USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Депутати облради закликають припинити маніпуляції навколо Волинської трагедії

7 Вересня 2018 08:42
Припинити взаємні звинувачення в геноциді та етнічних чистках та просити США та країни ЄС надати документи спецслужб часів Волинської трагедії закликають депутати облради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 6 вересня.

Члени комісії розглянули проект рішення облради «Про підтримку Резолюції круглого столу «Волинь-43» - складова антиукраїнської пропаганди Польщі».

Перший заступник голови облради Олександр Пирожик зауважив, що щороку Польща одноосібно робить липневі події піком антиукраїнської пропаганди. Не став винятком і цей рік, коли під час візиту на Волинь президент Польщі використовував терміни, які можна розцінювати, як територіальні претензії до України і звинувачення українців у злочинах. Цьому передували заяви сейму та сенату про те, що українці нібито чинили геноцид поляків на Волинській землі. Резолюція круглого столу, з його слів, є консолідованою позицією науковців з кількох областей України. Над остаточним її текстом працювали тривалий час, а підписали документ історики Микола Кучерепа, Анатолій Шваб та інші.

Через волинян польська влада намагається зробити українців бандитами і вбивцями. Провина за такий стан речей, з його слів, лежить не лише на теперішній владі, а й на попередніх президентах та урядах. Нині Польща, з його слів, робить антиукраїнську пропаганду елементом зовнішньої політики. Він відзначив, що поняття «волинська різанина» та «волинська трагедія» штучно нав’язані польськими істориками і маніпулятивні, адже йдеться про події, що відбувалися і на Галичині, Холмщині, Підляшші. Він повідомив, що таке звернення вже підтримала Рівненська облрада.

У зверненні йдеться про те, що учасники «круглого столу» «Волинь-43» – складова антиукраїнської пропаганди Польщі», вимагають від української влади дієвіше відстоювати наші національні інтереси в питаннях історичної правди і пам’яті. Нерішуча позиція влади несе пряму загрозу територіальній цілісності та національному суверенітету України.

«Настав час Парламенту України на законодавчому рівні засудити політику колонізації, пацифікації та асиміляції українців та визнати факт багатолітньої окупації Польщею значної території України. Пропонуємо також законодавчо закріпити кримінальну відповідальність за публічне заперечення злочинів польських окупантів на території України. Лише тверда, принципова позиція української влади гарантує захист українських інтересів і припинення подальшої ескалації українофобських настроїв у Польщі», - йдеться у резолюції.

Голова комісії Валерій Курстак відзначив, що пропонуватиме доповнити проект рішення. Він наголосив, що не потрібно працювати на руку росіянам, з чиєї подачі розпалюються пристрасті між Україною та Польщею. Сильна Україна та сильна Польща не потрібні Росії. Отже, пропонують опрацювати документи спецслужб тих часів та пролити світло на невідомі сторінки історії. Так, він пропонував звернутися до США та країн ЄС за такими документами, адже Москва наразі знищує всі документи, пов’язані з цим періодом. Зі слів депутата, ще є живі свідки того, як загони НКВС переодягалися у форму упівців та спалювали польські села, а під виглядом поляків – українські. Він пропонував назавжди припинити взаємне звинувачення у етнічних чистках та геноциді, територіальних претензіях.

Члени комісії рекомендували взяти до відома проект рішення та включити в нього доповнення окремим пунктом. Депутатів Волиньради закликають підтримати проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Порада Показати IP 7 Вересня 2018 09:24
" Зі слів депутата, ще є живі свідки того, як загони НКВС переодягалися у форму упівців та спалювали польські села, а під виглядом поляків – українські". Не перекладайте з хворої голови на здорову. Є чимало свідків (а ще більше померли, але залишили спогади), що безпосередню участь в цих подіях брали саме наші, місцеві українці (часто під верховодством представників з Галичини), а ніякі не НКВС. Чимало тих, хто брав участь в цих подіях, відбули строки покарання, потім повернулися і жили серед нас. Навіщо ви шукаєте правду брехливими шляхами?
Анатоль_ Показати IP 7 Вересня 2018 09:29
Яки наши волиняки стали важними. Вже Америка та англiя кинулся давати документи
Анатоль_ БІДЗЮРА до Анатоль_ Показати IP 7 Вересня 2018 10:12
Перевертні зі НКВД СССР в польських одностроях АК і українських - УПА, і спровокували Волинську різанину між, до того, двома толеруючими народами. Не секрет, і не несподіванка.
Учасник Майдану до Анатоль_ БІДЗЮРА Показати IP 7 Вересня 2018 10:24
Ти вже сам iз собою почав розмовляти, пан товарищ комсомолець анатоль батькович? Розкажи як ти в комсомолi серп i молот цiлував
Анатолю_Бідзюрі Показати IP 7 Вересня 2018 10:48
Вчіть матчасть, чоловіче, тобто - читайте першоджерела - як українських націоналістів, так і польських. А голослівними лозунгами розкидатись не потрібно.
Учасник Майдану до Анатолю_Бідзюрі Показати IP 7 Вересня 2018 11:08
То я без тебе знаю. Питання про твiй героiзм в лавах ЛКСМУ. Тiльки не кажи що ти не був в комсомольцiв, Анатоль_

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus