USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Янукович "симулює європейський вибір", - Тимошенко

25 Березня 2011 09:44
Лідер партії Батьківщина Юлія Тимошенко зустрілася з комісаром Євросоюзу з питань розширення Штефаном Фюле. За підсумками зустрічі Тимошенко заявила, що переконалася у "симуляції європейського вибору" офіційним Києвом.

Про це пише Кореспондент .

Тимошенко вчора взяла участь у саміті ЄНП, який відбувався у закритому режимі, а також провела зустріч з комісаром ЄС з питань розширення і політики сусідства Штефаном Фюле.

За підсумками переговорів з єврокомісаром вона заявила: "Янукович симулює європейський вибір. З 70 пунктів порядку денного асоціації (ПДА; містить перелік реформ, спрямованих на зближення України і ЄС) виконано лише 7". Не менш різкі формулювання містить і офіційна заява Тимошенко, оприлюднена на сайті її партії. Вона впевнена, що нинішня влада хоче "зірвати процес переговорів" з підготовки угоди про асоціацію. "Ми не дозволимо їм це зробити", - запевнила вона.

Між тим, пише газета, у Фюле - зовсім інша думка з питань, що обговорювалися на зустрічі. У поширеній вчора заяві комісара стверджується, що нинішня українська влада не зупиняє процес євроінтеграції. "Я сподіваюся, що переговори щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі завершаться протягом цього року, і я поінформував пані Тимошенко про прогрес в цій сфері", - повідомив Фюле.

Єврокомісар визнав, що зближення Києва і Брюсселя відбувається неідеально. Він зазначив, що особлива увага ЄС - до ситуації у сфері демократії, а поява проблем у цій сфері може ускладнити всі двосторонні переговори. "Швидкість і глибина зближення України та ЄС будуть визначатися рівнем поваги (з боку Києва) ... до прав людини, демократичних принципів і верховенства права", - наголосив Фюле.

КоммерсантЪ-Украина зазначає, що згадки про 7 пунктів із 70 у заяві Фюле не було. ЄС ще не завершив аналіз ПДА і, за інформацією газети, єврокомісар не міг приводити такі дані в ході переговорів. Співрозмовники сходяться на думці, що цю інформацію привезла до Брюсселя сама Тимошенко, трохи підкоригувавши результати проведеного в Україну моніторингу виконання ПДА, в якому говорилося про вісім виконаних пріоритетів.

На заяву Юлії Тимошенко вчора відреагував також заступник глави МЗС Павло Климкін. Він не став коментувати експертний моніторинг прогресу у виконанні ПДА, заявивши, що Україна "працює над виконанням всіх пріоритетів і не займається шкільною арифметикою". На його думку, єдина варта довіри оцінка виконання ПДА з'явиться в травні за підсумками спільного обговорення документа Радою співробітництва України та ЄС.

Як повідомлялося, 17 березня було оприлюднено моніторинг Порядку денного асоціації - документа, що регламентує просування України на шляху до Євросоюзу. Експерти заявили про незадовільний прогрес за 2010 рік - за їхніми підрахунками, Україна виконала лише 8 з 70 пріоритетів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus