

Як розповіла тренер з виборчого законодавства Ольга Наход, під час кожних виборів існує проблема з кадрами для виборчих комісій у сільській місцевості. Там, де всього 50 виборців, складно, мовляв, знайти бодай 10 адекватних осіб, які зможуть ефективно працювати у складі ДВК та правильно заповнити протокол. Основні проблеми протягом останніх років, з її слів, полягають у тому, що люди не бажають уважно прочитати закон, де йдеться про процедуру голосування, підрахунку голосів та транспортування виборчої документації. Внаслідок цього члени дільничних виборчих комісій припускаються елементарних помилок, як-от, не знають, що кількість виданих на комісію бюлетенів повинна збігатися із кількістю невикористаних бюлетенів плюс тих бюлетенів, які отримали виборці.



До того ж, законодавство не передбачає коштів на транспортування членів ДВК для заповнення уточненого протоколу. Внаслідок цього, членам ДВК доводиться перебувати в приміщенні окружної виборчої комісії часом протягом декількох діб, а уточнені протоколи підписують, всупереч закону, «на колінах» (що вважається фальсифікацією).

«Підписи членів комісій та печатки проставляють на порожніх бланках протоколів і заповнюють їх. Підписи на порожніх бланках протоколів - це теж фальсифікація», - зазначила Ольга Наход.

Вона також звернула увагу на те, що ЦВК, яка друкує бюлетені зі прізвищами кандидатів, могла б друкувати і протоколи із цими прізвищами. Таким чином членам ДВК не доведеться витрачати так багато часу на заповнення протоколів.



Заступник голови окружної виборчої комісії № 20 (місто Горохів) Ігор Довмат звернув увагу на велику кількість осіб, які голосують за місцем проживання у межах декотрих виборчих дільниць. Так, під час президентських виборів іноді члени комісії не встигали об’їхати 94 осіб, які голосували на дому, та повернутися на дільницю за годину до закінчення голосування. Також він різко розкритикував норму закону про те, що виборчу документацію в ОВК повинні везти чотири особи. Якщо у місті, мовляв, ще можна знайти мінівен для транспортування чотирьох членів ДВК, правоохоронця та водія, то в селі це - проблематично.



Секретар окружної виборчої комісії №20 Святослав Туз зауважив, що особливістю парламентських виборів були скорочені терміни виборчої кампанії, тож, якщо дотриматися всього, що прописано у законі на практиці, «потрібно справді бути кіборгом». До прикладу, для того, щоб посортувати інформаційні плакати, членам ОВК потрібно орієнтовно 8 годин для 18 осіб. Це підтвердила голова ОВК № 23 (селище Маневичі) Світлана Бугайчук. З її слів, інформаційні плакати члени ДВК брали для себе самотужки.

Святослав Туз зауважив, що законодавство дозволяє заміну членів ДВК включно до суботи напередодні виборів. Так, в ОВК №20 виникла ситуація, коли вона отримала подання від кандидата-мажоритарника на заміну 26 членів комісій у Турійському районі. Відповідно, ОВК довелося скликати засідання о 20 годині. Він також визнав, що реально практично всі уточнюючі протоколи писали «на сходах», або перед входом у приміщення ОВК, а це – стаття.



Активісти Громадянської мережі ОПОРА звернули увагу на те, що в законі є новація, що дозволяє членам ОВК, якщо помилка в протоколі ДВК несуттєва, самотужки приймати рішення про її виправлення. Натомість, цю норму ОВК використовували дуже рідко.

Своєю чергою, Святослав Туз зазначив, що у такому разі членам окружної виборчої комісії довелося б працювати ще довше.

Він згадав і про те, що протоколи виписані занадто складно для пересічних членів ДВК.

«Для людини, яка в селі стала членом дільничної виборчої комісії, це складно. Для неї ці формулювання на три речення непотрібні модна написати це значно простіше, наприклад «не підлягають врахуванню», «за кандидата» тощо», - наголосив секретар ОВК № 20.

Депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов взагалі поставив під сумнів доцільність використання паперових протоколів ДВК. На його думку, дані можна було б вводити у цифровому вигляді, а протоколи згодом роздруковувати зі спеціальної комп’ютерної програми, після того, як дані протоколу підтвердить ОВК. Виокремив він і незручність приміщень, в яких працюють члени ОВК. Так, у них постійно створюються черги, не усі представники дільничних виборчих комісій, які привозять виборчу документацію, можуть поміститися у тісному приміщенні. Також, з його слів, потрібно законодавчо дозволити вносити уточнення у протоколи на місці.



Члени ОВК розповідали про нефаховий підбір кадрів для виборчих комісій, коли некомпетентні та безвідповідальні особи часом отримують посаду голови ОВК в окрузі, де мешкає 200 тисяч осіб. Штаби політичних партій, мовляв, працюють непрофесійно, тому іноді людина сама не знає, що її подали як члена чи, навіть, голову ДВК. Окрім цього, говорили і про навантаження на бюджет, яке створюють виборчі дільниці, в межах яких голосує до 50 виборців, проте у складі ДВК працює по 10 осіб. Дешевше, на думку учасників круглого столу, було б привозити цих виборців на округ, а створювати ДВК для 20-40 виборців – неефективно. Ольга Наход зауважила, що часто у сільській місцевості на малих дільницях вибори – свято та можливість заробити для членів ДВК, тому вони просто п’ють та везуть виборчу документацію в ОВК у нетверезому стані.



Представник ГМ ОПОРА із Рівного Анатолій Бондарчук зазначив, що чимало партій є технічними і просто намагаються заповнити свою квоту у числі членів ДВК, внаслідок чого потім відбуваються масові заміни і в комісіях працюють некомпетентні люди. На його думку, потрібно обмежити вплив технічних партій на формування ДВК та зобов’язати усіх членів комісій проходити навчання перед виборами.



Говорячи про професійність членів виборчих комісій, Ігор Довмат повідомив, що ще у 2005 році в ЦВК існувала пропозиція створити декілька ОВК, що працювали б на постійній основі, у кожній області, займаючись виборчим процесом.

Скоротити кількість членів ДВК завдяки введенню інтернет-технологій та забезпечити кращу оплату праці тим, хто працює у дільничній виборчій комісії, пропонував Святослав Туз.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
333 Показати IP 7 Листопада 2014 16:28
А де теє Туз взялося в Горохові. Людина поробила всю роботу чорнову, а "воно"В ОСТАННІЙ ДЕНЬ ПОЯВИЛОСЯ.
Земляк Показати IP 7 Листопада 2014 16:41
Ой, так це отой Дувмат, що посадами у комісіях гендлює? Той, що бере гроші від лівих і правих? Ви тільки подивіться на сайті ЦВК від яких він партій просочувався кожні вибори "попрацювати" в Горохівському ОВК!!! Експерт х...в...
Горохів Показати IP 7 Листопада 2014 17:28
А де голова ОВК №20? ви би бачили.. а в чому той Довмат не вгодив? роботу знав, все зробив по закону.
Дончанин Показати IP 7 Листопада 2014 18:01
коментар було видалено
Петро Показати IP 7 Листопада 2014 20:22
Стидоба від таких експертів, повірте хоч молоді а вже нафталіном пахне
Виборець Показати IP 7 Листопада 2014 20:59
О! Це той Андрій Медина на фото, що працював на штаб Ігоря Гузя! Одним словом - опора Гузя. Цирк а не опора.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus